Skitur til Tysnessåta

På vei opp til Såto, utsikt mot sør-øst
På vei opp til Såto, utsikt mot sør-øst Foto: Sabine Koch

Storslagen utsikt fra den høyeste toppen på Tysnes.

Turmål: Tysnessåta (752 moh.) på Tysnes

Tid: 2,5 timer opp i rolig tempo, 1,5 timer ned (i rolig tempo med flere fotopauser)

Lengde: 12 km (tur-retur)

Hvorfor gå denne turen: Nydelig og ikke altfor vanskelig terreng, storslagen utsikt og en sjelden mulighet når det først ligger snø.

Start: Gratis parkeringsplass på Skjolda i Solheimsdalen på Tysnes

Puddersnø i lavlandet på Vestland - det er nå man bør utforske Tysnes på ski

Turen kan startes i Solheimsdalen på den store parkeringsplassen på Skjolda. Her står det et stort informasjonsskilt med turtips og oversikt over stier.

Turen til Såto (Tysnessåta) er lett i første delen frem til Grovatnet, middels derifra til toppen. Fra parkeringsplassen følger man anleggsveien en knapp kilometer innover dalen forbi skianlegget og varmestuen ved Løkjen. Så følger man skogsveien som svinger seg oppover til litt før Grovatnet som man passerer litt i høyden på nordvestsiden.

Herifra er det noen litt brattere partier oppover, før det flater ut igjen. Man passerer et vann, går forbi Veslasåta og Vetlesåta gjennom Langedalen før man ser toppen til Såto rett foran seg. Siste stigning opp mot varden er bratt, men snødekket hele veien og utsikten er storslagen.

Turen er på seks kilometer en vei. Første delen av turen er lett, så går man etter hvert over til middels vanskelig terreng. Krever uansett grunnleggende kunnskap om trygge vinterturer.


Om Tysnes

Tysnes kommune ligger en liten fergetur unna Bergen/Os. Fergen fra Halhjem til Våge tar litt over en halvtime, og så er det enda en liten halvtime å kjøre til Solheimsdalen. Total reisetid fra Bergen er rundt 2 timer. 


Se hele turforslag med kart over turen på ut.no.

Bilder fra turen

Annonse

Skrevet av Sabine Koch 5. februar 2021