Turledersamling: Vinter

Dugnad

Fra dato
29. november 2019 kl. 17:00
Til dato
1. desember 2019 kl. 20:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Dugnad, Turledelse, Helgetur, Fjellski, Sommerturleder, Turledersamling, Vintertuleder
Arrangør
Bergen og Hordaland Turlag
Turområde
Skarvheimen, Stølsheimen, Bergsdalen og Vossefjellene (se kart)
Dette arrangementet er over!

Det ønskes velkommen til turledersamling for alle turledere i Bergen og Hordaland Turlag! Det er starten på vinteren, å hva er bedre enn å få en helg til å gå igjennom tema som er typisk for vinterfjellet. Samlingen legges til Hallingskeid. Tema på samlingen blir førstehjelp i vinterfjellet med kursholder, Jakob Aarmann. 

Oppmøtested: Bergen Jernbanestasjon fredag 29. nov. kl. 16.50. Avgang tog kl. 17.08, på Hallingskeid kl. 19.24.

Turbeskrivelse:  I år blir det fokus på førstehjelp i vinterfjellet med kursholder, Jakob Aarmann. 

Her kommer en beskrivelse av kursholder og kursinnhold for helgen:

Mitt namn er Jakob Årman och jag jobbar som sjukepleiar på ambulansen i Sogndal. Sedan 2003 har jag utdannet mig och jobbet som bre-, klatre- og isklatreinstruktør inom NF-systemet, samt som skilærer, mycket med bl.a. Bergen og Hordaland turlag. Fram til 2008 var detta på heltid, men efter det har jag hålligt mig aktiv på si av jobbet som sjukepleiar. Jag har i tilegg utdannet mig inom fjellmedicin (ScanDIMM: Scandinavian Diploma In Mountain Medicin) og hållit flera kurs i faget.

Helgen den 29 november til 1 december skall ni få og få bryna er på pasientbehandling på vinterfjellet.

For når någon blir skadad på tur går det inte at sitta ner venta på proffesjonell hjelp, speciellt ikke når vädrets makter er emot oss. Och som turledare kommer allas øgon att riktas mot dig… Hur förbereder du dig? Vad har du med dig? Hur visar du ledarskap i situationen och hur genomfør du god behandling og evakuering? Detta skall vi diskutera och øva massa på under denna helgen når gruppen i felleskap må løsa caser som oppstår underveis.

På fredagen begynner vi med diskusjon om lederrollen på tur med fokus på pasientbehandling, samt grundleggande teori av all 1a-hjelp: primerundersøkelse. Vi skall og snakka om generell nedkøling (hypotermi), något som alltid er aktuellt, sommer som vinter.

På lørdagen skall vi sedan ut på tur og det blir en tur at hugse… Deltagarna kommer att gå in i olika roller, som t.ex. pasient og leder, men og som ibland lett frustrerande gruppdeltager. Poengen er att vi skall få bryna oss på att løsa situationen utifrån improviasjon.

Det er ønskeligt att deltagarna tar med sig sin fasta 1a-hjelpenpakke. Annat som kan vara bra att ha er saks, 3m ca 6mm tau, svarta søppelsekker, liggunderlag (helst av gammal type man kan klippa i), vindsekk/shelter, gladpakk… Har du andra lura ting er det bara att ta med. Det ger grundlag til læring og goda diskutioner. Huvudsaken er att det du tar med skall ha många bruksområden.

Gleder mig att treffa er på fjellet.

Vennlig hilsen. Jakob Årman
 _______________________________________________________________________________________________________________________________________

Fredag: Etter ankomst Hallingskeid lager vi felles middag. Om kvelden opplegg med kursholder Jakob Årman, med diskusjon om turlederrollen med fokus på pasientbehandling, samt grunnleggende teori om førstehjelp, spesielt hypotermi (nedkjøling).

Lørdag: Felles frokost og pakking av sekk for lang dag i fjellet. Vi pakker sekk som om vi var turledere på tur i et område der man er uten dekkning og det vil ta tid å klare å komme tilbake etter hjelp dersom ulykken er ute. Vi drar på planlagt tur, det vil være ulike oppgaver vi skal trene på som er aktuelle for turledere i vinterfjellet. 

Søndag: Felles frokost. Vi skal gå en tur i området med innlagte oppgaver underveis. Evaluering av helgen. Felles lunsj, utvask av hytten.

Mat: Felles måltider og overnatting dekkes av Bergen og Hordaland Turlag. Slik at frokost, lunsj og middag er dekket til alle dager. Hver og en tar med brødmat og snacs ol. etter eget ønske. 

Hjemreise: Avreise med tog fra Hallingskeid kl. 16.33, i Bergen kl. 18.55.

Utstyr: Alt nødvendig utstyr som turleder for vinterfjellet. Alle må ha fjellski, skifeller og skismørning. Langfeller anbefales. Husk hodelykt med ekstra batterier. Ta med sender/mottaker, spade, søkestang, liggeunderlag, vindsekk, kart, kompass, -alt det utstyret du trenger som turleder for å gå en lang dagstur i høyfjellet med begrenset dagslys der du er uten dekkning og har flere timer å gå dersom det skjer noe. Sengetøy/sovepose og håndkle. Med hensyn til førstehjelpsøvelsen ta med førstehjelpspakke, saks, 3 m ca. 6 mm tau, noen svarte søppelsekker, gjerne et gammelt liggeunderlag som man kan klippe i. Evt. annet tur- og redningsutstyr som du vil teste ut. Om du ikke har sender/mottaker eller mangler noe annet utstyr gi beskjed så vi kan låne på turlaget. 

Kart: Kart over området fåes kjøpt i turlagsbutikken i Marken. 

Pris: Overnatting og mat er dekket av Bergen og Hordaland turlag. Hver enkelt deltaker må betale togbillett. Husk å kjøpe billetten i god tid for å få sitteplass på toget.

Gradering: Krevende

Spørsmål? Har du spørsmål kan du kontakte Bergen og Hordaland turlag ved Birgithe Roald; Birgithe.Roald@dnt.no tlf: 55 33 58 22

Turledersamling: Vinter

Det ønskes velkommen til turledersamling for alle turledere i Bergen og Hordaland Turlag! Det er starten på vinteren, å hva er bedre enn å få en helg til å gå igjennom tema som er ...

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turledere:

  • Carl Martin Hansen
  • Thomas Nordin