Sommertips: Opplev nydelige Kvammafjella og Bergsdalen

Breidablik, juli 2020.
Breidablik, juli 2020. Foto: Jon Fraczak

Denne turen tar deg fra Evanger, over fjellet til Hamlagrøvatnet og videre til turlagshyttene Vending og Breidablik. Turen ender opp i Øystese i Hardanger. Perfekt sted for et sjøbad etter flere dager til fjells!

Område: Bergsdalen og Kvammafjella

Rute: Evanger–Alexander Grieghytten–Vending–Breidablik–Øystese

Lengde: 41 km

Varighet: 4 dager

NB: Husk å sjekke føremeldingen før du legger ut på tur.

Se video fra nydelige Bergsdalen

Etappe 1: Fra Evanger til Alexander Grieghytten (15 km)

Gå av toget på Evanger stasjon, kryss jernbanesporet, og så er eventyrferden i Bergsdalsfjellene i gang! Pust dypt og følg bratt traktorvei oppover Vossedalen. Her får du pulsen i gang! Følg sti forbi Vossedalsstølen og videre innover mot Velebotnen. Ta øst mot Hardfjellvatnet og videre til Lonaselet. Fullstendig beskrivelse av denne turen finner du på www.ut.no. Der er det også GPS-spor om du ønsker å bruke det.

På vei mot Alexander Grieghytten får du fin utsikt nordover til Mykkeltveitveten 1131 moh. En avstikker er å anbefale! Før siste etappe ned til Alexander Grieghytten passerer du Kvannagjelet. Opprevet fjell og stein vitner om sterke naturkrefter i tidligere tider. Det er god sti ned til hyttefeltet der Alexander Grieghytten ligger. Nyt kvelden på en stor og komfortabel hytte. Godt utstyrt kjøkken gjør det lett å lage godsaker medbrakt i sekken. Hytten har bordtennisbord i underetasjen og kan også friste med badstue!

Se bilder fra den etappen her

Etappe 2: Fra Alexander Grieghytten til Vending (8 km)

Første del av turen går på vei til Hamlagrøvatnet. Derfra følger du stien langs vannet. Her er det godt skiltet og merket til Vending. Følg stien sørover til Vendingstjørn. Det tar knappe tre timer å gå til Vending fra Hamlagrøvatnet. Har du fiskestang i sekken er det vel verdt å prøve fiskelykken her. Hva smaker vel bedre til kvelds langt inne på fjellet enn fjellørret stekt i meierismør. Proviantlageret er godt utstyrt, men fisken må du selv stå for….

Se rutebeskrivelsen til Vending her

Se rundt deg når du er på tur i Bergsdalsfjellene. Det er reinsdyr der og plutselig kan du møte på en flokk som beiter. Det er et flott skue!

Se video fra Vending

Etappe 3: Opp til eventyrriket Breidablik (5 km)

Fra turisthytten Vending er det flere stier til Breidablik. Du kan gå bratt, kort og bli fort ferdig hvis du velger ruten opp Glyntabakkane. Her er det mye stigning så vær ekstra varsom tidlig på sommeren. Ligger det snø, kan det være glatt og utfordrende. Da bør du heller velge stien via Søre Hamlagrø og Tulledalen. Den er lengre, men mindre bratt og uten utfordrende partier.

Hyttetunet Breidablik ligger 1162 moh og er et av landets mest egenartede hytteanlegg, med en fantastisk beliggenhet. Breidablik er livsverket til kvemmingene Bjarne og Anne Marit Huse, bygget nærmest stein for stein gjennom over 40 år. Breidablik er et spektakulært tun med flere bygg, flotte uteplasser og en port som er «som tatt ut av eventyret». Her er det bare å drømme seg bort.  

Her er bilder fra Breidablik

Etappe 4: Ned til fjæresteinene i Øystese (8 km)        

Siste etappe på denne firedagersturen går fra Breidablik og ned til Øystese. 1100 meters nedstigning på god sti venter. Fra Breidablik snirkler stien seg sørover til Vindsjersleitet og videre til det lille selet Håsete. Her er det godt med en liten pust i bakken før det bratteste partiet venter. Sti og steinlagte trapper tar deg ned gjennom skogen til Fitjadalen. Området har mye hyttebebyggelse og er startsted for mange turer i Kvammafjella. Ved Fitjadalsvatnet, vel 500 meter fra parkeringsplassen, er det tilrettelagt badeplass, rastebenker og toalett. Her er det supert å ta en dukkert før de siste 7 km ned til Øystese. Veien videre er asfaltert. Det er mulighet for taxi på dette strekket. Kanskje venter et sjøbad når du er kommet til Øystese?

Her er ruten fra Vending til Breidablik og ned til Øystese 

Turen kan gjennomføres på 3 eller 4 dager, avhengig av hvor lange dagsetapper man ønsker. Fra Fitjadalsvatnet til Øystese er det mulig å ta taxi om man ikke ønsker siste del på bilvei. På ut.no kan du forhåndsbestille opphold på bl.a. Alexander Grieghytten.

Det lille ekstra på turen?

Video: Tur til Slåttenuten i Kvam

Hytteinformasjon fra Ut.no

Tekst: Linda Fongaard

Annonse

Skrevet av Linda Fongaard 16. juni 2022