Stord - eventyrøya for små oppdagere

På Stord finnes det mange spennende turmål. På vår miniekspedisjon besøkte vi Eventyrskogen, bodde på Lundarstøl, gikk sherpatrapper og badet både i sjø og vann. Prøv du også - Stord har mye å by på!

For mange av oss er Stord langt unna. Vi tror i hvertfall det. Vi reiser sjelden dit. Men nå var turen kommet for å gjøre en oppdagelsesferd på øya man har hørt om, men sjelden vært på. Bilen var pakket og 3 generasjoner klar for tur! 

Været var med oss og stemningen upåklagelig da vi etter henting av nøkkel til hytten stoppet for å ta turen inn i Eventyrskogen. Fin rundtur på ca. 6 kilometer i skogen ved Leirvik. I deler av skogen er det laget utstilling fra norske folkeeventyr og fantasifigurer. Gøy for de yngste. Vi voksne var full i beundring over hånd- og dugnadsarbeidet som er gjort for å lage det så fint. 

Turen videre fortsatte opp mot Heio og Lundarstøl. God vei. Bilvei helt fram. Hytten viste seg å være riktig så koselig, med alt man trenger og litt til. Her var det både vann, strøm, bad og godt utvalg av spill for ivrige entusiaster. 

Etter en god natts søvn gikk ferden med bil opp til stistart for turer til Kattnakken, Stovegolvet og Mehammarsåto. Her er det god parkering og infotavler for mange turmål. Vi valgte å følge de nye sherpatrappene oppover Fossatrappo til varden ved Kvelve. Her var det stiskille og flott utsiktspunkt. Valgetvårt falt på Stovegolvet. Stien mot det berømte "golvet" og DNT-hytten som er under bygging var tydelig og god. Den gikk i åpent landskap med storslått utsyn i alle retninger. Et lite vann for avkjøling på en varm sommerdag fant vi også. 

Vår eventyrferd gikk ikke helt til topps denne gang. Dansen på Stovegolvet får vi vente med til hytten er ferdig og sengene ledige. Vi gjorde vennereis og nøt om mulig enda bedre utsikt på returen. Hva er vel flottere å kaste blikket på en sommerdag enn Folgefonna, Rosendalsalpene og tusen holmer og skjær? 

Vel tilbake i bilen slo varmen i mot oss for fullt. Sjokoladen og kjeksen var smeltet og iveren på et bad var stort. Veien var kort til det flotte området ved Ådlandsvannet. Her var det bord, benker, strand, toalett og flytebrygge. En forfriskende dukkert avsluttet et fint opphold på denne delen av Stord. 

For å se mest mulig av Stord kjørte vi vestsiden via Fitjar på vår vei tilbake til Sandvikvåg. Her fant vi både badeplasser og turområder, men dessverre fant vi også veien til Midtfjellet og vindturbinparken. På øya der vi hadde hatt en spennende "ekspedisjon", ble besøket opp hit en trist avslutning på en ellers nydelig tur. Høye ruvende vindturbiner, brede asfalterte veier og jevn støy i et ellers nydelig landskap.  

For mer info. https://ut.no/hytte/3.2553/


Annonse

Skrevet av Linda Fongaard 24. august 2020