NF brekurs for ungdom og voksne

Dette arrangementet er over!

Kurset vil ha base på Turlaget sin selvbetjente hytte Fonnabu som ligger 1449 moh, midt i hjertet av Folgefonna nasjonalpark. Du vil oppleve et sosialt og lærerikt kurs i storslagne omgivelser. Du får øve redning fra bresprekk, forsering av bratte snøbakker, oppbremsing i bratt snø med og uten isøks. Du får prøve rapell, isklatring og gange i utfordrende blåis. Kursvgiften dekker instruksjon, Breboka, mat, losji og leie av komplett breutstyr.

Alle instruktørene vi benytter på våre brekurs er utdannet i henhold til Norsk Fjellsportforums utdanningsstandarder. Etter endt kurs får man kursbevis.

Vi følger FHI sine retningslinjer og DNT smittevernplan for gjennomføring av turer. Aktiviteter covid-19.  

Kursbeskrivelse:

I løpet av brekurset vil du lære det du trenger for å kunne ferdes trygt i blåis og på snødekt bre sammen med andre som kan like mye som deg.  

Dag 1: Avreise fra Bergen om morgenen. Felles marsj fra Sundal til Fonnabu. (Når vi skal gå fra Sundal er det en ca 5 timers tur til Fonnabu med ca 1450 høydemeters stigning - husk på det når dere pakker sekken). Kursåpning. Presentasjon. Inndeling i taulag. Tilpassing av utstyr. Knuter. Planlegging av neste dag.

Dag 2: Snøbakketeknikk. Setting av sikringsmiddel i snø. Stegjernsteknikk. Setting av sikringmiddel på is. Taulagsrutiner. Førstehjelp. Redning.

Dag 3: Gange i blåis. Redning på is. Turplanlegging.

Dag 4: Tur med orientering og overnatting ute.

Dag 5: Redning på snø. Gange i blåis. Overgangsområdene mellom is og snø. Sondering av snøbroer. Fjellsporthistorie.

Dag 6: Isklatring. Rappellering. Klemknutegang. Kursavslutning. Kursevaluering. Veien videre.

Dag 7: Utvasking av Fonnabu. Muligheter for personlig tilbakemelding fra instruktør. Retur fra Fonnabu til Sundal. Ankomst Bergen om kvelden. 

(Kursleder kan komme til å bytte litt om på dagsoppleggene i løpet av kurset for å tilpasse det til været og deltakerene.)

Oppmøte: Bergen busstasjon perrong O kl.08.30. Avreise med rutebuss til Sundal kl.08.50. Fremme i Sundal kl.11.30 (kan endre seg

Retur: kl.15.55 fra Sundal. I Bergen kl.19.10. (kan endre seg)

Litteratur: Alle deltakere får  Breboka (verdi kr 298,-) inkludert i kursprisen.

Kursleder vil kontakte alle kursdeltakere via e-post eller telefon senest en uke før kursstart for praktiske spørsmål omkring kurset.

Mat: Smør niste for turen opp til Fonnabu. Resten av uken vil vi ta ut mat fra hytta som er inkludert i prisen. Ingen medbrakt mat er nødvendig.

Utstyr: Alle har med egen antibac. Viktig med fjellsko med stiv såle. Oppe på breen kan det være "vinterlige" forhold selv midt på sommeren. Så det er viktig å pakke med seg godt med varme klær, solide vann- og vindtette klær, lue, vindvotter, hansker (gjerne rimelige hagehansker). Ullundertøy. Sovepose (til overnattingstur). Liggeunderlag. Solbriller/ solkrem. Vindsekk. Ryggsekk (40 liter +). Termos. Kompass. Se forøvrig Turlagets pakkliste.

Breutstyr per deltaker: (eventuell leie inkludert i kursprisen)

 • Isøks
 • Stegjern
 • Hjelm
 • Kroppsele eller kombinasjonssele (sitte + brystsele)
 • Innbindingstau
 • Isskrue
 • Snøanker
 • 2 karabinere
 • 2 skrukarabinere
 • 2 klemkluteslynger (ca 40 cm lang, 5-6 mm strømpetau)
 • 1 lang standplasslynge (ca 120 cm)

Pris: DNT-medlem ungdom: kr. 3700  DNT-medlem voksen kr. 8200 Ikke-medlem voksen/ungdom kr 8940. Meld deg inn her dersom du ikke er medlem. Prisen inkluderer kost og losji på Fonnabu i 7 dager, overnatting, Breboka, breutstyr og NF godkjente breinstruktører. Reisekostander må deltakerne dekke selv. Breboka blir sendt i posten før kurset, så husk å oppgi rett adresse ved påmelding. Breboka blir bare sendt i posten om du er tidlig med å melde deg på kurset, slik at vi er sikker på at den kommer frem. 

Vilkår: Se generelle vilkår

Kart: Turkart Folgefonna eller Odda 1315 III. Kart kan kjøpes hos Bergen og Hordaland Turlag i Markens Tverrgate 4-6.

Aldersgrense: Nedre aldersgrense for deltakelse er 16 år (Deltakere under 18 år må ha skriftlig samtykke fra foresatte).

Alle instruktørene vi benytter på våre brekurs er utdannet i henhold til Norsk Fjellsportforums utdanningsstandarder.

Skulle kurset være fullt, så meld deg på ventelisten. Det kan hende at noen melder seg av. Er det nok folk på venteliste vil vi prøve å skaffe flere instruktører eller sette opp ekstrakurs.

Aktivitetskort: På denne aktiviteten kan du bruke aktivitetskort. Send en påmelding med navn, telefonnummer, fødselsdato og epost til rune.mo-bjorkelund@dnt.no med bilde av aktivitetskortet ditt.

Kursholdere: 

Er du aktiv i Bergen og Hordaland Turlag kan du søke om kurstøtte til kurset. Les mer her: https://www.bergenoghordalandturlag.no/kursstotte/

Vel møtt til lærerikt kurs!

Spørsmål? Ta kontakt med Bergen og Hordaland Turlag på epost: bht@dnt.no eller tlf. 55 33 58 10

NF brekurs for ungdom og voksne

Kurset vil ha base på Turlaget sin selvbetjente hytte Fonnabu som ligger 1449 moh, midt i hjertet av Folgefonna nasjonalpark. Du vil oppleve et sosialt og lærerikt kurs i storslagne ...

Kontaktinformasjon:

 • DNT fjellsport Bergen
 • Tlf. 55335810
 • E-post: bht@dnt.no