Melderskin – «Dronningen blant Hordalands-fjellene»

Melderskin.
Melderskin. Foto: André Marton Pedersen

En tøff tur, men verdt slitet!

Hvor: Melderskin er det høye fjellet rett bak Rosendal sentrum i Kvinnherad.

Gradering: Svært krevende

Lengde: 10 km tur-retur fra parkeringsplass på Kleppe

Tid: 7 timer

Sesong: Mai–sept.

Adkomst med offentlig transport: Det går hurtigbåt frå Bergen til Rosendal med daglige avganger. Det er også bussforbindelser. Se www.en-tur.no for mer info.

360 graders lykke-panorama!

Motbakke, svetteperler, drikkepause, ur, utsiktsfryd, gnagsår, brunost, blinkskudd. Det er mange ord som kan få plass i en turbeskrivelse om Melderskin. Dette majestetiske fjellet som ligger rett bak Rosendal, er en fantastisk topp å besøke. Belønningen på toppen er ti-ganger’n slitet opp. For ja, du kommer til å slite, både opp og ned. Turen opp starter brutalt bratt, først gjennom skog og så videre opp, opp, opp den lange motbakken. Med høy puls og hardtarbeidende lårmuskulatur kommer du så til 256 sherpabygde trappetrinn. Disse ble bygget i 2015 og hjelper deg opp den siste kneiken til Skarshaug – da er du halvveis! Et perfekt sted å sette seg ned og nyte nistepakken.

Så er det videre. Store steiner, små steiner, runde steiner, spisse steiner. Opp, opp, opp. Den uren er lang, men ikke uendelig. Snart er du ved turens ene flate parti, Holo, og det eneste stedet å fylle vannflasken. Snu deg, se bakover. Kvinnheradsfjorden bølger under deg. For en kulisse å gå på tur i!

Inn dalen og opp siste bakken, så er du på toppen! En diger varde tar imot deg, og her har du utsikt i alle himmelretninger! Siggjo på Bømlo, Kattnakken på Stord, Hovlandsnuten på Tysnes, fredelige Folgefonna og de ville Bjørndalstindene. 360 graders lykke-panorama!

Tips til turen:

  • Husk å klippe tåneglene, så tærne ikke stanger i skoen på vei nedover.
  • Ha med ekstra vann, for det er bare ett sted å fylle vann under turen, og det er like før toppen.
  • Gå forsiktig i uren, noen steiner er løse, og det er lett å miste balansen.
  • Les de små informasjonsskiltene underveis langs stien. Kjekt å lese om historien og om fjellet.
  • Du kan starte turen ved parkeringsplassen på Kletta, eller du kan like gjerne gå fra Rosendal sentrum. Det er skiltet hele veien.
  • Ha fulladet batteri på mobilen, for under denne turen får du tatt mange blinkskudd!
  • Ikke forvent å ha denne toppen for deg selv en fin sommerdag. Det er med god grunn en populær tur med mange besøkende.
  • Sett av ekstra tid til å besøke Baroniet Rosendal, et slott fra 1665 med kulturlandskap, rosehage og et rikt kulturtilbud.

Se bilder fra turen til Melderskin

Annonse