På sommertur i fjellet: 
Stølsheimen på sitt beste

Utsikt fra stien mellom Mo og Skavlabu. Mofjorden under og Nedstavatnet til høyre i bildet.
Utsikt fra stien mellom Mo og Skavlabu. Mofjorden under og Nedstavatnet til høyre i bildet. Foto: Bergen og Hordaland Turlag

For fjellvandreren har Stølsheimen mye å by på. Terrenget veksler fra et grønt og frodig landskap til snaufjell med vide utsyn og luftige partier ned mot armer av Sognefjorden. Stølsheimen har mange fiskevann med flott fisk og flere av hyttene til Turlaget har båt/kano. Du kan gå i flere dager uten å treffe på folk. Fra Bergen kan du nå området innen 2 til 3 timers biltur.


Hyttene i Stølsheimen ligger som perler på en snor. Du kan velge om du vil gå i flere dager - kanskje en uke - eller en helgetur. Hyttene er i god stand, er velutstyrte og har det du trenger for en god naturopplevelse. Med unntak av Brydalseter og Vatnane finner du et rikholdig proviantlager på aller hyttene til Turlaget.  


Bli kjent med dette tradisjonsrike hjerte av vestlandsk fjellverden.  


God tur på spennende stier! 

Turtips 1: Fantastiske Fagerdalshalvøya

(Arnafjord–Vatnane–Tenne, 9 km, passer for alle) 


Turen er ikkje særleg lang, men gjev deg likevel om lag 900 høgdemeter opp til hytta, noko som betyr at det er bratt. Men kva er positivt med det? Jo, ein kjem raskt opp i høgda, og kan følgje med på fjorden som ein legg lenger og lenger under seg. Allereie etter 3 km har du gjort unna det meste av stigninga, og kan nyte naturens ro.  

Vatnane turisthytte ligg på ein stølsbø på Fagerdalshalvøya, mellom Arnafjord og Finnafjorden i Sogn, i eit av dei mest karakteristiske og vakraste områda vestlandsnaturen kan by på! Hytta er ubetjent og har 6 sengeplassar. Ein kan velje å tråkke vidare inn i hytte- og rutenet­tet i Stølsheimen, eller ta ein rundtur ned igjen til fjorden og Tenne. 

 

Returen frå Vatnane til Tenne er heller ikkje særleg lang, og her er det bremsemuskulaturen som får prøve seg. Men stien er tydeleg, fossane er vakre, og plutseleg er du nede ved fjorden. På vegen passerer du Fossesete, kor du får kjensla av at det er langt meir stille i dag enn det var i tidlegare tider. 


Turen til Vatnane er det mulig å kombinere med lokalbåten MS Tansøy fra Ortnevik. Den frakter deg inn til Arnafjord på forespørsel.

Hvordan komme seg dit: Med bil på Vikafjellsvegen til Vik og videre vel 20 km til Arnafjord.
Vatnane.
Vatnane. Foto: Birgithe Roald
Prøv også: Ortnevik (parkering)  – Brydalseter – Norddalshytten – Solrenningen- Vatnane – Arnafjord - lokalbåt ut Arnafjord med titt innom Finnafjorden på retur til Ortnevik der bilen er parkert.
Prøv også: Ortnevik (parkering)  – Brydalseter – Norddalshytten – Solrenningen - Åsedalen via Urdanipa -  Vatnane via Urdaskardet – Vatnane – Arnafjord - lokalbåt ut Arnafjord med titt innom Finnafjorden på retur til Ortnevik der bilen er parkert. NB: ingen båtavganger tirs., tors. og lørdager.
Skavlabu.
Skavlabu. Foto: Frikk H. Fossdal

Turtips 2: Dyrkolbotn til Skavlabu

Turen frå Dyrkolbotn til Skavlabu er i stor grad lett å gå, men den er lang. Du startar på god, T-merka sti som tek deg jamt oppover, frå grøne beiteområde og langsamt over i høgfjellsterreng. Mot slutten av turen, oppover fra Veslavatnet, møter du en dryg kneik, men ikke lenge etter ser du hytten. Turister som bruker bussen kan gå ned til Modalen på sti med fin utsikt over fjordlandskapet.  


