Turtips: Lid–Høgabu–Gullhorgabu–Småbrekke

På vei ned Fra Bergsbukken, på vei mot Gullhorgabu.
På vei ned Fra Bergsbukken, på vei mot Gullhorgabu. Foto: Sveinung Klyve

Har du lyst å gå en fin todagers skitur i påsken, både i og utenfor kvistede løyper? Dra til Bergsdalen og tråkk nye spor mot Bergsbukken og Gullhorgabu.

Rute: Lid­–Høgabu­–Bergsbukken–Gullhorgabu–Småbrekke

Varighet: 2 dager

Total lengde: Ca 20 km

Gradering: Krevende

Dag 1: Lid–Høgabu (4,5 km)

Spenn på deg skiene etter å ha parkert ved Bergsdalstunet på Lid. Start så oppstigningen mot Høgabu. Turen til hytten fra 1938 tar ca tre timer fra Lid, og løypen er kvistet helt fra veien. Du starter å følge de røde båndene oppover bjørkeskogen og deretter er det bare å følge kvistene. Legg inn en liten matpause underveis og nyt utsikten over Bergsdalen.

Vel fremme på hytten venter et rikholdig matlager, så det er ikke nødvendig å fylle sekken med masse mat. Fyr i peisen og stikk hodet ut på kvelden for å se om det er stjerneklart. Himmelen er mørk og stjernene er sterke i fjellet. Nydelig! Oppdager du nordlyset i tillegg er vel dagen fullkommen. Et annet godt tips er å ta en kveldsskitur.

God og sulten, på vei til Høgabu.
God og sulten, på vei til Høgabu. Foto: André Marton Pedersen

Dag 2: Høgabu–Bergsbukken–Gullhorgabu–Småbrekke (ca 16 km)

Etter frokost, betaling for oppholdet og utvask på hytten er det på igjen med skiene. Nå venter en fin tur opp til Bergsbukken (1162 moh.). Vær påpasselig på hvilke rute du velger opp dit. Sjekk skredfaren på forhånd. Husk å ha med riktig utstyr for tur i vinterfjellet. Pakkeliste finner du her. Det er vanskelig å anbefale en bestemt rute opp fra Høgabu til Bergsbukken, for den avhenger av værforholdene og hvor det kan gå skred. Varsom.no er en god side å sjekke skredfaren på. På toppen av Bergsbukken får du et fantastisk skue. Det er ca 350 tamrein i Bergsdalen. Kanskje du ser en flokk når du står på toppen? Etter en kort fotoseanse ved varden venter et nydelig nedrenn mot Småbrekkebukken som er siste topp. Derfra renner du ned til arkitektegnede Gullhorgabu. Det kan være noe nubbete på slutten av nedrennet. Ha øynene med deg.

På  vei fra Høgabu til Gullhorgabu. Etappen er på ca 8 kilometer og tar rundt tre timer å gå.
På vei fra Høgabu til Gullhorgabu. Etappen er på ca 8 kilometer og tar rundt tre timer å gå. Foto: Sveinung Klyve

Etter en lunsj på Gullhorgabu gjenstår siste etappe på ca 7 kilometer ned til Småbrekke.

Mange fine nedrenn. Hele ruten er kvistet og siste del er det hengt opp røde bånd som viser vei nedover lien.

TIPS: Har dere to biler kan dere parkere ene bilen på Småbrekke, slik at dere slipper å gå langs veien fra Småbrekke til Lid etter turen er ferdig.

Hiv skiene i takboksen. Bytt til tørre klær. Send en melding til en du er glad i og begynn å planlegg neste tur!

Se flere bilder fra turen.

Annonse