Anbefalte dagsturer i sommer

Tur til Oksen fra Tjoflot i Hardanger.
Tur til Oksen fra Tjoflot i Hardanger. Foto: André Marton Pedersen

Det finnes enormt mange flotte dagsturer å velge mellom, men her har vi plukket ut noen av våre favoritter.

Oversiktskart

1. Melderskin - Dronningen av Hordalands-fjellene

Motbakke, svetteperler, drikkepause, ur, utsiktsfryd, gnagsår, brunost, blinkskudd. Det er mange ord som kan få plass i en turbeskrivelse om Melderskin. Dette majestetiske fjellet som ligger rett bak Rosendal, er en fantastisk topp å besøke. Belønningen på toppen er tiganger´n slitet opp.

Les mer om turen på ut.no.

Et kortere alternativ er Malmangernuten.

Melderskin, august 2020.
Melderskin, august 2020. Foto: André Marton Pedersen

2. Oksen i Hardanger

Selv ikke selve uroksen «Bos primigenius», som oppstod i India for 2 millioner år siden, kan måle seg med Oksen i Hardanger. Med sine titalls millioner år bak seg er hardangeroksen større, sterkere, staere. Denne Oksen, som med sin lange, dryge nakke, sin kraftfulle beliggenhet og sin pannebrask som stanger vilt i alle retninger, byr opp til kamp. Bekjemp Oksen og du ser hardangerfjell stupende ned i dype fjordarmer og Raundalsryggens topper i nordvest.

Les mer om turen her.

Tur til Oksen fra Tjoflot i Hardanger.
Tur til Oksen fra Tjoflot i Hardanger. Foto: André Marton Pedersen

3. Bekhilderen i Øygarden

Denne turen er ca 5,5 km tur retur og går inn til en grotte som ligger i havgapet med nydelig utsikt mot øyriket og havet. Turen må planlegges nøye før du går den. Grotten er bare tilgjenglig ved fjære sjø. Følg med på tidevannstabellen. Sørg for å være ute av grotten før det begynner å flø igjen. Ved mye bølger er det ikke forsvarlig å gå inn i grotten. Obs at det kan være svært glatt på svabergene så gå forsiktig! Ha sko med godt grep.

Les mer om turen her

Se video fra Bekhilderen

4. Over «Mini-Besseggen» Hausdalshorgi

Dette er en flott rundtur som beveger seg over de tre toppene rundt Dyrdalsvatnet som rundt et krater: Hausdalshorga–Austefjellet –Sletteggen. Turen starter fra Bontveit, litt over 30 minutters kjøretur fra Bergen. Store deler av turen går du på fjellrygg med nydelig utsikt i alle retninger. Turen går også over den spektakulære Horgahalsen, også kalt Bergens «mini-Beseggen».

Les mer om turen på ut.no.

Tur Hausdalshorgi–Austefjellet–Nobbane.
Tur Hausdalshorgi–Austefjellet–Nobbane. Foto: André Marton Pedersen

5. Ville Bakkanosi

Vil du ha en opplevelse utenom det vanlige, med vakker natur og ville stup med fjordutsikt, så dra til Jordalen og Bakkanosi. Dette er en klassiker av en fjelltur i hjertet av verdsarven ved Nærøyfjorden. Bakkanosi ruver 1398 meter over fjorden, høyt over den idylliske bygda Bakka. Turen er på 20 km og tar 6–8 timer å gå.

Les mer om turen på ut.no.

Bakkanosi.
Bakkanosi. Foto: Sveinung Klyve

6. Siggjo på Bømlo

Siggjo er en topp du kan se fra «overalt» i Hordaland, og har til alle tider vært et viktig innseglingsmerke som en kan se fra langt til havs. Fjellet er et populært turmål, og mange tusen personer besøker Siggjo hvert år. Fra parkeringsplass følger du en godt merket sti, som så går over i ein traktorvei. Følg traktorveien oppover til skilt merket Siggjo.

Les mer om turen på ut.no.

På toppen av Siggjo.
På toppen av Siggjo. Foto: André Marton Pedersen

7. Over «Os-viddo» til Svinningen

Dette er en av de vakreste turene du kan gå i Os. Turen starter i Lønningdal. Derfra går du opp til Midtseterfjellet. Allerede da har du fantastisk utsikt i alle retninger. Gå videre til Rindafjell. Ved varden er det flott å ta en rast ved det lille vannet og nyte utsikten. Fortsett videre mot Sauskolten, til Søtefjell og til slutt: Svinningen.

Les mer om turen på ut.no.

På tur til Svinningen, 2020.
På tur til Svinningen, 2020. Foto: Heidi Reisegg Endal

8. H.M. Dronning Sonjas panoramatur - Dronningstien

Dronningstien er en av de mest populære dagsturene på Vestlandet. Dette er en majestetisk vandring fra Kinsarvik, hele veien langs nydelige Sørfjorden, og så ned Munketrappene til Lofthus. Store deler av turen har du fantastisk utsikt. Har du ikke gått denne turen ennå får du kanskje gjort det i sommer? 

Les mer om turen på ut.no.

Dronningstien mellom Kinsarvik og Lofthus.
Dronningstien mellom Kinsarvik og Lofthus. Foto: André Marton Pedersen

9. Spektakulær utsikt på Osterøy - Bruviknipa

Bruviknipa/Brøknipa er et av Osterøy sin mest populære turmål. Fra toppen er det utsikt i alle retninger, på fine dager kan man se havet i vest og Folgefonna i øst. Det er flere stier til toppen. En av de mest brukte starter fra parkeringsplassen på Båtaleitet i Brøkdalen.

Les mer om turen på ut.no.

Tur til Bruviknipa på Osterøy.
Tur til Bruviknipa på Osterøy. Foto: André Marton Pedersen

10. Opptur til Rossnos

Rossnos er den høyeste toppen som er synlig fra sentrum av Odda. En nydelig dagstur på 10 km. Dette er ikke turen for deg som lar deg skremme av oppoverbakker, men belønningen på toppen er stor.

Les mer om turen på ut.no.

Rossnos, Odda.
Rossnos, Odda. Foto: Anne Grethe Thiis Vestrheim

11. Magiske Skrott

Denne turen tar deg fra Fitjadalen ikke langt fra Øystese og til toppen av Skrott. Turen kan også kombineres med et besøk på hytten Breidablik, som er kjent for sin flotte arkitektur og rike historie. Fra toppen av Skrott har du utsyn mot fjellområdet rundt Hamlagrø og på østsiden av Fyksesund, samt Ålvikfjellene.

Les mer om turen på ut.no.

Skrott.
Skrott. Foto: Thomas Ellingsen

12. Åkrenipa i Høyanger kommune

Åkrenipa er en riktig godbit av en fjelltopp. Når du står på 669 moh. har du utsikt i alle himmelretninger og rett ned i Sognefjorden. Turen har flere startpunkt. Denne går fra Osland ved Bjordal i Høyganger kommune. Denne turen er beskrevet fra Osland til Åkrenipa. 

Les mer om turen på ut.no.

På toppen av Åkrenipa. Fenomenal utsikt over Sognefjorden.
På toppen av Åkrenipa. Fenomenal utsikt over Sognefjorden. Foto: Linda Fongaard

Annonse