Langs varder i Bergsdalen på en dag

Utsikt ned til Vaksdal. Hananipa og Gullfjellet i bakgrunnen.
Utsikt ned til Vaksdal. Hananipa og Gullfjellet i bakgrunnen. Foto: Helen Uglenes

Drømmer du om en spektakulær langtur i et ikke altfor krevende terreng? På veien vil du vandre langs store vakre varder, med utsikt både til Folgefonna i øst og Nordsjøen i vest. 

Turen starter på Øye i Bergsdalen og endar på togstasjonene i Vaksdal. 

Frå Øye starter turen i relativt bratt stigning opp til Revanukjen som ligg på kring 750 moh. Dette er den tyngste delen av hele turen, her i fra er det lettere opp til Møyadalsnubben og Storafjellet som er det høyeste punktet 950 moh. Her kan man nye et fantastisk skue dersom været tillater det. Etter å ha passert Storafjellet går man videre over Gløvre og Gløvreegga. Terrenget er lett å gå i, og en kan miste pusten av det vakre skuet mot Folgefonna på eine sida, og Nordsjøen på den andre. Fra Gløvreegga går en videre mot Grånipa og Jamnasætra. Er man frisk i beina tar man en avstikker opp mot Bjørnafjellet og nyter utsikten ned i fjorden. På god og bratt sti ned til Vaksdal. 

Selv om krevende terreng, er det en lang tur der bare deler av turen er på merket sti. Det er ingen spesielt luftige parti eller krevende klatring på turen. Totalt er han på omlag 24 kilometer, og 600 høgdemeter. Siste del av turen, frå Gløvre til Vaksdal stasjon har ein total nedstigning på 900 høgdemeter. Regn med 7-8 timar på turen.

Transport: Tog til Dale, korresponderende buss til Øye, rute 910. Retur, tog til Bergen fra Vaksdal. 

Vaksdal Turlag har hatt denne turen i sitt turprogram. 


Annonse

Skrevet av Helen Uglenes 11. september 2020