Øker støtten til friluftslivet

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande på besøk under OPPTUR i Bergen, 8. mai 2019.
Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande på besøk under OPPTUR i Bergen, 8. mai 2019. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

Gladnyhet fra kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande under Opptur: Regjeringen øker Spillemidler til friluftsliv med 2 millioner kroner!

Over 3300 åttenklassinger trosset kulde og snøvær og fullførte årets OPPTUR. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande kom på besøk under arrangementet. Hun mener det er viktig at barn og unge får smake på friluftsliv.

– DNT gjør en kjempejobb med å bryte ned barrieren og gjøre det litt lettere for folk å drive med friluftsliv, skryter hun og fortsetter: – Friluftsliv er kjempeviktig for folkehelsen, ofte viktigere enn mye av den organiserte aktiviteten. Friluftsliv drar ut folk som ellers ville sittet i sofaen og følt at terskelen er for høy for å gå på en treningsaktivitet.

Kjenne på ulendt terreng

Trine Skei Grande er bekymret for at mange barn ikke får mulighet til å smake på hva friluftsliv er, og dermed mister muligheten til å kunne velge friluftsliv som sin fritidsaktivitet.

– Jeg snakket med en lærer en gang som hadde hatt med seg klassen sin på tur her i Bergen. Han fortalte om hvor få av elevene som hadde gått på ujevnt underlag. Mange ungdommer klarte ikke forholde seg til at grunnen ikke var flatt. Det betyr at det er veldig viktig å legge til rette for friluftsliv. 

Nå økes støtten til friluftsliv gjennom de tildelte Spillemidlene. 

– Vi gjorde et løft av tildelte Spillemidler i fjor, fordi friluftsliv mobiliserer flere grupper og vokser i popularitet. I år følger vi opp disse bevilgningene og plusser på med to millioner kroner i år til friluftsliv, sier Skei Grande.

Daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven, er glad for økningen.

– Det er bra statsråden ser at friluftslivet er den aktivitetet som i størst grad får med alle, uavhengig av person og bakgrunn. I folkehelsesammenheng er det å gå på tur og være i aktivitet, uten å måtte prestere og konkurrere, viktig. Idretten får mye støtte gjennom Spillemidlene, og det er flott, men vi er glad for at friluftsliv nå blir løftet. F.eks er ferskingkurs i ungdomskolen etterspurt av lærere og de kursene er et viktig bidrag for å få ungdom i egenaktivitet, sier Ødven.

 Friluftsliv drar ut folk som ellers ville sittet i sofaen og følt at terskelen er for høy for å gå på en treningsaktivitet. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande

Se bildekavalkade fra årets OPPTUR

Annonse