Turtips:  Kinsarvik-stavali

Utsikt på vei ned Reinsbrekkene
Utsikt på vei ned Reinsbrekkene Foto: Trude Iversen

Turen inn til Stavali fra Kinsarvik er spektakulær med mange flotte fossefall, grønne daler med både gressmarker og svaberg langs elven, i tillegg til utsikt over flotte fjellpartier og vill natur. 

Stigning:  150-1080 moh

Varighet:  ca. 6 timer en vei (uten pauser)

Lengde en vei:  10.5 km

Gradering:  Krevende

Parkering: Parkering ved gamle kraftstasjonen i Husedalen (eller P-plass i begynnelsen av grusvei i Husedalen)


Fra parkeringsplassen ved gamle kraftstasjonen i Husedalen går stien bratt opp langs rørgata.  Stien går deretter videre langs elven før bratt oppstigning med flere flotte utsiktspunkt til Nykkjesøyfossen.  Det er også mulig å gå på grusvei opp fra kraftstasjonen, men utsiktspunktene fra stien er mye flottere, og den er også noe kortere enn veien.  

Nyastølfossen
Nyastølfossen

Stien går deretter noe nedover igjen til Nykkjesøy og Nykkjesøyfossen, et flott sted å ta en pause på et av svabergene eller gressmarkene langs elven.  

Nykkjesøyfossen
Nykkjesøyfossen

Fortsett deretter opp gamle trapper som går over i sti etter en stund.  Et stykke videre kommer du til skilt som peker mot Stavali.  Ta av fra stien her og følg T merket rute videre opp Reinsbrekkene, den bratteste delen av turen, men med flott utsikt over Søtefossen.  På toppen ligger Vierdalsvatnet idyllisk til i Vierdalen.  Herfra er det noe stigning igjen til høyeste punkt på turen som ligger på 1080 moh.  Deretter nedover til Grøndal, over 2 broer, før du runder Randinuten inn i Stavalidalen og til Stavali Turisthytte.  

Stavali Turisthytte har 62 sengeplasser og stort proviantlager.  På Stavali Turisthytte kan du også kose deg i badestamp etter turen, en motivasjonsfaktor spesielt hvis det er barn med på turen.

Klikk her for å skrive tekst.

Skrevet av Trude Iversen 17. august 2016