Søndagsåpne byfjellshytter

Turnerhytten ved Ulriken.
Turnerhytten ved Ulriken. Foto: Torill Refsdal A

En mini-guide til de søndagsåpne hyttene i Byfjellene.

I en tid med dårligere veier og få privatbiler var Byfjellene det naturlige stedet for hytteturen. Enhver forening med respekt for seg selv bygget hytte på Byfjellene. Mange familier hadde òg sine hytter på Byfjellene eller lavlandet i dagens nye bydeler. Flere av hyttene er velholdte og forteller en del av den lokale kulturhistorien, uten at de gir vandrere en opplevelse av hyttefelt eller frarøver fjellvandrere opplevelsen av urørt natur.

Fortsatt går de frivillige foreningsmedlemmene til fjells hver en helg, for å tilby fjellvandrere god servering og ly mot vind og uvær. Mange av hyttene har sine egne venneforeninger, gamlekarer fra buekorpsene eller andre entusiaster som står på for å holde hyttene åpne for deg og meg. Det er over 100 hytter i Byfjellene, men vi har trukket frem hyttene som er åpne én eller flere dager i uken med enkel servering.

Turnerhytten på Ulriken drives av stiftelsen Turnerhytten og har en spesiell historie. Bergen Turnforenings første Turnerhytte fra 1908 ble ekspropriert i forbindelse med vannregulering til vannverket i Sedalen. En ny tomt ble lokalisert på Ulriken, men krigen stoppet byggeplanene. I 1950 ble den nye Turnerhytten innviet. I 1985 brant hytten ned etter et lynnedslag. I 1988 stod den tredje utgaven av Turnerhytten oppført, med høy standard. Den er åpen for servering hver lørdag og søndag, og drives i dag av Turnerhyttens venner. Les mer her.

Dræggehytten ble innviet i 1927. Hytten ved Kvitebjørn står bardunert med rak rygg mot nordavinden, som her tar ekstra godt tak. Utsikten er overveldende mot skjærgården, Nordsjøen og Åsane. Dræggehytten blinker ned til trafikantene mellom indre Åsane og Eidsvåg. Les mer her.

Brushytten ble bygget i 1933. Den var opprinnelig bygget som kiosk, uten tilbud om losji. Navnet har sammenheng med at Hansa Bryggeri var en av støttespillerne for byggingen. I 2008 ble Brushytten gjenoppbygget, nå med gode sittearealer, innendørs servering og toaletter. Brushytten står i det populære veikrysset mellom Fløyen. Sandviksfjellet og Rundemanen, og er således et meget populært møtested for fjellvandrere. Brushytten ble kjøpt i 1980 av Skanseguttenes forening, som stadig driver hytten med servering hver søndag. Les mer her.

Redningshytten på Gullfjellet står som et monument over Anton Berge. Berge tok initiativ til vardebyggingen som går over hele Gullfjellsmassivet. Hver varde er et monument på et par kubikkmeter, med nummer og pil til neste varde. Den første Redningshytten ble åpnet i 1929. Den viste seg tidlig å være for liten for den store trafikken. I 1936 innviet Anton Berge og hans redningskorps den nye hytten i skaret mellom Austlirinden og Gullfjellstoppene. Les mer her.

Fjellhytten drives av Fjell-kameraterne. Idrettslaget Fjell hadde opprinnelig en hytte i Jordalsskaret, men denne ble ødelagt av tyskerne under krigen. I 1979 fikk idrettslaget kjøpe den hvite murhytten på fjellkanten mellom Starefossen og Blåmanen. Fjell-kameraterne og dugnadsgjengen holder åpent med servering. Hytten er et populært turmål for beboere fra Årstad- og Kalfaret-området. Turen opp er relativt kort, men gir et himmelvidt skue fra Stord til Nordsjøen. Les mer her.

Viggohytten ble bygget av idrettslaget Viggo på Nordnes samme året som laget ble stiftet i 1915. Den fikk stå åpen og gjestfri med søndagsåpent i 99 år. I 1914 brant hytten ned. Heldigvis for alle glade fjellvandrere i Fyllingsdalen og Laksevåg var hytten fullverdiforsikret. Den nye hytten ble åpnet i 2017 og tilbyr losji og servering til turfolket hver søndag. Les mer her.

Sandvikshytten (Utsikten) ble innviet i 1936 av Skansen Buerkorps og drives i dag av Skanseguttenes forening. Hytten på veien opp til Kvitebjørn har en praktfull utsikt over Byfjorden. De ivrige gamlekarene i Sandviken buekorps har sammen med Dræggeguttene gjort en stor innsats i å oppruste og gjenskape vannrennene som i sin tid flyttet nedbørsfeltet fra Orretua og Kvitebjørn fra Eidsvåg til Sandviken. Les mer her.

Baunehytten er åpen alle søndager og kan by på vafler, hotdog, Kvikk Lunch, kaffe, buljong, saft, varm sjokolade og solbærtoddy. Hytten er godt besøkt gjennom hele året og hytten driftes av et solid og entusiastisk vaktlag. Baunehytten er et populært turmål for små og store fjellvandrere på Landåsfjellet vi håper mange tar turen dit. Les mer her.

Vikinghytten ligger på Vardeggen, den nordlige enden av Vidden, og bærer navnet til Viking Idrettslag. Den aktive dugnadsgjengen har en lang tur inn til hytten. Vikinghytten og Turnerhytten vokter Vidden fra hver sin ende og tilbyr husly med servering. På skitnesøndag pyntes juletreet, noe julenissen setter pris på, så da gleder han hytten med sitt besøk. Til tross for sin høye beliggenhet har Vikinghytten lett tilgjengelighet fra Jordalen, Hjortlandsdalen og Tarlebøveien. Les mer her.

Norhytta

Norhytta ble bygget i 1911, og ligger vakkert til i Hauglandsdalen, 520 meter over havet. Hytten har åpent hver søndag kl 11–14.00, med unntak av skolene sin sommerferie. . Det er laget en gapahuk på nordsiden av hytten som er til fri bruk. Les mer her.

Tekst: Thorbjørn Kaland

Annonse

Dræggehytten
Dræggehytten
Redningshytten
Redningshytten
Sandvikshytten
Sandvikshytten
Vikinghytten
Vikinghytten