Skavlabu ligger ved et lite vann som speiler været og himmelen, enten den er grå eller blå. Litt lenger frem på platået ser man ned i Modalen og fjorden. Det er en fin ettermiddags-/kveldstur både sommer og vinter.

Hvordan komme seg til Dyrkolbotn: Fra Bergen, følg E39 til Romarheimsdalen. Ta av til høyre ved skilt Dyrkolbotn fjellstove. Parkering ved p-plass ved vannet, ikke ved fjellstuen. Ingen parkeringsavgift.

Turtips 3: Solrenningen - Åsedalen

Her kan du velge mellom turen gjennom Berdalen med lite stigning (rundt 200 m), eller den mer utfordrende turen over fjellovergangen Urdanipa med rundt 600 m stigning. Begge turer er rundt 11 km lange, men fjellovergangs-turen tar rund 2 timer lengre enn Berdalen-strekningen. Turen gjennom Berdalen er fuktig. Ved mye vått vær må man belage seg på vading, da et par av elvene kan være store. Turen over Urdanipa er absolutt å anbefale om været er bra. Spektakulær utsikt og varierende landskap. Hyttene Solrenningen og Åsedalen er to av de eldste, og samtidig også mest populære hyttene i kjernen av Stølsheimen. 

Hvordan komme seg dit: Med bil fra Bergen via E39 til Romarheim, videre til Modalen til Steinsland og Stølsdammen, eller E16 til Dale, videre til Eksingedalen og Modalen til Stølsdammen. Turen fra Stølsdammen til Solrenningen er rundt 6,6km lang og enkel.
Åsedalen.
Åsedalen. Foto: Bergen og Hordaland Turlag
Norddalshytten.
Norddalshytten. Foto: Frikk H. Fossdal

Turtips 4: Vestover i Stølsheimen

Vi tar utgangspunkt på Norddalshytten, som kan nås fra både Modalen og fra Ortnevik i Sogn. Norddalshytten ligger på vel 1000 moh. og dit fører mange stier. De som går fra Solrenningen får oppleve overgangen fra frodig, grønt landskap med løvskog, til barskt, bart høyfjell med vid utsikt. Turen opp her er best i godvær, men det kan raskt komme tåke og da er det godt å ha god merking. På høyeste platået er der store varder, bygget på dugnad av Bergen og Hordaland Turlag. Kart og kompass er gode følgesvenner, og stadig flere har en GPS i lommen. Fra Norddalshytten går det ruter til Vardadalsbu og Modalen.  Vi vil imidlertid gjerne anbefale turen ned til bygden Ortnevik ved Sognefjorden. På turen går man gjennom vakkert høyfjell med vann, små snøbreer og brusende elver og bekker. Ortnevik ligger mellom høye fjell og er preget av velstelt kulturlandskap. Vel nede fra fjellet møtes man gjerne av beitende kyr. Veien stopper her, og videre må man ta båt aller buss. I Ortnevik er det privat utleie av hytter. Det er godt fiske både i elven og i fjorden. 


Det går tursti langs deler av denne veiløse delen av sørsiden av Sognefjorden mellom Ortnevik og Vik. Det tar ca. 6 timer å gå denne til Sylvarnes (enkel overnatting i nedlagt skolehus, drives av Vik Turlag/DNT). Fra Sylvarnes kan man ta rutebåten til Vik eller tilbake til Ortnevik.

SignaTUR Stølsheimen

Minst en gang i livet bør du unne deg en SignaTUR, en samling av Norges ypperste langturer. SignaTUR Stølsheimen går fra Mo til Voss, en 9 - 10 dagers tur der stiene svinger seg ned gjennom bjørkelier og opp bratte fjellformasjoner med rike naturkvaliteter. 

Tur i Stølsheimen.
Tur i Stølsheimen. Foto: Andre Marton Pedersen

Annonse