Turtips: Dagstur til Breidablik innom Skrott (1320 moh)

Bredablik i solskinn
Bredablik i solskinn Foto: Silje Valla

Ta turen til det unike hytteanlegget Breidablik (1162 moh). Hytta ligger høyt over Fitjadalen i Kvam og er et av landets mest egenartede hytteanlegg. På veien opp kan man ta en liten avstikker og gå opp på toppen Skrott ( 1320 moh). Her er det fantastisk 360 graders utsikt. 


Rute: Fitjadalsvannet - Skrott (1320 moh) - Breidablik 

Kjøretid fra Bergen: Ca. 2 timer fra Bergen til Fitjadalsvannet ved Øystese i Hardanger.    

Tidsbruk: 3 timer fra Fitjadalsvannet til Skrott, videre til Breidablik 1 time (uten pause). Mulig retur er ned Kvanndalseggi til Fitjadalsvannet eller ned Honskursdalen.  Det er ikke merket sti i starten ned Kvanndalseggi, men når du kommer ned i skogen. Flott utsikt herfa. 

Overnattingsplasser: 10 stk. Det er ekstra madrasser som man kan legge utover. Tilrettelagt for hund med to hundebur i uthus.

Turen starter ved vakre Fitjadalsvannet og oppover  i løvskog mot Håsete (804 moh). Det er god sti oppover. Ved Håsete kan man ta en lunsjpause og følge med på de små røyskattene som leker seg rundt bygget. Det går raskt oppover og man får en flott utsyn mot Folgefonna og støler i sørvest. 

Videre går turen i åpent terreng og noe slakere stigning. Vi kommer til ei hytte hvor vi tar av stien som går mot Breidablik, og tar turen bak hytta og opp mot Skrott. Det blir litt brattere igjen og utsikten er helt fantastisk på vei oppover. 

På toppen kan man nyte 360 graders utsikt. 

Videre går turen ned til Breidablik. Her er det litt brattere ned i enkelte partier, men det går fint å klyve. Man treffer også på litt snø. 


På vei nedover fra Skrott ser man Breidablik. Breidablik er virkelig vakkert. Mange spennende detaljer og godt håndverk rundt omkring. Ute kan man hvile seg på flotte steinbenker og stoler skjæret ut i tre. Dette er livsverket til Bjarne og Anne Marit Husa som har brukt fire tiår på dette sjeldne hytteanlegget. 

Les mer om Breidablik her og se bilder under. 

Annonse

Skrevet av Silje Valla 20. juli 2017