Tre dager alene med Stølsheimen

Volahytta til Voss Utferdslag.
Volahytta til Voss Utferdslag. Foto: Helen Uglenes

Følelsen av å pakke sekken, sitring i kroppen av turen som ligger fremfor. Har jeg husket kart, kompass, GPS? Sjekker en gang til.  

Toget til Voss, rett inn i Gondol som med et løft åtte minutter seinere setter meg ned i Vossafjellene. Stølsheimen, T-merka stier og den tette skodden foran meg. Fra Voss stasjon gjør skodden fjelltoppene levende. Beveger seg elegant mot det steinharde faste og gir kontraster. Fra Hanguren kommer skodda som en hvit mur, og linjene forsvinner. Hjertet banker, jeg lar skodda rolig sige tett innpå. GPS peker ut retning. Nordover. Forbi Bavallen, det letter, og jeg har innrettet meg i det hvite. Lyden av sko mot lyng og regn mot hetta. Skodda tryller med ett frem mektige Lønahorgi.

Regn og tåkedis

Stølsheimen kan være en våt verden. Kjenner kalde dråper i halslinningen, men er varm likevel. Leker med vannet og drives inn i mose og våt lyng. Det drypper fra klær, det sukker i skoene, rett frem og ut i bekken. Vinden driver hvor den vil. Det er lett å ligge i lyngen en varm sommerdag, tenker jeg, det kjennes annerledes når horisonten rynker pannen. Alene åpnes sanser og porer for inntrykk. En ser ikke det en har sett før, en hører ikke det en har hørt før. Uforstyrret. Det er mine muskler og mine vurderinger aleine som skal ta meg fremover.

Snart den varme Volahytta fremfor. Hytta som er plassert fint i østenden av Stora Volavatnet, ved en vakker foss. Alene. Ro til å tenke egne tanker. Vinden i gresset kommer nærmere, fossen ved Piksvatnet brummer, insisterer på å bli hørt, jager og renser.

Mot Torvedalshytta

Neste dag på god sti mot Torvedalshytta, tåka letter i morgentimene, høy himmel, klar luft og fri sikt. Oppdager vatnet bak hytta og fjellet bak. Svinger langs vakre Borgavotni og opp Høgevarde på 1300 moh., utsikt og spennvidde i tanken. Er man frisk i beina, legger man inn en topptur til Kvitanosi med det samme. Videre nedover Sødalseggi, som ender i frodige Kvitanosdalen og Kvitanosstølen. Torvedalshytta er laget for rolige stunder, og hytta ligger i trekanten mellom Engjalandsdalen, Myrkdalen og Eksingedalen.

Ta deg tid til to morgenkaffer ved trammen ved Torvedalen før du går videre til Selhamar. Sol og små, lette skyer. Det svir i beina med det samme jeg går opp i høyden bak Torvedalshytta. Opp på toppen, opp i en stabel gråstein, og det er utsikt til enda flere høykanter og topper. Se skyene vandre og glemme at tiden går. 

Drivende forbi Grøndalsvatnet, glimter inn i grønnkledde Asbjørgdalen og lurer på om noen har sett det så vakkert som i dag? Svettedråpene renner. Til Langavatnet, opp skaret over Hundeggi og frem til Selhamar.

Varmt gress, myke bein, vemodet av endt tur og lykken av å ha kommet frem.

Tur i Stølsheimen: Voss–Volahytta–Torvedalshytta–Selhamar.
Tur i Stølsheimen: Voss–Volahytta–Torvedalshytta–Selhamar. Foto: Helen Uglenes

Fakta om turen

Dag 1: T-merket sti tar deg fra Hanguren til Volahytta, som eies og drives av Voss Utferdslag. Nydelig terreng med utsikt til Bavallen. Er du ekstra sprek, tar du en avstikker opp til Lønahorgi. Volahytta ligger på 950 moh. Voss i sør, Kvitanosi i nordvest, Vikafjellet i nord og Teigdalen i vest. Hytta er plassert fint i østenden av Stora Volavatnet, ved en vakker foss som renner ut fra Nedsta Piksvatnet/Borgavotni. Beregn 5–6 timer på turen. Gode fiskemuligheter.

Dag 2: Våkn opp til brusen av fossen ved Vola. Torvedalshytta ligger en 5 timers fjelltur unna. Stien følges nordover langs Borgavatnet, vidare opp Borgadalen til Høgevarde. Nydelig utsikt, i godt vær er det verdt å ta en topptur til Kvitanosi. Følg Sødalseggi, som ender nede i frodige Kvitanosdalen og Kvitanosstølen. Kort tur videre til Torvedalshytta. Gode fiskemuligheter.

Dag 3: Fra Torvedalshytta er det 6–7 timer til Selhamar. Gjennom grønnkledde åser og vakre elver og vann. Langs Langavatnet kan du velge å gå ut til Vikafjellet, eller fortsette opp mot Hundeggi og ned til hytta Selhamar. Går du ut til Vikafjellet via Bjergane, er det ca. 8,5 km på anleggsvei.

Tekst: Helen Uglenes

Annonse