Fem turvettregler

Ulriken
Ulriken Foto: Ågot Nilssen

Bergen kommune oppfordrer deg til å følge fem enkle turvettregler for å unngå faren for koronasmitte.

Det er meldt fint vær i dagene fremover, og mange ønsker å komme seg ut på tur. I den forbindelse lanserer Bergen kommune fem turvettregler som de har skrevet om på sin hjemmeside.

«Enveiskjøring» i Oppstemten og Stoltzekleiven

I tillegg til de fem turvettreglene gjør også Bergen kommune konkrete tiltak for å spre folk, i form av å legge til rette for parkering i mindre populære turområder og gjennom å skilte alternative ruter der de vet mange ferdes på godværsdager.

Nå vil det ikke lenger være tillatt å gå ned Oppstemten fra Ulriken, eller ned Stoltzekleiven. Folk må bruke en av de alternative rutene ned igjen.

Her er de fem turvettreglene:

1. Hold avstand

Det å passere noen utendørs medfører ikke like stor smitterisiko som å være samlet innendørs. Likevel er det viktig å holde minst en meters avstand, helst to, også når du er på tur. Du kan ikke vite hvem som er smittebærer, eller om folk du møter er i karantene, eller har en kronisk sykdom. Skal du ut for å trene, skal du holde ekstra avstand. Faren for å smitte andre øker når du svetter og puster tungt. Løpeturer og hardtrening bør gjøres på steder der du enkelt kan holde deg på god avstand til andre. Husk også at vi ikke skal være i grupper på mer enn fem personer.

2. Husk hånd- og hostehygiene

De samme reglene gjelder ute på tur som ellers: Unngå å hoste eller nyse direkte på andre, prøv å hoste/nyse i et papirtørkle, eller i albuekroken om du ikke har papirtørkle, og vask hendene. Når du er på tur eller trening, tar du deg gjerne i ansiktet. Derfor er det lurt å vaske hendene før du går ut. Underveis på turen kan du ha blitt utsatt for smittefare. Det er grunnen til at du skal vaske hendene når du kommer hjem. Husk også håndhygiene før du spiser nisten din. Håndsprit er et godt alternativ når vann og såpe ikke er tilgjengelig.

3. Gå på høyre side

Når alle holder seg på høyre side av turveien, blir det enklere å passere hverandre. Er du med i et lite turfølge? Ikke bruk bredden av veien, og husk å holde avstand til hverandre. Gå på rekke slik at folk kommer forbi. Det er kjekt å treffe kjente på tur. Men ikke stopp midt i stien for å slå av en prat. Ta et par steg til siden. Fortsett samtalen utenfor stien – med god avstand til samtalepartneren.

4. Gå på tur når færre folk er ute

Det er ikke gunstig om alle er ute på tur samtidig. Hva med å legge turen utenom det verste rushet i helgene mellom klokken 11 og 15? Å ta turen enten om morgenen eller på kveldstid, kan være en god idé. Ønsker du å løpe eller jogge, bør du gjøre dette utenom de mest populære turveiene og gjerne om morgenen eller kvelden.

5. Prøv alternative turveier

Hvis vi skal lykkes med å holde avstand mellom folk, er det viktig å finne stier litt utenfor allfarvei. For dem som ønsker å gå til Ulriken og opp Stoltzekleiven, vil det komme skilt med beskjed om å bruke alternative ruter for nedturen. Slik kan vi bedre spre folk. 

Prøv gjerne nye turområder som generelt er mindre travle enn de sentrale Byfjellene. Om du er nødt til å bruke bil for å komme deg på tur, er for eksempel Fanafjellet, Gullfjellet og Hjortlandsdalen gode alternativer. Dette er turområder med gode parkeringsmuligheter. Ser parkeringsplassen full ut: Da bør du snu og vurdere et annet turområde. Det beste er å begynne turen hjemme. Da slipper du både å bruke kollektivtransport og å måtte starte turen fra en parkeringsplass der det allerede er masse folk.

Annonse