Padling rundt Espevær, Bømlo

Fint å padle gjennom vågen i Espevær.
Fint å padle gjennom vågen i Espevær. Foto: Torill Refsdal Aase

Langs kysten er det mange små øysamfunn vel verdt et besøk. Med lokalbåt kan man nå ganske mange av disse idyllene, og man kan nå de med egen fritidsbåt eller helst kajakk hvis det ikke blåser for friskt.     

Espevær helt sørvest på Bømlo kanskje mest kjent for UFO-ringen, men det lille stedet med ca 60 fastboende og mange sommerhus, er et levende samfunn bygget på historie helt tilbake til steinalderen. Fra «nyere» tid, fra 1600-tallet, var Espevær fast leverandør av hummer til europeiske festbord, og senere samlet vårsildfisket tusenvis av fiskere som trengte kaiplass og losji. Å komme hit i kajakk og ha et sted å bo for helgen, er en innertier.

Vi var en liten gruppe hvis vertskap har feriehus i den tidligere lærerboligen på øyen, og har utmerket lokalkunnskap, både om land og hav. Der er overnatting både ved havnen og innpå øyen. Vil man telte, finnes fine områder bl.a. i Nordrepollen ved UFO-ringen. Der er det er lun vik i le for vind, som kan være godt utgangspunkt for turer ytterskjærs. Ta med myggmiddel og ved til bålpannen.

UFO-ringen nås også til fots, og en liten kabelferge tar turgåere over et smalt sund. 

For padlere er det de ytterste holmer og skjær som frister mest. Eneste hindring her kan være vind, men havkajakker tåler noen sekundmeter. Mest fascinerende på vår tur, bortsett fra hav og driv over litt sjø, var steinkobber med fast tilholdssted helt nord i øyene. De plumpet uti da kajakken forstyrret middagshvilen, men nysgjerrige nok til å sjekke oss opp fra alle kanter. Turen gikk også bortom «Hummerhyttene», eldre buer som huset tilreisende på hummerfiske. 

En runde rundt selve fiskeværet gjør man rolig på et par timer, og å sige inn vågen forbi velstelte sjøhus, naust og boliger på stille sjø, er en fin del av turen. Vi landet kajakkene på en egnet gresslette i utkanten av «sentrum». 

De fleste besøkende kommer hit med rutebåten fra Eidesvik. Der er parkering for hyttefolk og fastboende, men kan være ganske fullt fine sommerhelger. Rutebåten kan ta med kajakker, om man skulle kvi seg for å padle sundet mellom «fastlandet» og øyene hvis det blåser litt. 

Der er noe korte fotturruter, og utsikt får man fra et par knauser. Den beste fotturen er å spasere rundt i på de smale veiene, det er kun en bil på øyen sies det, og besøke Hummerparken, keramikkgalleri, museum og kanskje ta et bedre måltid på Gamleposten 5444, åpent i den travle del av sommersesongen. 

Det er flere overnattingmuligheter, og er man flere blir det relativt rimelig. Man kan handle i den lokale butikken. Dette kan du lese mer om på visitespevær.no, en fin nettside laget av en ivrig padler og sommergjest. 

Verdt å vurdere, en perle ca 3 timers kjøring fra Bergen. 

Møte med steinkobbe på Nordøyane utenfor Espevær.
Møte med steinkobbe på Nordøyane utenfor Espevær. Foto: Torill Refsdal Aase
Kjekt å ha en plen til å lande kajakkene.
Kjekt å ha en plen til å lande kajakkene. Foto: Torill Refsdal Aase

Annonse