Kniveggene på Byfjellene

Nukane over Rolland.
Nukane over Rolland. Foto: Thorbjørn Kaland

Som et alternativ til den lange turen over Vidden fra sentrum til Landås, foreslår vi den like lange «Vidden Nord», fra Bergen sentrum til Åsane Senter.


Rute: Fløyen–Rundemanen–Vardeggen–Vindeggen–Rolland

Lengde: 14 km, stigning 820 meter

Tid: 7 timer

Anbefales fordi: Spennende, bratte fjellsider

Startpunkt: Bergen sentrum

Sluttpunkt: Åsane bussterminal

Åpner på kjente stier

Vi står på Rundemanen, der vi tok den første rasten med væskepåfyll. Solen står høyt på himmelen. I horisonten ser vi godværsskyer inne i Stølsheimen. En drøy times marsj nord for oss ligger Vardeggen med Vikinghytten. Herfra kunne vi gått den vante veien mot sør, langs den ryggen som bergenserne merkelig nok kaller Vidden. Men denne lørdagen er det en annen «vidde» som skal angripes, en syltynn vidde. Vi skal balansere på den knivskarpe eggen mot nord.

Vardeggen

Den rommelige ryggsekken er pakket for langtur. Vi regner 7 timer med pauser fra Bergen sentrum. Fra Vardeggen er det merket og vardet godt nordover. På en godværsdag som denne velger vi å holde litt vest for merkingen, for så å komme ned ved Ulskebjørnstemma. Dette er et innbydende badevann. En matbit og en tekopp inntas mens våre laugete legemer tørker i solen. Det bærer så ned mot eggen. Under Vindeggen ligger den lune gården i Vinddalen. Denne dalen er etter læreboken en fullkommen botn, skapt av en bre-rest. Den fikk ligge her riktig lenge, og gnagde seg innover i fjellet. Hvis istiden hadde vart noen år lenger, ville botnbreen fullført de siste meterne og landet i Hjortlandsdalen. Men den ga seg rett før gjennomslaget, og breen etterlot seg den knivskarpe eggen som binder Åsane-fjellene sammen med de øvrige Byfjellene.

Besseggen på bergensk

Vi entrer eggen og skuer ned den stupbratte fjellsiden mot Vinddalen. En ny topp tårner mot oss, innen vi entrer den neste eggen. Setervatnet ligger som et speil under oss, i den lune, vide dalen i siden av Jordalen. Ser jeg en bukk dere nede? Eller er det mon tro bare likheten med Besseggen som minner meg om Peer Gynt og bukkespranget? Ennå har vi et knippe topper å bestige. Grønabrekkene, Øvstestallen, Nukane og Stornipa roper på oss. Stier kommer opp sidedalene fra Eidsvåg, Åstveit, Flaktveit og Hjortland. Landskapet er navngitt av de spredte gårdene som preget Åsane, innen bergenserne trengte seg nordover med boligbygging. Flere av gårdene ligger der fortsatt med sine kulturminner. Stallane, Vinddalen, Rolland og Hjortland preger landskapet med steinmurer og gammel byggeskikk.

Ås på ås

Den åpne innlandsdalen i sentrale Åsane som vi har sett en stund, kommer stadig nærmere. Denne folkerike bydelen rammes inn i nord av Nordgardsfjellet, Høgstefjellet og Storsåta.

Vi følger ryggen nordover mot Rolland og kommer ned fem bitre minutter etter at bussen har forlatt dalen. Da blir det asfaltgange ut til bussterminalen i Åsane.

Åsanestrilene er heldige som har disse kvasse eggene utenfor stuedøren.

Tekst og foto: Thorbjørn Kaland

Vindalseggen sett fra Rundemanen.
Vindalseggen sett fra Rundemanen. Foto: Thorbjørn Kaland

Annonse