Ferskingtur på Hardangervidden, verdens tak! Blåbær, multer og fjellfiske er bonuser denne helgen.

Fellestur

Fra dato
26. august kl. 09:45
Til dato
28. august kl. 21:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Seniorer
Arrangører
Askøy Turlag, Bergen og Hordaland Turlag

Turrute: Dyranut – Kjeldebu – Fisketjørnnuten – Liset

Bli med på Ferskingtur til Norges største nasjonalpark og Nord-Europas største høyfjellsslette Hardangervidda!  Turen starter ved Bergen Jernbanestasjon bakside hvor vi fordeler oss i private biler og setter kursen mot Voss, Granvin og Eidfjord før vi stiger opp til Norges mest kjente og besøkte foss: Vøringsfossen. Herfra er det en kort kjøretur før vi parkerer ved Dyranut Fjellstove og tar på oss ryggsekkene, klare for å erobre viddene! Vi går over slakke vidder, gjennom moltemyrer og ser Hardangerjøkulen gjennom hele helgen fra ulike sider. Lørdagen blir en luksus dag med hvile fra tung sekk, vi går på en nærtur i området rundt Kjeldebu og finner blåbær, multer og kan fiske etter fjell ørret. Søndag blir en lang etappe i slakt og fint viddelandskap, vi går på baksiden av Sysenvatnet, en av Norges største oppdemmete vannmagasin og mot Grythorgi på 1223 MOH før vi går ned til Liset. Ferskingtur ønsker nye og gamle turdeltagere velkommen til oppdagelsestur hvor vi introduserer DNT turkonsept og hyttene i et rolig tempo. Fokuset vårt er turglede og samhold i gruppen hvor alle bidrar og ivaretas. Vi ønsker å bidra til at turdeltagere skal føle seg trygge på tur.

Oppmøtested: Baksiden av Bergen Jernbanestasjon.
Oppmøtetidspunkt: 09:45
Avreise: Avreise kl. 10:00. Samkjøring i private biler fra Bergen til Dyranut hvor bilene står til søndag.  

Turbeskrivelse

Dag1: Vi parkerer bilene ved Dyranut Turisthytte og går på god sti innover landstrakte vidder. Etter hvert får vi se Hardangerjøkulen foran oss hele veien inn til Kjeldebu Turisthytte. Velfortjent lunsj nytes ca halvveis hvor vi har nydelig utsikt og moltemyrer rundt oss. Vi gir oss tid til å plukke molter underveis på turen i dag, kanskje de kan brukes i desserten?  Vel fremme på Kjeldebu innlosjerer vi oss, fordeler arbeidsoppgaver og lager oss en god middag med det vi finner på proviantlageret. Kjeldebu er en selvbetjent DNT hytte som ligger like ved elva Kjeldo og Fisketjørni. Den består av fire hytter, ble åpnet i 1977. Hyttene ble bygget som erstatninghytter for Instestølen, som ble demmet ned ved utbygginga av Sysendammen. Det blir ikke middag før ca kl 19, så ta med nok nistemat denne dagen. Kvelden nytes mens vi blir bedre kjent og legger planer for neste dag. Dagens etappe er på 8 km med 80 høydemeter å bestige og hele 170 meter nedover.

Dag 2: Etter å ha spist en god frokost tar vi på oss en veldig lett sekk og legger ut på en liten dagsutflukt. Vi skal gå rundt Fisketjørn og opp på Fisketjørnnuten 1246 moh. Her nyter vi flott utsikt og kan se litt av veien vi skal gå neste dag. Medbragt lunsj/vi koker vann til turmat lunsj nytes her på toppen. Vi kan plukke blåbær, multer og fiske i nærområdet av Kjeldebu. Hvis vi får fisk, vil denne bli tilbragt og nytt i dag! Dette blir en behagelig og avslappende dag med rolige aktiviteter utendørs for å vise hva vidden har å by på. Til kvelden blir det fellesmiddag ca kl. 19 med det vi har funnet i naturen og proviantlageret.

Dag 3: Etter frokost og utvask av hytten blir det avgang kl. 09:00 retning vestover hvor vi går på baksiden av Sysenvatnet, en av Norges største steinfyllingsdammer. Vi får en fin tur på god sti hvor vi krysser noen elver, nyter en aldeles herlig natur med fantastisk utsikt og ser en del sau på beite. Ved stidele Finse/ Liset/Rembesdalseter tar vi en liten pause og nyter utsikten mot Sysenvatnet, Leirbotn og Austre Leirbottsskåka, en arm på Hardangerjøkulen. Så tar vi en stigning opp til Storaberget før det blir helt flat sti igjen, og milevis sikt. Denne dagen får vi også sett andre armer av Hardangerjøkulen og andre fjellformasjoner enn fredagen. Ved Grythorgi 1223 MOH ser vi utover hele Måbødalen og vi går noe bratt ned til grusveien i Isdalsveien hvor vi har bil stående som tar oss tilbake til parkerte biler på Dyranut. Hvis det har vært mye nedbør, kan enkelte partier være noe våte/gjørmete. Gode fjellsko med ankelstøtte og solide såler er viktig. Dagens etappe er på 15 km hvor vi stiger 250 høydemeter, men for det meste går vi på flate og lett kuperte stier. Beregnet gå tid er på 7 t pluss pauser.

Mat: Ta med godt med nistemat fredag, det blir ikke middag før fredag kveld kl. 19. Middag fredag og lørdag, frokost og lunsj lørdag og søndag er dekket i prisen. Frokost og lunsj lørdag og søndag er basert på mat fra hytteproviantlager og blir da eks havregrøt, knekkebrød og pålegg. Lørdag lager vi lunsj utendørs. Ta med eget brød om ønskelig. Det kan være godt å ha med en termos som en kan fylle med varmt vann/kaffe til å ha til lunsj på turen.

Hjemreise: Private biler fra Dyranut til Bergen. Ankomst Bergen jernbanestasjon/ADO søndag kl. 21:00.

Utstyr: Se utstyrsliste for sommerfjellet  Ta med fiskeutstyr om du ønsker å fiske.

Generelle vilkår ved påmelding: Les generelle vilkår

Pris: kr 1600 ,- for medlemmer, kr 2100 ,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her om du ønsker medlemskap.  Overnatting på Kjeldebu totalt 2 netter. Frokost og lunsj lørdag og søndag, samt middag fredag og laurdag inngår i prisen. Reisekostnader (km, bompenger) kommer i tillegg.

Kart: Kart og turutstyr kan kjøpes i tursenteret i Marken. Rabatterte priser for medlemmer. Kart Hardangervidda 2013 1:100 000

Gradering: Middels  i rolig tempo. Du må være vant til å gå i kupert terreng med sekk på ryggen.

Turledere: Christine Tonning  93613104 og Bengt Arne Johannessen 90247625.

Spørsmål? har du spørsmål kontakt Askøy Turlag ved turledere.

 

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Bengt Arne Johannessen
  • Christine Tonning