Våre frivilliges beste turtips

Padletur til Myrdalsvatnet i Rosendal.
Padletur til Myrdalsvatnet i Rosendal. Foto: Anne Kari Enes

Vi spurte våre frivillige hvilke steder de vil anbefale, og det tok ikke lang tid før tipsene rant inn. Disse tipsene er ment å inspirere deg til å bli kjent med nye turområder.

Et av favorittfjellene til turleder Ingunn Lunde er Hausdalshorgi (775 moh.), som kneiser stolt i sydøstenden av «krateret» av fine fjell og rygger som omslutter Dyrdalsvatnet. Hit kommer du fra Øvstebø ved Bontveit – en kort, men bratt tur på 3,5 km og 500 høydemeter. Fra toppen har du flott utsyn på klare dager, vinden river i håret, mens sauene kanskje lokker deg videre mot Horgahalsen, Bergens egen «mini-Besseggen». Les mer om turen på ut.no.

Bente Semmingsen Fivelsdal i Nordhordland Turlag trekker frem Øksnes friluftsområde som et av sine favorittsteder. Det ligger ytterst i skjærgården i Austrheim. Der finner du et stort tur- og badeområde med langgrunn sandfjøre innerst i pollen, flott sjøutsikt og ettermiddagssol. Toalett og informasjonstavle ved parkeringsplassen. Fast grill og bord og benk ved stranden. Flere turstier og gangveier går gjennom friluftsområdet, og det ligger en fin teltplass på østsiden av viken. Stupebrett med badestige på vestsiden. Området er et fint utgangspunkt for padling med kajakk mellom øyene nord for friluftsområdet. Gode fiskeplasser fra land, langs svabergene ut på nesene. Parkeringsplassen for friluftsområdet er også et fint utgangspunkt for turer i Øksnesmarka. I området er det opparbeidet en godt merket rundløype fra Øksnes til Årås og Rebnor, med retur til Øksnes. Turen er på rundt 6 km. Les mer om Øksnes friluftsområde her.

Bjørn-Olav Hagsæther i Nordhordland Turlag forteller at du ved nordenden av Fossvatnet i Dyrkolbotn finner Nordhordlands fineste teltplass. Odden ligger flott til helt nede ved vannet og er tørr og fin å telte på. Hvis du vil, kan du ligge i teltåpningen og fiske. Du finner frem ved å følge 

Fossvatnet i Dyrkolbotn.
Fossvatnet i Dyrkolbotn. Foto: Bjørn Olav Hagesæther

Cathrine Horn i DNT Fjellsport Bergen anbefaler en teltovernatting ved klatrefeltet Fiskesleppet, som ligger midt i Nordsjøløypa, mellom Telavåg og Glesvær. Området byr på flotte klatreklipper og god utsikt. Cathrine har sovet der under åpen himmel, men måtte krype inn i gapahuken der da regnet kom overraskende på. Området under klippen er barne- og familievennlig. Les mer om Fiskesleppet her.

Av flotte plasser i Hordaland trekker Torbjørn Storås og styret i Samnager Turlag frem Rolvsvågen friluftsområde ved Samnangerfjorden i Bjørnafjorden kommune. Stor gressplen ned mot stranden, som er fin å sette opp noen telt på. Der er egen bålplass, svaberg, griller, toalett og rampe som gjør det lett å komme ut i sjøen. Det er skiltet ned til badeplassen fra veien. Les mer om Rolvsvågen her.

Vinterturleder Fredrik Brun tipser om å utforske området rundt Lysefjorden og Strøno i Bjørnafjorden kommune, som har mange skjulte perler for den som beveger seg til vanns. Oksebåsen, Lysevågen, Skorpo og Kalneset er noen av mange idyller du finner i Bjørnafjord-bassenget. Utforsk alle Bergen og omland friluftsråd sine kystperler her.

