Hele Norges UT.no har blitt ny

DNTs Vinterforum og lanseringen av nye UT.no .
DNTs Vinterforum og lanseringen av nye UT.no . Foto: Marius Dalseg Sætre

Norges største turportal UT.no trengte et realt ansiktsløft. Etter to års arbeid er nettportalen endelig klar til bruk.

UT.no har fra starten i 2008 vært kjent som Norges største og mest brukte turplanlegger. Portalen har hatt hele landet som nedslagsfelt, med tur- og hytteforslag fra nord til sør. Men det skjer mye i den digitale verden på ti år, og nå trengte nettportalen en skikkelig oppgradering. Etter flere år med arbeid, ble nye UT.no lansert i Oslo i dag av Eldre - og folkehelseminister Åse Michaelsen: 

– Vi trenger den pausen som naturen gir oss. Svært mange av oss lever gjennom nettet i steden for å være tilstede i eget liv. Livet foregår der du selv er, ikke gjennom skjerm og ørepropper. Og hele poenget med nye UT.no at enda flere skal komme seg ut og oppleve hva som ligger av turmuligheter utenfor stuedøren.

Enkel å bruke for alle

Klikker du deg inn på UT.no nå er det første du ser søket. Nettportalen er endret og setter nå bruker og søk i sentrum. For det å gå tur er den foretrukne aktiviteten blant de som vil bli mer aktive. Men for friluftsferskinger er det ikke nødvendigvis lett å vite hvordan man planlegger turen. Nye UT.no skal senke terskelen slik at veien fra nett til natur blir kort.  

– Vår ambisjon er å gjøre UT.no til et Google for turgåere. Nettsiden er bygget så enkelt og intuitivt som mulig slik at alle, uansett bakgrunn, alder eller erfaring, skal kunne ha nytte av den, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.   

Ber folket teste 

Noe av det som er endret er en bedre kartløsning, integrerte skredvarsler fra varsom.no og ikke minst, kvalitetssikrede hytte – og rutebeskrivelser fra DNT. Men arbeidet fortsetter, tjenesten skal fortløpende forbedres og videreutvikles.

– Nå trenger vi innspill fra hele Norge. Det er lagt ned mye arbeid på de to siste årene, men det kommer alltid til å være feil og mangler i en førsteversjon. Vi trenger hjelp både fra de som er helt ferske og de som er erfarne; Er siden så enkel å bruke som vi tror? Hva mangler? Jo flere innspill vi får til forbedringer, jo flere kan få naturopplevelser for livet, sier DNTs generalsekretær.  

Sjekk ut UT.no her!

Det finnes noe for alle 

Med 8 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB har DNT hatt mulighet til å bygge portalen helt om, og fremsiden har èn ting i fokus: Søket.  

– Her kan du skrive inn det aller meste fra fjellområde, til hytte, fjelltopp, og ikke minst, enkelt bli guidet inn til turer nær der du bor. Alt du finner, kan du samle enkelt i din private profil som du deretter kan dele med de du vil ha med deg på tur, sier Klarp Solvang. Videreutvikling og raffinering av søket står høyt på agendaen videre. 

– Natur og friluftsliv er et av våre fokusområder. I anledning DNTs 150-årsjubileum ble vi kontaktet om å bidra til å videreutvikle turplanleggeren UT.no og å få den bedre tilpasset nye brukergrupper. Dette var i tråd med vårt ønske om å få flere ut på tur for å lære om naturen og oppleve friluftslivets gleder, sier Sissel Karlsen i Sparebankstiftelsen DNB. 

Dette er nytt:  

 • Nytt design og ny brukeropplevelse 
 • Ny kartløsning  
 • Aktuelle skredvarsler fra varsom.no 
 • Stoppesteder fra den nasjonale kollektivplanleggeren Entur 
 • Mine turer; Her kan du planlegge dine egne turer og enkelt dele turplanene med andre  
 • Oppdaterte og kvalitetssikrede hytte- og rutebeskrivelser fra DNT 
 • Chatbot – interaktiv og døgnåpen måte å stille spørsmål om det du lurer på (kommer i uke 5)
Onsdag lanserte DNT en ny og oppdatert UT.no. Turportalen ble offisielt åpnet av folkehelseminister Åse Michaelsen sammen med Generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang, Sissel Karlsen fra Sparebankstiftelsen, Trond Gunnars Skillingstad fra Statsskog, samt Morten Dåsnes og Asgeir Våg fra Norsk Friluftsliv.
Onsdag lanserte DNT en ny og oppdatert UT.no. Turportalen ble offisielt åpnet av folkehelseminister Åse Michaelsen sammen med Generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang, Sissel Karlsen fra Sparebankstiftelsen, Trond Gunnars Skillingstad fra Statsskog, samt Morten Dåsnes og Asgeir Våg fra Norsk Friluftsliv. Foto: Marius Dalseg Sætre

Ønsker flere med på laget 

For å kunne tilby en komplett portal med alt man trenger før, under og etter turen, inviterer DNT alle friluftslivaktører til å koble seg på slik at man kan utvikle portalen sammen. Statskog er blant dem som alt er med:  

– Nå gjør vi et felles løft for friluftsliv i norsk natur. Stadig oftere starter turen på pc og mobiltelefon, og der skal vi være med inspirasjon og informasjon av høy kvalitet. Dette er begynnelsen på et skikkelig spennende samarbeid, sier fagsjef for friluftsliv i Statskog, Nils Aal.  

– For oss er det viktig å nå ut til flest mulig med informasjon om friluftsområder, turruter og andre friluftslivstilbud i regi av friluftsrådene. Vi er særdeles godt fornøyd med at vi nå er med på laget sammen med DNT og Statskog for å gjøre UT.no til en god nasjonal turportal for alle, sier Morten Dåsnes, daglig leder i Friluftsrådenes Landsforbund. 

Et samfunnsoppdrag 

UT.no skal inspirere til økt aktivitet og dermed folkehelse, men samtidig informere om det man trenger for en god og trygg tur. Å beholde UT.no som den nasjonale basen for turplanlegging som den er, er et samfunnsoppdrag DNT, Statskog og Friluftsrådenes Landsforbund nå tar på seg.  

 - Arbeidet med UT.no settes høyt, fordi det er kjernen i det vil skal drive med, å få flere ut i naturen.  Men kostnadene for å drifte en side som dette er betydelige. For å videreutvikle tjenesten så den holder høyest mulig standard trenger vi flere med på spleiselaget, sier generalsekretær Klarp Solvang.  

DNTs Vinterforum og lanseringen av nye UT.no.
DNTs Vinterforum og lanseringen av nye UT.no. Foto: Marius Dalseg Sætre

Fakta om UT.no  

 • Lansert i 2008 som et samarbeid mellom NRK og DNT.  
 • I 2015 trakk NRK seg ut og siden har DNT driftet nettsiden alene.  
 • I 2017 fikk DNT en jubileumsgave fra Sparebankstiftelsen på 8 millioner kroner til videreutvikling av UT.no 
 • Høsten 2018 signerte Friluftsrådenes Landsforbund, Statskog og DNT en avtale om fremtidig drift og vedlikehold av UT.no. 
 • Nye UT.no lansert 23. januar 2019. 


Les mer her: Ny samarbeidsavtale om UT.no

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 23. januar 2019