70 år siden første 7-fjellstur

1950-tallet: Da var det båttransport til Askøy.
1950-tallet: Da var det båttransport til Askøy. Foto: Arkiv, Bergen og Hordaland Turlag

Da 7-fjellsturen ble arrangert for første gang i 1948 deltok 206 personer. 170 kom i mål.

70-årsjubileum

7-fjellsturen ble arrangert for første gang søndag 9. mai 1948. Den gang var det 206 deltakere, hvorav 170 kom i mål og fikk sitt velfortjente diplom. Turen begynte på Danmarksplass og så gikk ruten Ulriken–Fløyen–Sandviksfjellet–Askøyfjellet på Askøy–Lyderhorn–Damsgårdsfjellet–Løvstakken.

Året etter gikk deltakerantallet ned til 120, og da ble det bestemt å arrangere turen annethvert år. Slik var det fram til 1963, da turen ble en årviss begivenhet. Fra 1970 ble det innført en ordning der de som hadde gjennomført turen 7 ganger skulle få en plakett med Turlagets emblem på.

7-fjellsturen har nå en begrensning på 8000 deltakere.

Bildetekst: 7-fjellsturen har nå en begrensning på 9000 deltakere. Foto: Helge Sunde (høyre bilde)

Hardere enn maraton
De første 7-fjellsturene i Bergen og Hordaland Turlags regi, hadde følgende fjell i løpende rekkefølge: Ulriken, Fløyen, Sandviksfjellet, Askøyfjellet, Lyderhorn, Damsgårdsfjellet og Løvstakken. Fra 1981 gikk Askøyfjellet ut og ruten ble endret til: Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløyen, Rundemanen og Sandviksfjellet.

Ikke uventet kom det reaksjoner da traseen ble endret. Fordelene med den gamle traseen var nok at man fikk gode hvilepauser på vei til og fra Askøy. Dette var òg et sosialt og meget samlende innslag, gjerne med musikalsk underholdning. Ulempen var om man kom akkurat for sent til å nå fergen eller like etter at den var fylt opp. Da måtte man gjerne vente en time på neste ferge.

På et tidspunkt ble deltakelsen så stor at fergetransporten ble vanskelig å gjennomføre i praksis, hvorpå man prøvde å finne en fergefri løsning. De som gledet seg mest over den nye traseen, var nok maratonløperne, som nå kunne løpe over alle fjellene uten stans. Det må her skytes inn at de 3,5 milene med 7-fjellstur er langt hardere enn et maratonløp, grunnet stigningen, som tilsvarer en tur fra havnivå og opp til Galdhøpiggen og ned igjen.

Hvilke byfjell som hører til byens syv, blir bergenserne aldri enige om. Det ble sågar tatt opp som sak i bystyret da Ingmar Ljones var ordfører, uten at man ble mer enige av den grunn. Sannheten er nok at det ikke er syv fjell rundt byen, men 5 eller 14 fjell - alt etter hvordan man teller.
Klippevakt i 1976: Mange glade turdeltakere også den gang.
Klippevakt i 1976: Mange glade turdeltakere også den gang. Foto: Helge Sunde

Ludvig Holberg

At Bergen er byen mellom de syv fjell, ble antakelig første gang uttalt av en som selv ikke hadde besteget dem, men som valgte det bibelske hellige tallet syv. Begrepet «byen mellom de syv fjell» ble første gang nevnt av Ludvig Holberg, og han forlot jo byen som ungdom, for aldri å vende tilbake.

Den beste beskrivelsen av Byfjellenes antall kan vi nok tilskrive en annen dikter som sikkert heller ikke har besteget fjellene, nemlig Ole Paus. Han skapte uttrykket «Bergen – byen mellom de cirka syv fjell».

9000 deltagere

7-fjellsturen er den dagen vi kommer oss ut på alle de andre fjellene, de som ikke grenser til vår egen bydel. Det er den dagen vi møter gamle venner, naboer og kolleger. De vi ikke visste kunne gå i motbakker. For ikke å glemme de mange tilreisende som har hørt ryktene om dem som arrangerer fjelltur rundt hele byen. Det blir mange gode historier når 9000 mennesker skal bestige de samme stier og fjell nesten samtidig.

Annonse

Skrevet av Thorbjørn Kaland 15. mai 2018