Turtips: Fjord, fjell og fosser ved Vatnane

Vatnane. Utsikt mot Svartavatnet og Vatnavatni
Vatnane. Utsikt mot Svartavatnet og Vatnavatni Foto: Birgithe Roald

Turen fra Bergen til Vatnane Turistforeningshytte byr på Vestlandet på sitt vakreste. Bygdeidyll, imponerende fossefall og utsikt rett ned i fjorden. 

Forventningene bygger seg opp, når en solskinnsdag plutselig dukker opp etter mye regn i Bergen. Dagen må utnyttes maksimalt. Vil turen til Vatnane innfri?

Fra Bergen sentrum tar det 3 timer å kjøre til Tenne i Arnafjord. En nydelig kjøretur i seg selv.

Stien via Fossesetet starter ved et lite nedlagt grustak som ligger like ved veien på venstre side. Her er det granskog. Skogbunnen er dekket av myk, irrgrønn mose. Stien er umerket men slynger seg tydelig og bratt oppover lia. Gjennom skogen hører du brusen av fossefall og skimter flere av dem gjennom løvverket. Ved Fossesete går stien tett på Breidfossa. 

Stistart Tenne i Arnafjord på vei til Vatnane
Stistart Tenne i Arnafjord på vei til Vatnane Foto: Birgithe S. Roald
Breidfossa ved Fossesetet på sti fra Tenne til Vatnane i Arnafjord.
Breidfossa ved Fossesetet på sti fra Tenne til Vatnane i Arnafjord. Foto: Birgithe Roald

På en varm dag som dette siler svetten i oppoverbakken, den er seig, men etter bare 2 1/2 time er jeg ved hytten. Jeg måtte krysse en elv med skoene på, men steintrappen foran hytten er god og varm, og kjennes deilig mot bare føtter. Lunsjen jeg har båret opp, smaker ekstra godt og utsikten er upåklagelig! Det er ikke mat på denne ubetjente hytten, men her finnes alt man trenger til enkel matlaging. 

Jeg utforsker hytten. Den består av 3 små rom: kjøkken, stue med vedovn og 2 køyesenger, og et soverom med 1 køyeseng. Totalt 6 sengeplasser.

Det er ingen andre her, men noen har satt igjen de store fjellsekkene sine og lagt en lapp på stuebordet. De har tatt seg en tur for å utforske Fagerdalshalvøya. Jeg går en liten tur rett oppi bakken og nyter utsikten rett ned i Arnafjorden og kan se Fresvikbreen i det fjerne. Jeg kan også se varden på Fagerdalsnipa og skimter fjellene som står med loddrette ben i Finnafjorden på den andre siden av halvøyen. Jeg går tilbake den veien jeg kom, men vil anbefale andre som tar turen å overnatte for å utforske området. Det frister nemlig veldig! 

Les mer om Vatnane og ulike turforslag knyttet til denne hytten på ut.no  ​​​​​​​

Vil du bli med på organisert fellestur til dette området? Meld deg på turen, Langs buferdsveien til Arnafjord. Les mer om denne turen. 

Vatnane Fagerdalshalvøya utsikt mot Vatnavatni og Einebærfjellet
Vatnane Fagerdalshalvøya utsikt mot Vatnavatni og Einebærfjellet Foto: Birgithe S. Roald
Rett oppi bakken ved Vatnane kan du gå ut mot kanten og kikke rett ned i Arnafjorden.
Rett oppi bakken ved Vatnane kan du gå ut mot kanten og kikke rett ned i Arnafjorden. Foto: Birgithe S. Roald
Dette er Vestlandet på sitt vakreste, likevel er det få turister her. Birgithe Roald, Leder aktivitetsavd, Bergen og Hordaland Turlag

Skrevet av Birgithe Roald 21. juli 2016