På skitur i Bergen midt i juni

På ski i Markskilsdalen 15. juni 2020.
På ski i Markskilsdalen 15. juni 2020. Foto: Thorbjørn Kaland

Tro det eller ei, du kan fortsatt gå på ski i Bergen selv om det er midt i juni.

Mens de fleste bader i sjøen og koser seg på strender er det flere av våre turlagsmedlemmer som nyter siste rest ut av snøen som fortsatt finnes i Bergen. Her kan du lese æresmedlem i Turlaget og skribent i Sti og Varde Thorbjørn Kalands begeistrende ord om det å gå på ski i juni i Bergen.

På skiturer i Bergen

Ord og bilder av Thorbjørn Kaland

En av byens vakreste hemmeligheter er skieventyrene på Byfjellene på årets lengste dag.

Juni velsigner Bergen med sol og rekordvarme, og bergensere søker mot badeplassene. Hvis varmen i lavlandet blir plagsom anbefaler vi en skitur i Bergen. Middagsdalen mellom Sydpolen og Nordpolen på Gullfjellet har mer snø i juni, enn vi fant her i regntunge februar.

Den raskeste veien inn i vinterlandet er fra parkeringsplassen ved Osavatn. Ved varde #12 tar vi av fra stien mot Redningshytten og følger den bratte stien opp langs den mektige Markskilfossen. Like over fossen spennes skiene på, og vinterlandskapet åpenbares. Men det er noe som ikke stemmer: Lue, votter, langbukser og anorakkene ligger igjen hjemme. Bak oss ser vi frodige snøbare fjellsider. Mellom fossebrølene hører vi gjøken. Snøen på Gullfjellet ligger i dalbunnen over 700 meter-koten og i sørhellingene. Nordhellingene soler seg som badegjester og har for lengst ristet av seg snøen.

Vi følger Markskilsdalen opp i Middagsdalen. To ganger må skiene av og bæres 20 meter over svaberget. Skituppene peker standhaftig som kompassnålen opp mot Nordpolen (Nordre Gullfjellstoppen 987 moh.). På toppen møtes turvandrere fra Gullbotten, Osavatn og Hausdalen. Det er blikk stille. Ingen grunn til å ta på seg trøyen. Rundskuet favner Kvamskogen, Folgefonna, Tysnessåta, Austevoll, Øygarden og Osterøy. Ettermiddagssolen speiler over Nordsjøen. Det siste steget opp mot himmelen er unnagjort. Nå venter desserten. På med skiene. Vi kaster oss ut i kåte renn, signerer partituret med bølgende spor. Nervøsiteten vokser litt i hver telemarksving. Vi vil jo helst ikke falle og begraves i snøen, når vi kjører uten trøye.

Til sist er desserten fortært, skiene festes på sekken, våren venner tilbake. Sauene kommer oss i møte på stien ned mot varderekken.

Sommeren venner tilbake og frister med et laugende bad i elven.

Vi bar skiene 1 time til toppen av Marksilsfossen, og gikk på ski 2 timer opp til Gullfjellstoppen. Skimulighetene i Bergen i år er ikke enestående. Skiturer står på menyen midtsommers i en rekke vestlandsfjell.
På vei mot Middagsdalen.
På vei mot Middagsdalen. Foto: Thorbjørn Kaland

Annonse