Norsk kvalitetsrikt storfe

Tur til Oksen fra Tjoflot i Hardanger.
Tur til Oksen fra Tjoflot i Hardanger. Foto: André Marton Pedersen

Smak på Oksen i Hardanger.

Selv ikke selve uroksen «Bos primigenius», som oppstod i India for 2 millioner år siden, kan måle seg med Oksen i Hardanger. Med sine titalls millioner år bak seg er hardangeroksen større, sterkere, staere. Denne Oksen, som med sin lange, dryge nakke, sin kraftfulle beliggenhet og sin pannebrask som stanger vilt i alle retninger, byr opp til kamp. Hansken plukkes opp. Svette, slit og syre; du gir ikke opp. Til det er belønningen for stor. Bekjemp Oksen og du ser hardangerfjell stupende ned i dype fjordarmer. Bekjemp Oksen og se biler krysse Hardangerbroen, en båt på Granvinsfjorden og Raundalsryggens topper i nordvest. Bekjemp Oksen, men vit at Oksen aldri kan bekjempes. Du kan ikke vinne mot Oksen. Oksen vil alltid seire. Den er sterkere enn deg. Men du kan stå på toppen og veive med armene av pur lyst!

Det er ingen krøttersti fra Tjoflot til toppen av Oksen (1241 moh.). Store deler av den inngåtte stien følger nakken, med bredt utsyn til alle kanter. Siste del før toppen er det brattere. Du stanger beina inn i jorden, finner tak og pruster opp de siste bakkene til toppvarden. Selv om det ikke er en lang tur, får beina kjørt seg med 1000 meter stigning. Oksen har tradisjonelt vært brukt som trekkdyr, også denne Oksen trekker sterkt. På en sommerdag er det gjerne mellom 50 og 100 besøkende på toppen.

Oksen kan temmes i godt vær, men styr unna når været er dårlig. Tåke legger seg gjerne over toppen; det kan være vrient å finne rett vei ned igjen. Ha med kart og kompass, og gjerne en GPS i sekken. Men i dag løfter varden seg mot skyfri himmel.

Du stopper på seteren Vindhovden på vei tilbake. Lener deg til hytteveggen, det perfekte pausested. Så gjennom skog. Vel nede igjen er det kjøleskap på parkeringsplassen. Her kan du kjøpe kalde drikkevarer. På vei hjem passerer du noe av det vakreste Hardangerfjorden kan tilby av eple- og plommeranker. Det er mulig å kjøpe epler langs veien.

Vel bekomne. Oksen med dessert er servert!

Alternative ruter: Oksen fra Hamre, Oksen fra Røynestrand, Oksen fra Djønno, Oksen fra Selstad, Oksen fra Stokksel. Les mer på ut.no.

Fakta om turen

Rute: Tjoflot–Oksen–Tjoflot

Lengde: 10 km

Varighet: 5 timer tur-retur.

Hvorfor: Store deler av stien går på ryggen med fantastisk utsikt.

Gradering: Middels. Turen har ingen farlige passasjer. 1000 meters stigning.

Ankomst: Kjør til Tjoflot og parker ved enden av grusvei (parkeringsavgift 50 kroner).

Se bilder fra turen

Annonse