Etterlengtet hytte i Torfinnsdalen

Nansenbu
Nansenbu Foto: Richard Jacobsen

Gratulerer til Voss Utferdslag med den nye hytta Nansenbu.

Offisiell åpning på Rongastovo

Den offisielle overtagelse av Nansenbu ble markert med festmiddag på Rongastovo i Bordalen lørdag 29. september. Det var Paul-Christian Rieber som har gitt hytten til Voss Utferdslag. Til bords var dugnadsgjengen fra Voss og Kvam, og en rekke lokale aktører som har vært involvert i prosessen, som beitelaget, reineierlaget, grunneierlaget og offentlige instanser.  

Dugnadsgjengen har jobbet med å ferdigstille hytten siden september. De store nedbørsmengdene i september har forsinket prosessen noe, men nå gjenstår det å få satt inn vinduer og inventar. Hytta forventes ferdigstilles i løpet av oktober.

– Dette er kjempe kjekt, sier daglig leder i Voss Utferdslag, Toril Hunnålvatn. – Nansenbu er en liten, koselig hytte. Akkurat slik vi vil ha det i tråd med det enkle friluftslivet. Vi er veldig glad og takknemlig for at dette skjer og måten det gjort på.

Grunnstein fra Nansens bolig

I 2009 overrakte Paul-Christian Rieber vakre Kiellandbu til Bergen og Hordaland Turlag. Kiellandbu har med sin spektakulære utsikt mot Botnen, og plassering på Løkjedalsnuten, blitt et yndet turmål for mange.

Nansenbu er bygget av samme prosjektansvarlig, Jarle Hjartåker, og vil få mye av den samme sjarmen som Kiellandbu har. Det er 12 sengeplasser på Nansenbu og den gamle steinbua fra 1917 er restaurert og vil brukes som sikringsbu. Hyttegjester vil få gleden av flotte detaljer som hjemmesnekrede møbler fra Sjur Solheim sin møbelfabrikk i Norheimsund.

Nansenbu er oppkalt etter Fridtjof Nansen som skal ha ferdet i området. Som grunnstein har prosjektet fått en murstein fra Nansens bolig på Lysaker i gave fra Fridtjof Nansens Institutt i Oslo.

Etterlengtet hytte i Torfinnsdalen

Turen over Gråsida blir omtalt som den tøffeste delen av rutenettet som utgjør Bergensstien, noe minnesmerker i området understreker. Med mye stein og lite vegetasjon er Gråsida svært utsatt for vær og vind. Etappen mellom Rong eller Gjelle til Torfinnsheim blir for mange for lang uten en overnatting. Nansenbu vil dermed bidra til å tilgjengeliggjøre et flott turområde for flere turgåere.

– Vi er veldig takknemlig for å få en hytte til. Området hytten ligger i er krevende for vandrere, så denne hytten er godt plassert i rutenettet vårt, sier Hunnålvatn.

Hytta ligger i ved Stora Torfinnsdalsvatnet, der det også er gode fiskemuligheter, og i nærheten av den monumentale steinen – Timeglaset – som er bakgrunnen for logoen til Voss Utferdslag.

Nansenbu vil bidra til at mange flere kan, som Nansen angivelig gjorde i sin tid, la seg imponere og fascinere av dette flotte fjellområdet.

Se også artikkel og flere bilder på Voss Utferdslag sin hjemmeside.

Tekst: Camilla Haug

Nansenbu gis i gave fra Paul-Christian Rieber i anledning DNT sitt 150-årsjubileum og Voss Utferdslag sitt 85-årsjubileum.
Nansenbu gis i gave fra Paul-Christian Rieber i anledning DNT sitt 150-årsjubileum og Voss Utferdslag sitt 85-årsjubileum. Foto: Camilla Haug

Annonse