3 anbefalte høstturer i Stølsheimen

Sognefjorden i nydelig høstdrakt. Nydelig tur ned mot Ornetvik.
Sognefjorden i nydelig høstdrakt. Nydelig tur ned mot Ornetvik. Foto: Linda Fongaard

Sylskarp luft og stemningsfullt lys. Høsten byr på sterke farger og turopplevelser. Her er tre utvalgte helgeturer for deg som vil vandre i høstfjellet. 

Panorama Stølsheimen: Solrenningen–Hanekambdalen–Ortnevik 

Denne panoramaturen tar deg fra fjell til fjord i Stølsheimen. Opplev svært variert terreng og noe av det vakreste Vestlandet har å by på. 

  • Gradering: Ekstra krevende 

  • Lengde og varighet: 27 km, 2 dager 

Solrenningen er en nydelig hytte å besøke på høsten med gode fiskemuligheter og ikke minst er det mange turmuligheter videre inn i Stølsheimen. Store deler av turen fra Solrenningen og over til Ortnevik  går i høyfjellsterreng og deler av den i bratt lende, men turen er nydelig å gå og gir flotte naturopplevelser. Turen kan lett forlenges. Her ligger godbitene på rekke og rad. Mobildekning og merking/varding er av varierende standard.  

Legg gjerne inn en overnatting på sjarmerende BT-hytten ved Vesete.
Legg gjerne inn en overnatting på sjarmerende BT-hytten ved Vesete. Foto: Linda Fongaard

Fra fjell til fjord: Mjølfjell–BT-hytten–Sotenos–Ulvik 

Et nydelig stykke Norge som tar deg rett fra toget opp i spektakulært høyfjellsterreng for så å ende opp i Ulvik innerst i Hardanger. 

  • Gradering: Krevende 

  • Lengde og varighet: 23 km, 8 timer 

Denne turen kan gjennomføres som en lang dagstur, 7–8 timer, men best er det om du har to dager tilgjengelig og tar en overnatting på den sjarmerende BT-hytten.  

Fra Mjølfjell stasjon går du ned til hovedveien og over hengebroen. Følg t-merket sti knappe fem kilometer til BT-hytten. Den er ubetjent og har seks sengeplasser, alle på samme rom. I tillegg finnes det robåt om du ønsker prøve fiskelykken. Turen videre fra BT-hytten er full av godbiter som perler på en snor. Ved enden av Vesetvatnet ligger en nydelig badekulp. Turen går videre forbi fascinerende jettegryter i fjellet og med fenomenal utsikt og dramatisk landskap.  

På vei mot Alexander Grieghytten fra Øvre Rasdalen.
På vei mot Alexander Grieghytten fra Øvre Rasdalen. Foto: André Marton Pedersen

Langs badekulper, løetufter og fossefall i Bergsdalen: Rasdalen–Holeberg 

Kun en kort tog- og busstur unna Bergen har du de ville og vakre Bergsdalsfjellene for dine føtter. Terrenget er variert. Det ene øyeblikket vandrer en over sva og gjennom ur, det andre øyeblikket på myke stier med frodig stølslandskap rundt. 

  • Gradering: Krevende 

  • Lengde og varighet: 17 km, 7–8 timer 

Turen starter ved en liten parkeringsplass ved grinden i Øvre Rasdalen. I starten går du en kort stund på skogsbilveg før veien ender og blir til en fin skogs- og fjellsti. Første del av turen går i et flott stølslandskap, langs løetufter og gamle bruk. Turstien følger langs Rasdalselven, med flotte badekulper og små, vakre fossefall. Her går veier som var sambandet mellom gård og bygd, her fór bønder, jaktfolk og andre i ulike ærender fra fjell til fjord.   

Den T-merkede ruten følger stien til Holeberg (Hamlagrø) langs flotte våtmarkssystem på Løkene, som ligger i et inngrepsfritt naturområde. Landskapet her er frodig og preget av elver og bekker som snor seg gjennom lyngheier og grønne myrer. Etter turen kan du overnatte på Alexander Grieg-hytten, hvor du kan reservere seng. 

Les hele turbeskrivelsen her​​​​​​​

Tekst: Helen Uglenes/Linda Fongaard/Nicolas Rodriguez 

Annonse