Høstkonkurranse (Avsluttet):
På hyttejakt i Stølsheimen

På tur i Stølsheimen.
På tur i Stølsheimen. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

I Stølsheimen finner du ni velstelte, selvbetjente hytter på rekke og rad fra Voss og ut til Masfjorden. Det er relativt kort avstand mellom de fleste av hyttene, og barnefamilier vil lett kunne finne et egnet turmål. Området byr også på utfordringer for deg som liker lange dagsetapper og vil gå utenom merkede stier. Fra Bergen kan du nå området innen 2–3 timers biltur. 


Når du setter ut på tur, husk at sommerbroene blir tatt vekk fra 1. oktober. Sjekk oversikten over sommerbroer her. 

Høstkampanje 2019

Legg årets høsttur til Stølsheimen! Barnefamilier med minst 3 hytteovernattinger i området får en Turbo-bamse, og fjellvandrere med minst 5 overnattinger kan vinne Tursentergavekort. Les mer om konkurransen og gjør deg klar for Stølsheimen-tur. God tur!

Vatnane i Stølsheimen.
Vatnane i Stølsheimen. Foto: Birgithe Roald

Om Stølsheimen

Stølsheimen er fjellområdet nord for Bergen, sør for Sognefjorden og vest for Vikafjellet. Området byr både på grønt og frodig landskap og karrig høyfjellsterreng, og nærmest uendelige turmuligheter for små og store fjellvandrere. I Stølsheimen finner du ni selvbetjente hytter på rekke og rad fra Voss og ut til Masfjorden. Det er relativt kort avstand mellom de fleste av hyttene, og barnefamilier vil lett kunne finne et egnet turmål. Før hyttene kom for 40–50 år siden var det de mange stølene som huset fjellfolket; herav navnet. Stølene ligger her fortsatt og vit­ner om en svunnen tid, men byr fremdeles på en god hyttevegg for en rast.

Det er rundt en 2-3 timers kjøretur fra Bergen. Velger turgåere å ta av fra hovedvei, og følger anleggsvei (av varierende standard) blir avstandene kortere inn til hyttene. Fra hovedvei er det lange etapper inn til alle hyttene i Stølsheimen.


Anleggsarbeid 2019

I 2019 er det anleggsarbeid på anleggsvei innover til Kvilesteinsvatnet. Veien er derfor stengt for privatbiler utenom helg (gjelder også i fellesferien). Det fører til at turgåere som skal til Selhamar må parkere ved Bjergane i ukedagene, og turen inn til Selhamar tar derifra ca. 3 timer (voksne). Veien til Svartavatnet vil også ha anleggstraffikk, men skal holdes åpen. Arbeidet kan føre til enkelte trafikale utfordringer. Husk at tunge og store kjøretøy må kunne passere der du parkerer.

Parkeringsmuligheter i Stølsheimen. Endringer pga. anleggsarbeid er mulig.
Parkeringsmuligheter i Stølsheimen. Endringer pga. anleggsarbeid er mulig. Foto: Bergen og Hordaland Turlag

Tips til hytteturen

 • Pakk lett: På hyttene våre finnes sengetøy slik at det greier seg med lakenpose til å sove i. På selvbetjente hytter finnes det langtidsholdbar mat, f. eks. suppeposer og middagshermetikk. En fullstendig oversikt over utvalg av mat finnes på våre nettsider. Ta med litt brød og favorittpålegget, så det er også fullt mulig å greie seg med det som finnes på proviantlageret. Ubetjente hytter har ingen matlager. Her er vår pakkeliste for en sommertur. 

 • Beregning av tid: Med barn på tur må en gjerne beregne dobbelt så lang tid som for voksne, avhengig av alder på barna og om de skal gå selv. I de beskrivelsene ovenfor er tidsbruk angitt for voksne med tursekk. Et godt råd er å starte tidlig hjemmefra og beregne god tid til kjøretiden, da det kan gå litt sakte på anleggsveiene inn til stistart. Start fotturen i god tid før det blir mørkt.  

 • God stemning: På hyttene finnes det bøker for barn, kort og brettspill.  Og i proviantlageret finnes det både pannekakemiks, Nugatti og kakao. Det er aldri feil å tilbringe litt tid på kjøkkenet om tur ikke frister…

 • Kart: 10046 Modalen (tips: vi har kart+kompass+kartmappe som sommertilbud i Tursenteret i Marken i sommer)

 • Hyttebooking: På mange av Bergen og Hordaland Turlag sine selv- eller ubetjente hytter kan man forhåndsbestille sengeplass. Her for du mer informasjon om sengebooking.

 • Hyttebetalingsapp: Gjør betalingen for hytteoppholdet enkelt: Last ned appen «DNT hyttebetaling» og få alle kvitteringer på ett sted.

 • Medlemskap: Barnemedlemmer 0–12 år (født 2007–2019) overnatter gratis på hyttene våre. For voksne lønner det seg fort å bli medlem ved flere overnattinger, i tillegg til mange andre gode fordeler medlemmer får. Les mer om medlemskap og meld deg inn her.

 • Turveiledning: Første gang i Stølsheimen? Bestill turveledning hos Tursenteret og få  kunnskapsrik hjelp med planleggingen av turen. Gratis for medlemmer. 

 • Om hyttene: Er du usikker på hva en selvbetjent Turlagshytte er og hvordan det er på hytten? Se en veiledning i denne videoen her. Vi har også en pakkeliste for sommerturen.

 • Ryggsekk: Når du pakker ryggsekken, er det lurt å ha det tyngste inntil ryggen. Legg niste, drikke og snacks i lommene, slik at det er lett tilgjen­gelig under turen.

 • Niste: Lurer du på hvor mye niste du skal smøre? En tommelfingerregel er å ha med seg én skive pr. time du skal være på tur.