Padletur med historie i Austevoll

Langs øyene utenfor Skåravågen
Langs øyene utenfor Skåravågen Foto: Torill Refsdal Aase

Det er mange områder å oppleve fra kajakken i øyriket Austevoll. Denne turen er en enkel tur helt nord i kommunen. Her ligger en fin rekke med øyer, holmer og skjær med flere friluftsområder og lekkert kystlandskap. Turen, som også har spennende krigshistorie, padles på et par timer. For lenger tur, fortsett til øyene nord for Hufthamar.

Padlere i Ryarbåsen nord på Krossøy. Fra denne viken ble et tysk lasteskip torpedert av lokale motstandsfolk høsten 1941.
Padlere i Ryarbåsen nord på Krossøy. Fra denne viken ble et tysk lasteskip torpedert av lokale motstandsfolk høsten 1941. Foto: Torill Refsdal Aase

Turen går fra Skåravågen, avstikker på vei mot Bakkasund: Nedkjøringen til Skåravågen er ikke lett å oppdage. Ved veis ende er du kommet for langt, følg med på kartet. I vågen er ligger et lite industriområde. Her er det utsetting fra strand og parkering, men området er privat, sett bilen lengst mulig vekke fra stranden.

Gå oppunder Skåraviken utover. Ved Skårøya kan du velge sund og retning. I stille vær går du gjerne rundt Storaskorpo før du padler inn mot Fargarosen og Krossøya. Eller du kan følge land inne i osen. Sørg uansett for å finne inngangen til friluftsområdet i Ryarbåsen, en poll dyp nok til at også fritidsbåter kan gå inn, og med spennende krigshistorie. Herfra ble en båt i fart for tyskerne torpedert av lokale motstandsfolk i 1941. 

Når du runder i nord, kommer du inn i Krosshamnsundet. Etter en kilometer ligger Krosshamn, som fra 1700-tallet og utover var et av de viktigste handelsstedene langs kystleden. Vinden kunne gjøre det vanskelig å krysse Korsfjorden, men i her var det god havn. Hovedhuset og sjøhuset brukes som fritidshus. 

Tilbake mot Skåravågen er det fine holmer og skjær å drive rundt, tang, svaberg, litt fugleliv og små passasjer du ikke kommer igjennom på lavvann. Området er idyllisk og godt skjermet for nordavind, som vi gjerne får litt av som solgangsbris om sommeren. Du kan padle her hele året.

Lengde: 11 km, 2–3 timer, middels tung tur. Utsetting: Strand.Parkering: Ved utsetting, oppsiden av fylling. Vis hensyn ved parkering.

Krosshamn nord i Austevoll. Gammelt gjestgiveri med god havn, nå i privat eie og brukes til fritid.
Krosshamn nord i Austevoll. Gammelt gjestgiveri med god havn, nå i privat eie og brukes til fritid. Foto: Torill Refsdal Aase

Annonse