Sommertips: Vestlandsperler

Det er framleis sommardrift med frukt- og bærproduksjon på Vetlesand.
Det er framleis sommardrift med frukt- og bærproduksjon på Vetlesand. Foto: Anita Taftø

Unike opplevelser på Vestlandet. Dette er våre perler. Planlegg sommeren nå.

Vi har samlet et knippe turmål og hytter som er vel verdt et besøk i sommer. Ta en titt på de ulike forslagene på siden og planlegg sommeren!

Oversiktskart Vestlandsperler

1. Eventyrriket Breidablik

Beliggenheten, arkitekturen, landskapet og historien gjør at Breidablik kommer høyt opp på listen over steder vi anbefaler folk å besøke. Dette unike hytteanlegget høyt over Fitjadalen i Kvam og er et av landets mest egenartede hytteanlegg med en fantastisk beliggenhet og et stort rundskue. Breidablik er livsverket til kvemmingen Bjarne og Anne Marit Huse. Dette spektakulære hyttetunet i Kvammafjella 1162 moh. ble gjennom over 40 år bygget av Bjarne Huse og konen Anne-Marit og har skapt mange gode turminner for gjestene der opp gjennom tidene.

Les mer om hytten og bestill plass på ut.no.

Breidablik, juli 2020.
Breidablik, juli 2020. Foto: Jon Fraczak

Som medlem i Turlaget får du rabattert pris på våre hytter. Meld deg inn i Bergen og Hordaland Turlag her.

2. Vandring langs veglause strender: Ortnevik–Sylvarnes

Vil du ha en spesiell tur i sommer kan vi anbefale å gå på tur langs sørsiden av Sognefjorden. En unik tur som går langs veiløse strender på sørsiden av Sognefjorden. Turen kan gjøres som en dagtur, men i dette flotte natur- og kulturlanskapet vil du kanskje sette av flere dager? Denne turen kan kombiners med lokale turmål i Ortnevik eller høyere til fjells. 

Les mer om turen på ut.no

Stavedalen.
Stavedalen. Foto: Anita Taftø

3. Familietur til idyllisk teltplass ved Fossvatnet, Dyrkolbotn

Vil du ha ein telttur med fiskestang i sekken til en nydelige teltplass der fisken bit, er dette turen for deg. Målet er nordenden av Fossvatnet. Turen startar på parkeringsplassen ved vatnet i Dyrkolbotn, og følger T-merka rute mot Skavlabu. Første delen går på grusveg langs Botnavatnet. Ved brua som kryssar elva tar du til høgre ved skilt til Skavlabu. Herifrå stig det ca. 50 høgdemeter opp til Fossvatnet. 

Les mer om turen på ut.no.

Fossvatnet i Dyrkolbotn.
Fossvatnet i Dyrkolbotn. Foto: Bjørn Olav Hagesæther

4. Perler i havgapet

Om du liker å oppleve kraftige buldringer fra havet eller å sitte på et svaberg og skue over speilblank sjø har Sotras Øygarden Turlag samlet et knippe med nydelige turmål i havgapet. Du kan lese mer om de ulike perlene på Sotra Øygarden Turlag sin hjemmeside.

Tur til Dethloff-hytta i Øygarden.
Tur til Dethloff-hytta i Øygarden. Foto: Heidi Reisegg Endal

5. Dristig overnatting under Tjuvhelleren

Tjuvhelleren er en gigantisk stein som stikker ut og frem, og dermed kan man sove under steinen. Det er en spennende og eksotisk opplevelse, både for voksne og barn. Det er plass til ca 10–12 personer under steinen. Leter du etter en annerledes overnatting er dette stedet for deg!

Les mer om Tjuvhelleren på ut.no.

Tjuvhelleren i Stølsheimen.
Tjuvhelleren i Stølsheimen. Foto: Camilla Sagen Hafstad

6. Idylliske Vatnane

Vatnane ligger på en stølsbø på Fagerdalshalvøya i ett av de mest karakteristiske og vakreste område vestlandsnaturen kan by på. Stien slynger seg elegant opp lia der kyr og sau gikk til fjellbeite, og fremdeles beiter. Fossesete er en naturlig plass for en hvil. Over bjørkebeltet flater stien ut, og etter å ha krysset elven fra Vatnavatni, ser du stølstunet oppe i den grønne lien. 

Les mer om turen på ut.no.

Vatnane turisthytte i Stølsheimen.
Vatnane turisthytte i Stølsheimen. Foto: André Marton Pedersen

7. Vakre Kiellandbu - på kanten av stupet

Dette er en av hyttene våre som er blitt meget populær de siste årene, og det er kanskje ikke så rart. Turen inn er ikke så veldig lang og når du kommer til hytten møtes du av en storslått utsikt over Botnen, Hardangerfjorden og Folgefonna. Å ta bilde fra stuebordet inni hytten og ut over denne enestående utsikten er et yndet fotomotiv for mange.

Les mer om hytten og bestill plass på ut.no.

T-merket rute: Hodnaberg–Kiellandbu

Kiellandbu.
Kiellandbu. Foto: John Petter Nordbø

Trenger du hjelp til planlegging av turen, kart eller nytt utstyr, så kom gjerne innom Tursenteret i Marken.

8. Sjelfulle BT-hytten på Mjølfjell

Har du ikke kommet deg inn til BT-hytten, så prøv deg en tur inn dit i sommer. Hytten ligger veldig flott til på Vesete, et par timers gange fra togstasjonen på Mjølfjell. Ved hytten er det et fiskerikt vann og du er omgitt av flotte fjelltopper som inviterer til besøk. Hytten er liten og veldig koselig. Den eldste delen er fra 1890. Hytten ble gitt av Bergens Tidende til Bergen og Hordaland Turlag i forbindelse med BT sitt 150-årsjubileum i 2017.

Les mer om turen på ut.no.

BT-hytten.
BT-hytten. Foto: Torill Refsdal Aase

Annonse