Med barneføtter til Skavlabu

Skavlabu sommer 2019
Skavlabu sommer 2019 Foto: Hild Fjermestad Aase

Den sjarmerende hytten med det store hjertet heter Skavlabu og ligger helt vest i Stølsheimen. Hytten er som skapt for gode opplevelser – utenfor i en badekulp eller på berget med en kopp kakao. Mange stier fører hit, flere av dem er tilpasset barneføtter. 

Område: Stølsheimen 

Rute: Storavatnet (Lensmannshytta)–Skavlabu–Svartavatnet (demningen). 

Lengde: 4,5 km fra stistart til hytten 

Varighet: 2 dager 

​​​​​​​Les mer om Skavlabu her 

Se bilder fra Skavlabu

En hytte som passer familier 

Skavlabu ligger sør for Skavlavatna og er et sjarmerende og godt sted å være. Hytten har proviantlager, barnebibliotek og ulike spill. Utenfor er det flere vann, en flott kulp og nydelig utsikt i alle himmelretninger. Her er det bare å nyte høyfjellet! 

Det går flere ulike ruter til Skavlabu, men stien vi vil anbefale, starter ved Storavatnet. Vi anbefaler denne stien fordi den går gjennom nydelig høyfjellsterreng, du får fin utsikt, og turen er ikke altfor lang for barna heller. 

Lyst å bli med på fellestur med Turlaget? Se våre kommende overnattingsturer her.

Slik kommer du deg til Skavlabu 

Det er Romarheimsdalen i Nordhordland som er utgangspunkt for turen. Ta av fra E39 ved det signalgule rekkverket på sørsiden av Masfjordtunnelen. Fortsett på smal vei innover Storavatnet forbi hytter og elver som kan friste med et bad. Anleggsveien tar deg innover fjellet, som bærer en dramatisk historie. Under 2. verdenskrig var det intense kamper i disse fjellene. Følg bilveien og start ved Storavatnet, ca. 16 km innover fjellet.   

Det er et lite skilt på oppsiden av veien som viser retning ved Storavatnet. Start der og følg forbi «Lensmannshytta». Gå sørover til du treffer stien fra Dyrkolbotn etter ca. 1. km. Følg bratt opp til høyde 996 moh. Nyt den flotte utsikten der. Turen går så videre innover mot Skavlabu i variert terreng. I østhellinger kan snøen bli liggende utover sommeren. Er du på tur med barn, er det bare å forberede seg på snøballkrig og kanskje et isbad underveis?  Turen passert fint for barneføtter. Den er varierende. Litt opp, litt ned og litt bortover. En elv her, litt snø der, en stein til samlingen og mange røde T-er å telle.  

Som en munn i et ansikt ligger Skavlabu der, rød og smilende, godt synlig i et goldt landskap. Blottet for sminke, ren og ekte.

Fremme på hytten

Når du kommer frem til hytten, er det bare å ta for seg av proviantlageret på hytten. Det er anbefalt å reservere seng i forkant av oppholdet. Det gjør du på ut.no. På Skavlabu er det 20 sengeplasser, og halvparten av dem er lagt ut for forhåndsbestilling, mens den andre halvdelen er for vandrere som ikke har bestilt rom. Det er alltid plass på en turlagshytte. 

Neste dag kan du gå samme vei tilbake til bilen. Hvis du vil gå en annen vei tilbake, setter du kompassnålen nordover for å gå til Svartavatn. Den turen er på 2,7 km - ruten kan du se her - og når du kommer til Svartavatn, må du gå 3,5 km på anleggsveien tilbake til bilen ved Storavatn. 

Det lille ekstra på turen? 

  • Modalen er ikke langt unna. Barn elsker Bryggeslottet, med svømmebasseng og bowling. Flott strand og spisested. Les mer om Bryggjeslottet her.
  • I Matre, ligger Bjørn West-museet for historieinteresserte. For aktive barn er det en stor buldrestein, sykkelløype og fotballbane. rett ved museet.  
  • Ellers er godvær og bading stikkord for en vellykket familietur til fjells i dette området. Friske fjellvatn i nærheten av Skavlabu, eller noe mer soloppvarmet i elver mellom Storevatnet og Godbotn. Disse plassene er godt synlige fra bilveien. Innover anleggsveien er det flere steder som egner seg godt for telting hvis man vil kombinere teltliv og hyttetur!  
Se opp om kvelden. Kanskje det er nordlys?
Se opp om kvelden. Kanskje det er nordlys? Foto: Espen Haagensen

Annonse