Fra høyfjell på Finse til kveldsbad i Hardangerfjorden

Siste etappe av Hallingskeidvegen ned mot Osa byr på slående utsikt over Osafjorden.
Siste etappe av Hallingskeidvegen ned mot Osa byr på slående utsikt over Osafjorden. Foto: André Marton Pedersen

Vil du ha både den gode høyfjellsfølelsen og opplevelsen av sjø og fjord? Denne turen tar deg gjennom noe av det mest spektakulære Vestlandet har å by på – fra Finse på sitt råeste til Hardanger på sitt vakreste.

Område: Skarvheimen og Hardanger

Rute: Finse–Hallingskeid turisthytte–Osa i Hardanger

Lengde: 41 km

Varighet: 2 dager

På Rallarvegen fra Finse til Hallingskeid

Ta toget til Finse. Derfra er det 21 km til Hallingskeid turisthytte, som er målet for dagen. Du følger Rallarvegen hele tiden. Turen går gjennom nydelig høyfjellslandskap. Stopp gjerne på Rallarmuseet kafé i Fagernut for en kaffe og gode vafler. Det er også mulig å ta en titt i den gamle vokterboligen, hvor interiøret er tilbakeført til slik det var i Bergensbanens første tid.

Å gå fra Finse til Hallingskeid tar ca 7 timer, så når du kommer frem til Hallingskeid, er du god og sliten etter en drøy dagsmarsj. Nyt den koselige hytten, som ligger rett ved Bergensbanen. Det er sikkert flere andre gjester der, noen på sykkeltur, andre på fjelltur.

Mot Osa på historisk vandrerute

Neste dag venter en fantastisk tur på knappe 20 km. Ruten du skal gå denne dagen, er en historisk vandrerute. Sammen med Riksantikvaren har Turistforeningen et utvalg ruter i Norge som er gamle ferdselsveier som gir flotte naturopplevelser og innsikt i en unik kulturarv. Strekket mellom Osa og Hallingskeid har gjennom tusenvis av år vært benyttet av bygdefolk og langveisfarende. De gikk opp fra Osa for å drive handel med varer og levende dyr på Hallingskeid.

Hele stien fra Hallingskeid til Osa er T-merket, men dette er en krevende tur. Ikke bare er den ganske lang, den er også værutsatt. Men turen er likevel helt enestående! Store deler av den går på et flott høyfjellsplatå med mange små vann som blinker i solen, og idet du bikker over kanten og ser Osafjorden i det fjerne, er det et utsyn som få andre kan måle seg med. Fra Sverreshogg har du enestående fjordutsikt på stien som bukter seg nedover mot Osa, forbi Ossete, hvor det har vært støling i hundrevis av år.

Endelig! Etter ca. 8 timer er du kommet frem til Osa. Kanskje du skal riste av deg fjellstøvet med et saltvannsbad i Hardangerfjorden?

Siste del av ruten kan være krevende. Ved langvarig og intens nedbør er det antatt fare for jord- og sørpeskred i området mellom Osa og Ossete og videre opp mot 1200 moh. Vi anbefaler å følge med på farevarsel i værmeldingen eller på varsom.no.

Se bilder fra turen her

Kanskje det frister å legge seg rett inn på Ulvik hotell etter turen? Eller et besøk på Hjadlane Galleri, dagsturhytten Solhaug eller Haugesenteret? 

Annonse