Unge Naturtalenter

Unge Naturtalenter 

Bergen og Hordaland Turlag setter i gang prosjektet Unge Naturtalenter, et lederutviklingsprogram i friluftsliv! Her får 15 ungdommer i alderen 15-19 år muligheten til å delta i programmet som gir deg god kompetanse på friluftsliv og turledelse. Vi følger DNTs turlederstige, og etterhvert vil du få masse inspirasjon og erfaring med friluftsliv. Vi legger vekt på personlig vekst og utvikling, og du blir kjent med andre ungdommer fra tidligere Hordaland fylke.  

Kursene i friluftsliv og turledelse går på helger og det er noen kveldssamlinger der man er med sin lokale ungdomsgruppe. 

Opplegget

15 ungdommer blir valgt ut til å delta på en rekke ulike kurs, turer og samlinger.

Underveis blir deltakerne introdusert for det øvrige miljøet i DNT ung og inviteres til å bli en del av turledergrupper og lokale ungdomsstyrer.

Forventet tidsbruk fra september 2020 til juli 2021 er ca. 8 helger + 3-4 kvelder + 5-6 feriedager(sommer+vinter). 

Vi vil og ha en avslutningstur med utdeling av kursbevis, diplomer og fokus på veien videre.

Tur til Ulriken og zippline med DNT ung Bergen høst 2018
Tur til Ulriken og zippline med DNT ung Bergen høst 2018 Foto: Fredrik Asche Kaada
Havkajakkurs
Havkajakkurs Foto: Ronny Riise

Oversikt over turer og kurs

Ferskingkurs

DNTs ferskingkurs har fokus på basisferdigheter i friluftsliv som kart og kompass, turledelse, bekledning, bålfyring, allemannsretten, med mer.

Grunnkurs havkajakk

Dette kurset omhandler generell padleteknikk, sikkerhet til sjøs, ferdsel i skjærgården og leirliv i skjærgården. Padleforbundet utgir våttkort til alle som gjennomfører grunnkurs havkajakk. Dette gir mulighet for å leie kajakk videre i livet.

Turlederkurs 

Vi skal gjennom DNT's turlederkurs og skal ende opp som sommerturledere. Dette kvalifiserer til å lede grupper på tur i sommerhalvåret for DNT. Mer info.

Klatrekurs

Vi skal gjennomføre klatreaktivitet både inne og ute. Vi skal lære god og trygg sikringsteknikk, samtidig som vi har fokus på klatreglede og turglede. Etter endt kurs skal vi være kvalifiserte for klatreforbundets Brattkort, et kompetansebevis som gjør det mulig å benytte seg av klatrevegger rund om kring.

Vinterfjellet

Vi skal lære om ferdsel på ski i vinterfjellet, samt generell skredlære. Vinterfjellet setter krav til bekledning, kunnskap og hvordan man opptre. Dette skal vi lære om. Overnatting i snøbolig er og på agendaen.

Naturkjennskap og kunnskap om frivillighet

Naturtalentene skal få lære litt om norsk natur og økosystemene. Vi vil og ha fokus på hva det vil si å være frivillig, og hvordan vi kan utøve god og morsom frivillighet.

Søknadsinformasjon

For å søke opptak til Unge Naturtalenter må du være bosatt i tidligere Hordaland fylke og være mellom 15 og 19 år gammel. Ingen forkunnskaper innen friluftsliv er nødvendig, vi ser etter motivasjon fremfor erfaring. Vi håper på mange forskjellige søknader, og ønsker å sette sammen en gruppe med mange ulike egenskaper. 

Når du går inn i søknadsskjemaet via den røde knappen ovenfor ønsker vi at du får frem hvorfor du søker. Svar på spørsmålene slik at vi får et solid intrykk av deg. Det er også mulig å sende en video-søknad istedenfor/i tillegg! Det du da må gjøre er å lage en film hvor du forteller hvorfor du vil være med i Unge Naturtalenter, last opp på youtube eller vimeo, og send en link til silje.valla@dnt.no

Søknadsfristen er 28. august. 

Kort tid etter søknadsfristen vil vi invitere kandidatene til en uttakshelg og ferskingkurs. Dette blir helgen 5.-6. september, så hold av helgen med en gang du søker. På kurset lærer man om basisferdigheter i friluftsliv, som bål, orientering, bekledning, pakking, allemannsretten etc. Utover dette får vi god tid til å bli kjent med hverandre, og det blir snakket mye om prosjektet, motivasjon for å bli med, og hva Unge Naturtalenter innebærer. 

Vi vil på uttakshelgen ta inn fler enn det er plass til på prosjektet. Videre etter denne helgen vil de mest aktuelle kandidatene få tilbud om plass i Unge Naturtalenter, og er klare for turer, kurs, samlinger og mye mye moro! De det dessverre ikke er plass til får tilbud om å være med på turlederkurs senere, og får god kjennskap til DNT ung gruppene. 

Kontaktinformasjon

Prosjektleder er Silje Valla, og er ansatt som ungdom og fjellsportansvarlig i Bergen og Hordaland Turlag. Ta gjerne kontakt ved spørsmål om Unge Naturtalenter på epost: silje.valla@dnt.no eller tlf. 90 93 92 64 

Basecamp Uskedalen
Basecamp Uskedalen