Turtips med barn: Lid–Høgabu–Gullhorgabu–Småbrekke

Utsikt over Bergsdalen
Utsikt over Bergsdalen Foto: Linda Fongaard, Bergen og Hordaland Turlag

Har du lyst å gå en tredagerstur med barna i sommer? Den nye hytta Gullhorgabu åpner for kortere dagsetapper i Bergsdalen.

Varighet 3 dager

Total lengde ca. 20 km

Gradering: litt krevende

Dag 1: Lid–Høgabu

Stigning: 300 – 900 moh

Varighet: ca. 3,5 timer med barn

Parker ved samfunnshuset på Lid, rett ved Kirken. Er dere flere familier/har flere biler, kjør en opp til Småbrekke, så slipper dere å gå 9 kilometer langs vegen når dere kommer tilbake.

Gå over broen og følg merkebånd og røde T-er på oppstigningen til Høgabu. Du kommer fort i åpent landskap og får fin utsikt utover Bergsdalen og nordover i retning Stølsheimen.

Høyeste punkt på turen opp er på vel 900 moh. Hytten ligger fint plassert på sørsiden av Gråfjellet og er Bergen og Hordaland Turlag sin eldste hytte, ferdigstilt i 1938. Hytten har velfylt proviantlager, 3 soverom og en hems med 13 sengeplasser, samt sikringsbu.

Høgabu Turisthytte
Høgabu Turisthytte Foto: Linda Fongaard, Bergen og Hordaland Turlag

Dag 2: Høgabu–Gullhorgabu

Stigning: 900 – 1100 – 900 moh

Varighet: ca. 4,5 timer med barn.

Turen starter med å følge østsiden av Tjørnadalsvatnet og videre oppover Trollskardet. Stigningen går på berg og sti opp til ca. 1100 moh. Ved mye nedbør kan bergene vere glatte. Det er godt merket og vardet. Fin utsikt mot Samnanger/Kvitingen. Stien går på vestsiden av vann 965. Her kan det ligge snøfonner langt utover sommeren, så vær varsom ved passering av disse.

På vei ned til Gullhorgabu
På vei ned til Gullhorgabu Foto: Linda Fongaard, Bergen og Hordaland Turlag
Gjøtlo, på vei fra Høgabu til Gullhorgabu
Gjøtlo, på vei fra Høgabu til Gullhorgabu Foto: Linda Fongaard, Bergen og Hordaland TurlagMerkingen kan periodevis ligge under snøen. Hold høyden og følg inn i skaret ved Gjøtlo, før fin sti tar deg ned til Øvre Gulltjørni. Stien følges videre på østsiden av vannet. Stiskille mot Vending/Kvitingen finner du kun noen 100 meter fra hytten der den ligger flott plassert på en odde ved Nedre Gulltjørni.

Gullhorgabu er den nyeste og en av de mest orginale hyttene til Bergen og Hordaland Turlag. Hytten har 8 soverom, rikelig med madrasser og mye boltreplass, i tillegg til en fin sikringshytte. Det er mye vinduer på hytten, så sitter man inne i stuen har man panoramautsikt til den flotte naturen rett utenfor. Også Gullhorgabu har stort proviantlager.

Inne på Gullhorgabu
Inne på Gullhorgabu Foto: Linda Fongaard, Bergen og Hordaland Turlag


Skikkelig fargeklatt og en eventyrhytte til å bli riktig så glad av!!

Gullhorgabu
Gullhorgabu Foto: Linda Fongaard, Bergen og Hordaland Turlag
Minnebauta Gullhorgabu
Minnebauta Gullhorgabu Foto: Linda Fongaard, Bergen og Hordaland Turlag

Dag 3: Gullhorgabu–Småbrekke 

Nedstigning: 900 – 500 moh

Varighet: ca. 4 timer med barn

Godt merket sti fra hytten nordøstover mot Høgdi. Etter ca. en kilometer blir stien erstattet av en gammel militærvei som opprinnelig var laget for å knytte Bergsdalen og Samnanger nærmere. Veien er av varierende standard, men er mye opprustet de senere år. Ved Høgdi ca. to kilometer fra hytten er minnesteinen om gullskatten i Gullhorgatjørni. Her er det fint tilrettelagt med bord og benker, så vel verdt en pust i bakken.

Stien videre går nedover mot Storlitjørn og følger det på østsiden. Her kan det ligge store fonner langt utover sommeren som kan by på utfordringer.

Storlitjørn
Storlitjørn Foto: Linda Fongaard, Bergen og Hordaland Turlag

Alternativ rute vil da være over høyde 995 på vestsiden av Storlitjørn. God sti/vei videre ned Moadalane og videre til Moastølen. Ny bro ved Grågavltjørnane. Siste del av turen går forbi fint tilrettelagt område ved Småbrekkevatnet før man går de siste 100 meterne på traktorvei til hovedveien ved Småbrekke.

Klikk her for å skrive tekst.

Annonse

Skrevet av Linda Fongaard 13. juli 2016