Skorpo, Bjørnafjorden kommune.
Skorpo, Bjørnafjorden kommune. Foto: André Marton Pedersen

Det fjellet flest bergensere har som sitt nærfjell, er vakre Løvstakken. Den rager 477 meter over Byfjorden, og det finnes en mengde stier og ruter til toppen. Turleder Vibeke Reigstad sitt tips er å gå opp til Løvstien fra Damsgårds-siden og følge denne mot Melkeplassen. Halvveis i den lange, bratte bakken tar hun steintrappen til venstre og følger stien langs ryggen helt til topps. Etter å ha beundret utsikten i alle retninger, går hun den kortere ruten ned igjen i retning mot Ulriken, passerer Skillingsbollen og «Jesus lever»-steinen før hun er tilbake på Løvstien. Les mer om Løvstien på ut.no.

Styreleder i Stord-Fitjar Turlag, Gerda Øen, anbefaler Lundarstøl på Stord. Der er friskt vann, mulighet til å gå under tak (gapahuk), og flott turterreng i nærheten. Videre foreslår hun området rundt gapahuken ved Rydlandssaga og gapahuken ved Olstjørna. Les mer om Lundarstøl på ut.no.

Smivågen på Tyssøy er det en flott badevik med bra forhold for telting, sier Heidi Reisegg Endal, styreleder i Sotra Øygarden Turlag. Her er det spennende å utforske fjæra. Er man rask, kan man fange små flyndrefisker i pyttene. Det er fin sandgrunn et lite stykke ute i vannet. Bergen og Omland Friluftsråd har tilrettelagt med bord og benker. Flotte svaberg på utsiden av vågen. Fine turstier i området. Fastlandsforbindelse med bil via Bjorøy, parkering like etter broen til Tyssøy. Følg asfaltvei og grusvei 1,2 km i retning Smivågen. Les mer om Tyssøy her.

Tyssøy friluftsområde.
Tyssøy friluftsområde. Foto: Heidi Reisegg Endal

Rett over Vaksdalsbygda ligg Jamnasåto (636 moh.), en lett tilgjengelig fjelltopp med spektakulær utsikt, sier Elizabeth Gjessing i Vaksdal Turlag. Fra toppen har du vidt utsyn over Sørfjorden, til Gullfjellet, Hananipa og Bruviknipa. Utsikten er vel verd de 600 høydemeterne du må gå fra togstasjonen på Vaksdal. Det er god sti å følge hele veien opp, både sommer og vinter. Turen tar om lag 1–1½ time én vei. Les mer om turen her.

Ved Myrdalsvatnet i Rosendal er det fint å slå opp telt ved vannet, og det er skog som egner seg svært godt for hengekøye. Du kan gå langs vannet og ende opp på stranden innerst i enden av vannet, forteller Anne Kari Enes i Kvinnherad Turlag. Rosendal Turnlag sin turgruppe har merket flere fine turer til Skålafjell, Nordlifjell og Melderskin. Ta gjerne kontakt med Kvinnherad Turlag for gode tips. Les mer her.

Få fjellfølelse etter kun 30 minutters gange, lokker styreleder i Tysnes Turlag, Rebekka Høgestøl. Hun snakker om Vasstølen på Tysnes. For å komme dit, må du parkere på Skaret og gå skogsveien til Vasstølstjødno. Gåturen er på ca. 1 km, men den er litt bratt, så det tar ca. 25–30 min. å gå. På Vasstølen ligger det en aluminiumsgrill, gapahuk og en liten jolle som du kan låne. Redningsvest ligger i gapahuken. Du kan fiske regnbueørret i vannet. Stor gresslette på andre siden av vannet som er fin å sette opp telt på. Les mer om turen på ut.no.

Vasstølen på Tysnes.
Vasstølen på Tysnes. Foto: André Marton Pedersen

For dem som ønsker å utforske turmulighetene ikke langt fra Bergen, anbefaler Fredrik A. Kaada i DNT ung Bergen telttur på Gullfjellet. Kun 35 min. å kjøre fra Bergen til Gullbotn, videre opp til teltplassen er det god og jevn stigning i 1 time og 20 min. Herfra har man en nydelig utsikt ut over blant annet Tysse, Hardangerfjorden og Norheimsund. Les mer om turen på ut.no.

Trenger du mer info om disse plassene og hjelp til å finne frem? Kontakt Tursenteret vårt i Marken.

Annonse