Grønn fredag: – Jeg gjorde et varp!

Valborg og datteren Astrid leverer inne byttelapper og henter ut både slalomski, tarp, genser og skibriller.
Valborg og datteren Astrid leverer inne byttelapper og henter ut både slalomski, tarp, genser og skibriller. Foto: André Marton Pedersen

Rundt 200 personer strømmet til DNT ungs Grønn fredag i Marken.

– Vi har funnet slalomski, skibriller, tarp og en jakke, smiler Valborg Nes. – Det eneste jeg måtte betale for alt dette var syv lapper.

– Ikke tusenlapper, vel?

– Haha, nei. Syv byttelapper! ler Valborg.

Hun har funnet veien til Marken med datteren Astrid for å bytte til seg brukt turutstyr. Selv har hun byttet vekk en hjelm, skøyter, fjellsko, en ryggsekk og to redningsvester. Valborg mener Grønn fredag er et veldig bra initiativ.

– Grønn fredag er en motvekt til den andre svarte, sier hun.

Over 100 byttehandler

Leder Ole Barstad og nestleder Frid Festø i DNT ung Bergen er i full sving med å ta imot byttelapper fra folk som har funnet noe de liker.

– Jeg har hittil fått inn 140 byttelapper, så det er sikkert gjort rundt 100 byttehandler. Det er knallbra! sier Frid.

Hun skryter av utvalget i år og sier det er masse god kvalitet på de ulike bordene. I fjor ble det levert inn en del ting som ikke var så mye verdt, men i år er det annerledes, forteller hun.

– Vi har fått inn flere allværsjakker, gode turbukser, slalomski og bra turutstyr. Nivået på kvaliteten har hevet seg veldig, sier Frid.

Grønn fredag i Bergen, 23. november 2018.
Grønn fredag i Bergen, 23. november 2018. Foto: André Marton Pedersen

Grønn fredag over hele Norge

Totalt i Norge er det hele 20 Grønn fredag-arrangementer, og DNT ung gjør dette som en motvekt til kjøpedagen Black Friday. Det er 10 ungdommer som står bak Grønn fredag i Bergen.

Frid mener det er et altfor stort kjøpepress, iallfall innen friluftsliv.

– Nå skal alle ha det dyreste utstyret og det beste utstyret, men det er jo ikke alltid det nyeste og dyreste er det beste, sier Frid. – Det kan være vel så bra med en anorakk fra Grønn fredag som fra Black Friday som er mye dyrere, fortsetter hun.

Turustyr er ofte veldig dyrt og vi bruker det ikke så mye, så det er ikke utslitt. Da er det fint å kunne bytte det inn i noe annet vi trenger. Valborg Nes

Klassiske lengdeløpsskøyter

Selv gjorde Frid et varp på Grønn fredag.

– Jeg byttet en fleecegenser mot et par lengdeløpsskøyter., så jeg har ihvertfall gjort et godt varp! smiler hun.

Valborg er også fornøyd med hva hun har fått med seg, men det var én ting som glapp.

– En vindsekk som jeg ønsket meg lenge ble revet bort foran nesen min. Det var dumt, sukker hun. – Men, men, da ble jo noen andre fornøyd iallfall.

– Håpet vårt er at folk for øynene opp for Grønn fredag og prioriterer det fremfor Black Friday. Vi håper folk får øynene opp for bruktmarkedet istedenfor å kaste og kjøpe nytt, avslutter Frid.

Frid Festø i DNT ung er superfornøyd med de nye skøytene hun har byttet til seg.
Frid Festø i DNT ung er superfornøyd med de nye skøytene hun har byttet til seg. Foto: André Marton Pedersen
Grønn fredag er en nasjonal byttedag der du kan bytte inn friluftsklær og -utstyr du ikke trenger og samtidig gjøre noen skikkelig gode kupp.

Se flere bilder fra Grønn fredag i Marken

Annonse