Avlyst Kremtur - Loen Rundt! (Skåla-Tindefjell-Lodalskåpa-Jostedalsbreen-Ramnefjellbreen)

Fellestur

Fra dato
20. mai kl. 08:00
Til dato
24. mai
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Skitur, Fjellskitur
Arrangører
DNT fjellsport Bergen, Bergen og Hordaland Turlag
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen (se kart)
Turkode
831
Dette arrangementet er over!
Avlyst: Denne aktiviteten er dessverre avlyst. Avlyst grunna covid-19 restriksjonar.

Dette er en krevende tur med 4 overnattinger, de siste 3 i telt. Turen starter og slutter ved parkeringsplassen der stien opp til Skålabu (Skålatårnet) begynner. Deltagerne må være i god form, vi vil være på tur inntil 12 timer hver dag. Turen vil ha litt topp-fokus, en rekke kjente (og ukjente) topper vil bli besøkt. Lodalskåpa og Høgste Breakulen er de mest kjente, mens for eksempel toppen av Ramnefjellsbreen er et sted der nesten ingen har vært.

Dato: 20. mai - 24. mai

Oppmøte: Vi starter fra Bergen (AdO) klokken 0800 onsdag den 20. mai. Skriv i påmelding om du kan kjøre og hvor mange du har plass til. Transport vil bli koordinert av turleder.

Dette er en spektakulær rundtur i noe av det mest alpine skiterrenget vi har i Norge. Turen har mange tusen høydemeter i tildels bratt terreng. Vi går ikke fort, men dagene blir lange - det er lyst hele døgnet. Du må være i god form og vant med å bære tung sekk i mange timer. Du må ha plass til 3-4 kilo felles utstyr i sekken. Turen har et kort, men bratt parti der deltagerne vil bli sikret med tau for å komme ned. Alle deltagerne bør ha trent med tung sekk (for eksempel i Påsken!) for å forberede seg til turen. Turen passer best for fjellski. Se dagsbeskrivelser for flere detaljer.

Turen vil ikke bli gjennomført dersom værmelding (like før start) er svært dårlig. Turleder kan endre ruten dersom vær eller andre forhold tilsier dette

Korona
Turene må tilpasses de til enhver tid gjeldene smitteverntiltak bestemt av FHI og DNT.
Deltager må medbringe egen håndsprit og munnbind.
For utfyllende informasjon, se https://www.dnt.no/aktiviteter-covid-19/

Fysisk gradering: Ekstra Krevende, dagsetapper opp til 1900 høydemeter, opp til 25 km og opp til 12 timer. 
Passer for deg som er vant til å gå med tung sekk på fjellski og er i  god form.

Teknisk gradering: Enkelt/ KAST klasse 1. Denne terrengklassen er for det meste slakt og oversiktlig terreng som gjerne innbyr til god skikjøring med fornuftig terrengvalg. 
Turen har flere bratte partier som gjennomføres med skiene på sekken.

For å lese mer om fjellsportgraderingen, se https://bergen.dntfjellsport.no/gradering.

.Dagsbeskrivelser:

Torsdag: Avreise fra Bergen (AdO) klokken 0800. Deltagere som ikke reiser samlet må møte på parkeringsplassen der stien til Skåla begynner, senest klokken 1300. (Dette må evt. avtales med turleder på forhånd.) Vi kjører fra Bergen til Loen. Vi går til fots opp stien til der snøen begynner. Deretter fortsetter vi på ski opp til Skålabu, turlagets flotte, nye hytte ved siden av det gamle Skålatårnet. Ankomst omkring klokken 1900. Felles middag og overnatting i hytta.

Fredag: Vi går over ryggen og stikker innom den høyeste toppen på Skåla dersom det er klarvær. Videre forbi de skarpe Tindefjellene og opp til foten av Bings Brekuppel. Turen fortsetter over Tindefjellsbreen og deretter over Tomefjellet. Bratt opp til en 1900 meter topp. Nedkjøring fra denne og travers til skaret ved toppen av Strupebreen. Dette er like under Lodalskåpa på en plass som sjelden blir besøkt. Leirplass her. Isøks-tur til toppen av Tverrfjellet for de som har lyst.

Lørdag: Vi går opp på østvendt skulder av Lodalskåpa og deretter bratt ned omlag 60 meter (10 meter nedfiring) til den lille breen som ligger høyt over Småttene. Videre på ski opp til skaret mellom Veslekåpa og Lodalskåpa. Vi setter igjen ski og sekker her og bestiger Lodalskåpa dersom vær og forhold er ok. Tilbake til skiene og nedkjøring til Ståleskar. Skituren endrer nå karakter, vi får en lang flat strekning på Jostedalsbreen over til den kjente toppen Kjenndalskruna. Leirplass i dette området.

Søndag: Vi går videre til Høgste Breakulen, det høyeste punktet på selve Jostedalsbreen. Deretter nedover til Kjelkevarden og videre til toppen som heter Gjerdeaksla. Videre til fjelltoppen Strandanibba. Bratt nedkjøring til skaret før Ramnefjellet. Herfra er det en bratt oppstigning med skiene på sekken til Ramnefjellbreen. Leirplass i området mellom Strandanibba og Ramnefjellbreen, litt avhengig av hvilken fremdrift vi klarer. 

Mandag:  Videre går turen over Meleinsnibba, ned til den Kinesiske mur, over Skavteigfjellet til Avleinsfjellet. Herfra går det bratt nedover på ski til skoggrensen og videre ned i dalen (sti og skogsvei) der vi kommer tilbake til utgangspunktet for turen. Hjemreise til Bergen, med felles middag underveis (i Førde).

Utstyr: Deltagerne må ta med isøks, stegjern, klatresele, en skrukarabiner, solbriller, solkrem, spade, sender/mottager, søkestang, foruten standard utstyr for skitur med telt i vinterfjellet. Vanntett trekk til å ha over ryggsekk! Det er viktig å pakke sekken lett, alt som kan unnværes blir igjen hjemme! Alle må ha plass til felles utstyr i sekken. Turleder koordinerer felles utstyr. Endel utstyr kan lånes fra Turlaget dersom deltager ikke har dette.

Mat: Alle tar med niste til lunsj, 4 dager. Frokost og middag for hele turen koordineres av turleder.

Generelle vilkår: Les dem her.

Pris: Prisen inkluderer overnatting på Skålabu, frokost og middag, evt. utstyrslån og andre kostnader ved turen. Felles transportkostnader tur/retur Bergen kommer i tillegg.

Kart: Kart og utstyr kan kjøpes i vår turinformasjon i Marken. Rabatterte priser for medlemmer. 

Spørsmål? Ta kontakt med Bergen og Hordaland Turlag på epost: bht@dnt.no eller tlf. 55 33 58 10 eller turleder Petter Bjørstad, epost: petter@ii.uib.no, mobil: 98242190.

Kremtur - Loen Rundt! (Skåla-Tindefjell-Lodalskåpa-Jostedalsbreen-Ramnefjellbreen)

Dette er en krevende tur med 4 overnattinger, de siste 3 i telt. Turen starter og slutter ved parkeringsplassen der stien opp til Skålabu (Skålatårnet) begynner. Deltagerne må være i ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Helge Tormod Larsen
  • Petter Erling Bjørstad