Opplevelsestur på Vestvidda

Dronningstien mellom Kinsarvik og Lofthus.
Dronningstien mellom Kinsarvik og Lofthus. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

Her får du Husedalen, Stavali turisthytte, Hardangervidda vest og de historiske Munketreppene på én og samme tur. En skikkelig opplevelsestur i vill, vakker og hemningsløs natur med spektakulære fosser og panoramautsikt.

Område: Hardangervidda vest

Rute: Kinsarvik–Stavali–Lofthus

Lengde: 38 km

Varighet: 2 dager

Opp Husedalen til Stavali

Tveitafossen, Nyastølsfossen og Nykkjesøyfossen sender sine brøl i tur og orden mens høydemeterne tilbakelegges på den gode stien fra kraftstasjonen og oppover Husedalen. Den T-merkede stien langs elven fører deg herlig nær de spektakulære fossene. De første par timene går det rakt oppover til bortimot 1000 moh., men i Vierdalen erstattes fossebrølene av klangen fra sauebjeller i den lune dalen. Vierdalsvatnet byr på en tår for svette kropper, eller et forfriskende bad. Her belønnes du for anstrengelsene før den siste etappen i rolig terreng bukter seg inn til kveldens mål, Stavali turisthytte.

Familien Hauge tar imot deg på Stavali

Stavali er en av de eldste hyttene til Turlaget, bygget i 1939. Tusener av turgåere har sine gode turminner fra Stavali, både fra de utallige påsketurene dit, fra sommeroppholdet med stølsdrift eller fra inngangsporten til den vidstrakte Hardangervidda. Nå er hytten betydelig oppgradert, og det er hytteverter der for å ta imot deg i sommer. Familien Hauge byr på tradisjonsrik mat og drikke med fokus på lokale produkter og råvarer. Stavali ble betydelig oppgradert i 2021. Hytten har 62 senger fordelt på to- og firesengsrom, samt sovesal. Her har du alt du trenger for et godt opphold både i og utenfor sesong.

Med Kinsarvik som utgangspunkt kan du bli med på en spektakulær rundtur langs frådende fossefall, inn i viddeterrengets frodige daler til Stavali turisthytte, med retur ned de berømmelige Munketreppene til Lofthus.

Fra Stavali til Lofthus

Etter et godt måltid, hyttekos, gode fjellhistorier og en solid frokost er du klar for en ny spenstig tur. Den begynner i behagelig fart inn til Lonavatnet, der du følger stien langs vannets vestside, opp i Lonaskaret og inn til Fodnastølsvatnet. Stien går i lett kupert terreng vestover. Så åpner etter hvert Hardangerfjordens mektige skue seg i horisonten. Den roper på oppmerksomhet og motiverer beina til å fortsette ut mot fjorden.

Alle frukttrærne som er Hardangers varemerke og inntekt, kan vi takke de engelske munkene for, de som slo seg ned i Hardanger på 1200-tallet. Munkene hadde behov for tilgang til vidden for ferdsel østover, jakt og fiske. De bygget da de legendariske Munketreppene. 616 steintrappetrinn ble møysommelig brutt ut, båret og lagt på plass for å lette tilkomsten fra Lofthus og inn på vidden. Munketreppene fører deg trygt ned mot et forfriskende fjordbad i Lofthus.

De slitne føttene som har båret kroppen 1200 meter opp på vidden og ned igjen, takker nå for oppdraget, mens minnene er skåret inn i den evige hukommelse.

Hardanger er unikt og har mye å by på, så legg gjerne opp til å være i området noen dager. Gå flere av de mange flotte turene her, og stikk innom de lokale saft- og cider-produsentene.

Se bilder fra den vakre turen her

Tekst: Thorbjørn Kaland

Annonse