Indrefileten i Stølsheimen: Rundtur til Vatnane

Vatnane turisthytte i Stølsheimen, juni 2019.
Vatnane turisthytte i Stølsheimen, juni 2019. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

Stølsheimen er et område med varierte og vakre landskap fra fjære til høyfjell – og har du ennå ikke besøkt Fagerdalshalvøya, som strekker seg ut i Sognefjorden, bør du sette denne opplevelsen øverst på lista.

Område: Fagerdalshalvøya i Sognefjorden

Rute: Tenne–Vatnane–Nese

Lengde: 8 km

Varighet: 1–3 dager (Denne rundturen kan du gå som en lang dagsetappe, eller du kan legge inn én eller flere overnattinger på Vatnane for å oppleve hele Fagerdalshalvøya.)

Dagsetapper Dag 1: Fra Tenne til Vatnane: 3,5 km / 2,5 t gange
Dagsetapper Dag 2: Fra Vatnane til Haugen/Nese: 4,5 km / 3 t gange

Passer for: Familietur med barn fra skolealder, vennetur, tur med kjæresten

Video Vatnane

Bygdesjarm i Arnafjorden

I Arnafjorden i Vik kommune ligger det små grender på rekke og rad i beltet mellom fjæresteinene og de bratte liene opp til Stølsheimen. Du kommer først til Framfjord, der du finner nærbutikk og god informasjon om fjellområdet og Stølsheimen. Butikken selger også lokalprodusert håndarbeid – kanskje du trenger et par ekstra «tjukkelabber» med på turen? Startpunktet for turen er på Tenne i Indrefjord, noen kilometer lenger inne, og returen går ned til Nese/Arnafjord, der du kan glede deg over et tett og fint sentrumsmiljø rundt den gamle kaien. Arnafjorden har flere overnattingssteder, både hytter og camping.

Foss på foss

Turen opp fra Tenne går på den gamle og velholdte stølsvegen som bøndene tidligere brukte til buføring. Stien er ganske bratt i starten, og mye av den tidligere granskogen er her fjernet, så du har med deg utsikten til fjorden underveis. Et høydepunkt langs ruten er vårstølen Fossesete – legg inn en god pause her, nyt fosselandskapet og utsikten. Kanskje frister det med en dukkert etter 400 tilbakelagte høydemetre?

Når du etter hvert passerer tregrensen og kommer over i et mildt og frodig fjellandskap, er det ikke så langt igjen til Vatnavatni på 800 moh., som ligger ved stølen Vatnane. Ett av stølshusene er turlagshytten Vatnane, som drives av Bergen og Hordaland Turlag. Det er en trivelig, ubetjent hytte med seks sengeplasser. Proviant må du ha med deg, men du finner alt du trenger av kjøkkenutstyr og dessuten dyner/puter, gass og ved. Halvparten av sengene kan reserveres på forhånd, mens de andre holdes ledig til eventuelle fjellvandrere. Hytten står ulåst, så du trenger ikke nøkkel.   

Denne turen går i Stølsheimen landskapsvernområde i et vakkert vestlandsk fjell- og fjordlandskap med kulturminner, kulturlandskap og naturmiljø som er lite påverket av tekniske inngrep. Vis hensyn til natur- og kulturverdiene når du ferdes i dette området.

Fagerdalsnipi 1245 moh.

Sommerdagene kan være lange og fine, og siden turen opp bare tar et par timer, er det god tid til å utforske Fagerdalshalvøya. Det er faktisk (nesten) obligatorisk å ta en tur til det høyeste punktet, Fagerdalsnipi, på 1245 moh. Derfra har du en fantastisk utsikt over Sognefjorden! Og går du litt frempå kanten, kan du virkelig kjenne på sug i magen når du kikker ned i Finnafjorden til de veiløse grendene Finnen og Finnabotnen. For de som fulgte «Med Monsen på villspor» på NRK tv, så var det opp fra Finnabotnen han hadde med seg Stian Thorbjørnsen, også kjent som «Staysman».

Andre turer du kan ta med utgangspunkt fra Vatnane, er til Einebærfjellet, Dagvatnet eller en rundtur på hele Fagerdalshalvøya. Legg gjerne inn en ekstra overnatting, så får du med deg flere opplevelser av denne indrefileten i Stølsheimen.   

Fin fisk i Vatnavatni

På kvelden kan du ta med deg fiskestangen og rusle ned til et av vannene og prøve fiskelykken. Det er fin ørret å få i de tre Vatnavatni, og erfaringsmessig biter den best på makk. Det er få ting som slår en fersk, krøllete ørret stek i meierismør over et tent primusbluss en sen sommerkveld på fjellet. Mmm!

Du finner informasjon om kjøp av fiskekort på turlagshytten.

Retur via Rosete

Du kan selvsagt legge returen ned samme vei til Tenne, men en rundtur vil ofte by på andre inntrykk og nye opplevelser. Ruten om stølen Rosete og ned til Haugen ovenfor Nese er et godt alternativ med spektakulær utsikt. Fra Vatnane følger du stien nordover og dreier av ned mot Rosete ved å følge lokal varding. Denne ruten er ikke T-merket, men stien er tydelig og god i godt vær.

Når du er nede i bebyggelsen, er det verdt å ta turen nedom sentrum og den gamle kaien på Nese/Arnafjord. Eventuelt kan du først hente bilen og deretter kjøre nedom før du igjen returnerer til hovedvei og hverdag.Tekst: Liv-Anne Aanesen

Se bilder fra turen

Annonse