Fra Bergsdalen til Kvammafjella

Bergsdalen finnes et flott hyttenett som egner seg fint for en sommertur. Terrenget er veldig variert. Det ene øyeblikket vandrer man over sva og ur, det neste øyeblikket på myke stier med et frodig landskap rundt.
Område: Bergsdalen og Kvammafjella
Rute: Lid–Høgabu–Gullhorgabu–Vending–Breidablik–Kiellandbu–Botnen
Lengde: 43 km
Varighet: 6 dager
Dette er dagsetappene
Dag 1: Lid–Høgabu, 5 km, 400 meter stigning, selvbetjent hytte.
Dag 2: Høgabu–Gullhorgabu, småkupert, 5 km, selvbetjent hytte.
Dag 3: Gullhorgabu–Vending, 12 km, selvbetjent hytte.
Dag 4: Vending–Breidablik, 4,5 km, selvbetjent hytte.
Dag 5: Breidablik–Kiellandbu, kupert terreng, 10 km.
Dag 6: Kiellandbu–Botnen, 6,5 km.
Se video fra området rundt Vending
Fra Lid til Høgabu
Turen opp til Høgabu går du på 430 millioner år gammel stein i varierende terreng med frodig vegetasjon. Det er Bergsdalsdekkene, som ga dalen sitt geologiske opphav for lang tid tilbake. Turen inn til Høgabu er på 5 km og tar knappe tre timer å gå. Det er en fin følelse når stien går gjennom skaret og du oppdager Høgabu, en av Turlagets eldste hytter, bygget i 1937. Det er 25 sengeplasser på hytten og egen sikringshytte med hundebur. Det er proviant på hytten, lakenpose/sovepose tar man med selv.
Videre mot Gullhorgabu
Neste dag venter en etappe på 5 kilometer. Man følger stien sørover langs Bergsbukkens vestside. Nysgjerrigheten etter å få hilse på «Bukken», og se verdens vakreste topper i rundskuet 1162 meter over fjorden, kan være verdt omveien. Heretter går det innover og litt nedover den frodige dalen, som fører ned til Øvre og Nedsta Gulltjørna. Gullhorgabuhytten ble tegnet av arkitekt Paal Kahrs, som fikk bestillingen å avvike fra den klassiske hyttearkitekturen. Det ble et spennende bygg uten rette vinkler i eksteriøret, og med fargerike vindusposter i ulike størrelser.
Ved Gullhorgabu møttes vossakongen og samnangerhøvdingen til kamp for 1000 år siden. Samnangerhøvdingen hadde med et gullbord som hadde vært klanens klenodium gjennom generasjoner. Da de fryktet å tape slaget mot Vossahøvdingen, kastet de gullbordet ned i Nedsta Gulltjørna, og så var det meningen at de skulle hente det senere. Men det ble aldri til at de fikk hentet gullbordet. Kommer du forbi her, står du fritt til å lete opp denne gullskatten ...

Mot Vending
Etter nok en herlig middag, hyttekos og en god natts søvn, pakkes sekken for å runde Øvsta Dukavatns vestside. Stien fører oss opp i skaret, som åpenbarer en frodig dal med badevann og grønne enger. Nå bærer det opp i nok et skar før vi dreier mot øst over i Kjerringadalen. Geologien i Bergsdalen domineres av mange dype skar som må forseres. Det siste skaret denne dagen går opp fra Søyasete og gjennom lyngheien inn til Vending. Vending ligger også bare et par timers tur fra Hamlagrøvatn, og er derfor et populært turmål for barnefamilier. Det er fine fiskemuligheter ved hytten.
Eventyrriket Breidablik
Den fjerde dagen på denne turen gjennom Bergsdalen er ikke så lang, knapt nok 4,5 km. Men turen opp til Breidablik byr på en stigning på 400 meter opp mot Geitafjellet. Også denne hytten kan fortelle en rik kulturhistorie. Den handler om fjellmannen som sammen med sin kone gikk hundrevis av turer opp fra Fitjadalen, der de grov ut stein på stein og bygget sin egen hytte, med nydelig treskjæring ble gavler og bord skåret til som takbord, bjelker og skulpturer ved byggene. Da de kom opp i pensjonistalder, begynte de å se seg om etter arvtagere. De så at Turlaget hadde gjort mye for friluftstilretteleggingen, og valgte da å selge livsverket sitt til Turlaget. Det ble en utfordrende oppgave for Turlaget, som måtte rive, bygge nytt og ominnrede steinbyggene for at de skulle kunne huse store mengder turfolk. Breidablik-byggene med sine særegenheter er alene verd turen inn i Bergsdalsfjellene og Kvammafjella.

Instagram-favoritten Kiellandbu
Du skal nå få gå videre til en høyst spesiell hytte i nordøst. Kiellandbu er en koselig liten hytte med kun fem sengeplasser. Beliggenheten er så spektakulær at den kan ta pusten fra selv den mest bereiste influenser! Å ta bilde av utsikten gjennom stuevindet i Kiellandbu er et yndet fotomotiv. Med sin flotte beliggenhet på Løkjedalsnuten byr den på imponerende utsikt mot Botnen, Fyksesund og mot Folgefonna på andre siden av Hardangerfjorden.
Ned mot Botnen
Følg T-merket sti til dels svært bratt ned i Løkedalen. Videre bratt ned i Flatabødalen og ut dalen til Flatabø i Botnen. Rett før Flatabøstølen krysser en flere bekker, og er det stor vannføring, må disse vades.
Hardangerfjord Adventure AS tilbyr grupper fjordsafari eller transport med RIB i Jondal og Kvam, inkludert Botnen. Ta gjerne kontakt med turistkontoret i Kvam for informasjon om transportmuligheter.
Tekst: Thorbjørn Kaland