Hordaland med flest deltagere under støttemarsjene

Styreleder i Bergen og Hordaland Turlag, Elisabeth Skage, var med på støttemarsjen på Fløysletten, 12. mai 2019
Styreleder i Bergen og Hordaland Turlag, Elisabeth Skage, var med på støttemarsjen på Fløysletten, 12. mai 2019 Foto: Hild Fjermestad Aase

Over 1300 personer gikk støttemarsj i Hordaland søndag 12. mai. 

Hordaland er det fylket som mobiliserte flest mennesker på støttemarsj Gå for naturen søndag 12. mai. På de fire arrangementene i Hordaland kom over 1300 personer. På Fløyen var det rundt 350 oppmøtte. Daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven, takker alle som kom og som viste engasjement i saken.

– Jeg er utrolig glad for så mye støtte i denne saken for naturen og klima. Det var mange engasjerte folk og god stemning. Dette vitner om at folk vil ta vare på verdifull natur som betyr så utrolig mye for oss alle. En stor hilsen også til alle ordførerne som stilte opp -  takk for at dere støtter oss i arbeidet! Dette inspirer til fortsatt arbeid for å ta vare på urørt natur og viktige friluftslivsområder, sier Ødven.

Det er mange politikere i Hordaland som er i mot vindkraft på land og Turlaget oppfordrer de til å jobbe med å få de verdifulle naturområdene ut av Nasjonal ramme.

– Det er høringsrunde frem til 1. oktober, så politikerne har mye å ta tak i frem til det, sier Ødven og legger til at hun håper politikerne på stortinget ser det lokale engasjementet og den politiske støtten mot vindkraft som finnes hos kommune- og fylkespolitikerne.

Det blir regionalt innspillsmøte om Nasjonal ramme Bergen 23. mai, kl. 12.00-16.00​​​​​​​ Scandic Hotel Flesland, Lønningsveien 9, 5258 Blomsterdalen.

Se bilder fra støttemarsjen på Fløyen

Nordhordland: – Denne kampen skal vi sammen vinne!

Det kom 550 personer på støttemarsjen i Nordhordland.

– Vi er veldig fornøyde med arrangementet. Vi hadde først selve støttemarsjen og deretter et appeller og "politisk kvarter" om vindkraft på Stordalen Fjellstove, sier styreleder i Nordhordland Turlag, Børge Brundtland.

Han forteller om et veldig sterkt engasjement.

– Vindkraftsaken er særdeles viktig for Nordhordland Turlag. Fortsatt ligger deler av områdene våre her inne i Nasjonal ramme. Da vi stod på Persstova (den lokale fjelltoppen, red.anm.) fikk vi et vidt skue over hele fjellandskapet over kysten og Stølsheimen.  Tanken på at det i dette området kan komme vindturbiner på opp mot 250 meters høyde er skremmende. Hva blir det igjen av naturen hvis det blir industrialisert til vindkraft? spør Brundtland.

Samtlige partier er i mot utbygging av landbasert vindkraft i fjellområdene i Nordhordland.

– Det syns vi er veldig fint, ikke minst fordi vi fikk et så tydelig standpunkt fra politikerne, også fra partier vi var noe usikre på hvor stod i vindkraftsaken, sier Brundtland, men legger til: – Foreløpig er ingenting besluttet av Nasjonal ramme, så det viktige nå fremover er at vi holder trykket oppe. Kommunene må være veldig klar i sine tilbakemeldinger om at vindkraft ikke er ønsket her. Vi skal følge prosessen tett fremover, lover Brundtland. 

Se bilder fra støttemarsjen i Nordhordland her

Kvinnherad Turlag: – Folk i konfirmasjon stakk også innom støttemarsjen

Hele 200 personer møtte opp på støttemarsjen på Husnes. Det ble holdt appeller og alle fremmøtte var enige om at vindkraftverk ikke hører hjemme noen sted i Kvinnherad.

Naturvernansvarlig i Kvinnherad Turlag, Mari Teigen Varanes, takker alle som kom og forstår hvorfor vindkraft engasjerer folk i kommunen.

– Kvinnherad er omgitt av vakker og urørt natur. Mange bor og flytter hit på grunn av nettopp naturen. Vi har «alt» her og det må ikke ødelegges.

Varanes er glad for det store engasjementet hos folk.

– Det var til og med noen som var i konfirmasjon som kom innom og støttet oss i bunad. Det var veldig kjekt! sier hun. 

Kvinnherad Turlag arrangerer folkemøte om vindkraft 28. mai på Husnes. Da vil folk få mer informasjon om Nasjonal ramme og politikerne er invitert til paneldebatt.

– Vi håper mange kommer dit, oppfordrer Varanes.

Se dronevideo fra støttemarsjen på Husnes (foto/klipp: Jarle Larsen)

Se bilder fra støttemarsjen til Kvinnherad Turlag

Stord-Fitjar Turlag: – Vi må være i forkant!

Over 80 personer stilte opp på støttemarsjen som Stord–Fitjar Turlag arrangerte.

– Jeg har aldri vært med på at det har kommet så mange på søndagstur med oss før. Vi er veldig godt fornøyde, sier Birger Taranger, turleder og leder for utvalg for miljø og natur i Stord-Fitjar Turlag.

Det ble holdt appeller og turen gikk inn til Morkavatnet. Stemningen var veldig god.

– Folk var veldig engasjerte, sier Taranger, som er opptatt av at folk nå ikke må sove, men være i forkant.

– Det er veldig viktig at kommunestyret i Fitjar kommer på banen og nekter omregulering av området, og at grunneiere sier nei til ytterligere vindkraft på Fitjar. Er vi for sent ute - er slaget tapt, sier Taranger.

Bergen og Hordaland Turlag vil sammen med Turistforeningen jobbe med uforminsket styrke i vindkraftsaken.

Annonse