Fra fjord til fjell til fjord i vestre Stølsheimen

Personaltur til Stølsheimen. Turen gikk fra Stølsvatnet til Norddalshytten og videre til Ortnevik. Oktober 2016.
Personaltur til Stølsheimen. Turen gikk fra Stølsvatnet til Norddalshytten og videre til Ortnevik. Oktober 2016. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

På tur gjennom noe av det beste Stølsheimen har å by på! En ekte vestlandsk fjord-til-fjell-tur fra Mo i Modalen til Ortnevik ved Sognefjorden.

Område: Stølsheimen

Rute: Mo–Skavlabu–Vardadalsbu–Norddalshytten–(Brydalseter)–Ortnevik

Lengde: 46 km

Varighet: 4 dager

Dagsetappene

Dag 1: Mo i Modalen–Skavlabu. 7,5 km, 900 m stigning, selvbetjent hytte.

Dag 2: Skavlabu–Vardadalsbu. Småkupert, 12,5 km, selvbetjent hytte.

Dag 3: Vardadalsbu–Norddalshytten. Småkupert, 10,5 km, selvbetjent hytte.

Dag 4: Norddalshytten–Ortnevik. Småkupert, 15,5 km og 900 m nedstigning.

Denne ruta fra Mo i Modalen til Ortnevik i Sogn har jeg gått i mange varianter opp gjennom årene, og den skinner fremdeles vakkert og lokkende. Det er disse saftige motbakkene som setter hele kroppen i arbeid, utsikten som bretter seg ut i alle retninger etter hvert som du tar høydemetre, forventningen til hva som vil åpenbare seg, overgangen fra skog til lyng og over på fjell, de småkuperte og lettgåtte etappene i høyfjellet, en kongeørn, et pilende lemen, et blankt fjellvann, ei rød hytte med åpen dør.

Opptur til Skavlabu

Turen opp til fjells fra Mo i Modalen er en «voksen» tur som slynger seg oppover bratte kneiker og flatere partier via Husafjellet og Storfjellet. Det føles naturlig å ta hyppige pauser, og belønningen i form av utsikt har du hele tiden med deg. Fra varden på Storfjellet ser du hele Mofjorden utover, og mot øst ser du tettstedene Helland og Farestveit. Fra Storfjellet følger du ryggen videre før du dreier ned i den grønne og frodige Kollebotn. Ta en rast, ta et bad her! Ruten går deretter rett nordover og opp de siste 150 høydemetrene til platået der Skavlabu ligger. Skavlabu er en selvbetjent turlagshytte med 20 sengeplasser. Her fra «Modalens tak» har du vid utsikt over Modalsfjellene og Stølsheimen, like til Lønahorgi på Voss.

Se video Skavlabu

Natur med «kulturelle» innslag på vei til Vardadalsbu

Turen østover til Vardadalsbu går i lett høyfjellsterreng. Her er du tett på vannkraftens monumenter – demninger og veier, damhus, master og eldre fyllinger. Her midt i vannkraftens rike lå Norges første selvbetjente turlagshytte, Skjerjevasshytta, og når vannstanden er lav, kan du se rester etter hytta, som ble brent og demt ned på 1980-tallet. Fra Skjerjavatnet går ruta i et kupert og variert landskap med mange elver og vann frem til Vardadalsbu, som ligger 890 moh.

Vardadalsbu er en trivelig selvbetjent hytte med 20 sengeplasser. Den ble i sin tid bygget som erstatning for Skjerjevasshytta som røyk med under vannkraftutbygginga, og hytta har også en vegg innvendig som stammer nettopp fra Skjerjevasshytta.

Hvis du løfter blikket mot nordøst når du står i hyttetunet, ser du den store varden på Eldhusfjellet, 1206 moh. Og har du litt saft igjen i beina, skal du vite at utsikten derfra er fabelaktig, og at det er en times tur opp dit.

Utsikt fra toppen av Eldhusfjellet (1206 moh.) i Stølsheimen.
Utsikt fra toppen av Eldhusfjellet (1206 moh.) i Stølsheimen. Foto: Nicolas Rodriguez

Den aller tøffeste hytta

Høyfjellet lokker oss videre nordover til Norddalshytten – hytten med den tøffeste beliggenheten i Stølsheimen, klemt mot en loddrett fjellvegg 1010 moh. Turen fra Vardadalsbu er kupert og barsk med mange fine vann, trange gjel, botner og elvekrysninger. Det er den tredje dagen på vandring, og kanskje kjenner du nå fjellets deilige flyt i kroppen og hodet? La tankene vandre, la naturen omslutte deg og bruk dagen på å ta inn høyfjellets ro, farger og variasjoner.

Godt å komme frem til hytteveggen og ta seg en liten hvil før middagen skal lages.
Godt å komme frem til hytteveggen og ta seg en liten hvil før middagen skal lages. Foto: André Marton Pedersen

Uforglemmelige Sognefjorden

Forventningen om utsikten ut over Sognefjorden er der allerede ved frokosten på dag 4. Men før fjordpanoramaet åpner seg, byr ruta fra Norddalshytten på stor variasjon – fra lettgått snaufjell til frodige beiteområder. Ved elva Strupen finner du en dyregrav tett på stien som vitner om tidligere tiders bruk av fjellet. Etappen er turens lengste, og det går an å dele den ved å legge inn en overnatting på Brydalseter, som ligger like nedenfor skoggrensen på vei ned til Ortnevik. Brydalseter er en ubetjent turlagshytte med åtte sengeplasser, og den ligger nydelig til med orkesterplass-utsikt til Sognefjorden.

Den siste delen av turen ned til Ortnevik går på fin, smal sti gjennom tett skog før du kommer ned på en traktorvei som du følger til bygds en times tid. Og har du beregnet tiden godt, treffer du hurtigbåten som tar deg tilbake til hverdagen. Men jeg tror jeg kan love deg at denne turen fra fjord til fjord tåler hverdagsslitasje og blir med deg lenge. Vakker og lokkende i minnet.


Nedstigning mot Brydalseter og Sognefjorden.
Nedstigning mot Brydalseter og Sognefjorden. Foto: André Marton Pedersen
Transport: Skyss.no for buss til Mo i Modalen. Krever et bussbytte enten på Ostereidet eller Romarheim. Se Fjord1.no for hurtigbåt fra Ortnevik til Nordeide. Se Norled.no for hurtigbåt fra Nordeide til Bergen.
På vei mot Norddalshytten.
På vei mot Norddalshytten. Foto: André Marton Pedersen

Annonse