Fjellturer på Vestlandet

Tur fra Hallingskeid til Osa ved Hardangerfjorden.
Tur fra Hallingskeid til Osa ved Hardangerfjorden. Foto: Andre Marton Pedersen

Vil du gå en fin  fjelltur på Vestlandet i sommer? Her er oversikten over våre turer mellom fjord og fjell.

Våre turledere er godt kjent og vil gjerne få ta deg med til Sognefjorden og den veiløse fjellgården Stigen, eller nedover den populære Aurlandsdalen. Eller kanskje du vil bli med utenfor allfarvei og gå på stier der ikke så mange andre planlegger fjellturen sin i år? 

Opplev Hardangerfjorden, Stavali og fossenesdal, Husedalen. Få med deg Dronningstien og Oksen og veiviseren på Hardangervidda, Hårteigen. Bli med oss på SignaTUR i Stølsheimen. En langtur på 9 dager i fjellområdet mellom Sognefjorden i nord og Vossefjellene i sør, fra Masfjordfjellene i vest og Vikafjellet i øst. Bli med ekte vestlendinger på tur i sommer!

Sommerens fjellturer på Vestlandet

Hardangervidda: Fra fjord til fjell og vidde. Kinsarvik–Stavali–Hjølmo (25–35 år)
Dato: 4.–5. juli
Frådende fossefall, friske bekker, frodige daler, koselig hytte og blide turleiarar. Bli med på ein sosial sommertur vest på Hardangervidda denne helgen. Duggfriske Vestlandet på sitt aller beste. Les mer og meld deg på.

Ni topper over Høyanger
Dato: 4.–5. juli

Gamle Sogn og Fjordane er kjent for vakre fjell og fjorder. Vi inviterer dere til å bli med på  telttur i Høyanger kommune over flere topper på østsiden av Høyanger med en teltovernatting på Bugeheii. Der får vi en fantastisk utsikt over Sognefjorden og Høyangerfjorden som du seint vil glemme. Les mer om turen og meld deg på.

Høgdepunkt på Hardangervidda vest
Dato: 16.–18. juli
Har du vore på Hardangervidda og sett majestetiske Hårteigen i det fjerne, og lurt på korleis utsikten er? Bli med til toppen av veiviseren på Hardangervidda og opplev den spektakulære utsiken. Les mer og meld deg på.

Finse–Rembesdalseter–Kjeåsen
Dato: 25.–26. juli
En tur du sent vil glemme. Vi går til Rembesdalsseter langs Hardangerjøkulen. Søndag går turen langs Simadalen på umerket sti til den kjente gården Kjeåsen. Derfra på bratt sti ned til fjorden. Les mer om turen og meld deg på her.


SignaTUR Stølsheimen (19 - 30 år)

Dato: 30. juli - 7. august
Opplev dette vakre, yndige, storslåtte og barske området som veksler mellom kulturlandskap og høyfjellsterreng. Stier svinger seg ned gjennom bjørkelier og opp bratte fjellformasjoner med rike naturkvaliteter. Turen fra Mo til Voss er en 9 dagers tur med overnatting på Bergen og Hordaland Turlag og Voss Utferdslag sine hytter. Deler av turen gåes i praktfullt landskapsvernområde. Les mer om turen og meld deg på her.


Skåla og Eggenipa
Dato: 7.-8. august
Kan vi klare å gå to av de flotteste fjelltoppene på Vestlandet på 2 dager? På fredag tar vi turen opp Norges lengste motbakke til toppen av Skåla, 1843 moh. Her står Skålatårnet og Skålabu som er to av DNTs mest særegne hytter. Ingenting kan måle seg med solnedgangen eller soloppgangen her oppe. Utsikten mot Lodalskåpa og Jostedalsbreen er enorm. Lørdag satser vi på at det er nok styrke igjen i beina til å nå toppen av Eggenipa (Eggjenipa) på 1338 moh. Fjellet er et markant landemerke i Byrkjelo og Jølster Kommune. Les mer om turen og meld deg på

Oksen via Seljenuten
9. august
Oksen er eit av dei mest populære turmåla i indre Hardanger, og kan by på panoramautsikt over fjordarmane i Hardangerfjorden. På denne turen velger me ei mindre brukt rute og går opp på Oksen frå Hamre i Granvin i Hardanger. Turen går via Seljeset og Seljenuten, som er populære lokale turmål. Les mer om turen og meld deg på

Gjennom Skarvheimen til Aurland 25–35 år
Dato: 13.–16. august
Bli med til Skarvheimen! Her blir det først tre dagar i variert og spennande høgfjellsterreng, før me går ned den ville Aurlandsdalen den fjerde dagen. I tillegg til gode dagsetappar, vert det sosiale kveldar på fine hytter og triveleg samhald undervegs.
Les mer om turen og meld deg på her

Fra fjord til fjell og bre: Osa–Hallingskeid–Vossaskavlen
Dato: 15.–16. august
Bli med på historiske vandreruter fra fjord til fjell og bre i dramatisk vestlandslandskap. Denne helgen går vi fra Osa i Hardanger til Hallingskeid og videre over Vossaskavlen til Myrdal. Les mer om turen og meld deg på.

Essensen av Stølsheimen
Dato: 20.–23. august
For deg som vil oppleve essensen av Vestlandet på noen intense dager, vil en tur til Stølsheimen raskt gi mersmak. Dette området strekker seg fra høyfjell, gjennom frodige stølsdaler til speilende fjorder, dypt under bratte lier. Her er mange vann og vassdrag, vide myrområder med rolige elveløp, og ville elvestryk som kaster seg utfor bratte stup på vei mot fjorden. Vår tur starter på Vikafjellet og går over Tindefarangen til Åsedalen. Herifra går ferden videre til Solrenningshytten, og over fjellet passerer vi blant annet Urdanipa som er en av Stølsheimens høyeste topper før nedstigning til Sylvarnes med overnatting i det gamle skolehuset. Siste dag går langs veglause strender til Ortnevik langs Sognefjorden. Les mer om turen og meld deg på

Vegetarvennlig turhelg på Mjølfjell
Dato: 21.–23. august
Er du glad å gå i fjellet og samtidig interessert i et sunt, bærekraftig og/eller dyrevennlig kosthold? Da er denne turen riktig for deg. Denne helgen skal vi ta toget til Mjølfjellet hvor vi skal bo på en hytte midt i fin natur med masse turmuligheter. Vi satser på dagsturer lørdag og fredag. På hytten blir det massevis av hyttekos, deilig mat, spill og samtaler. Denne turen er for alle som liker å gå på tur og som er interessert eller nysgjerrig i vegetar- / veganmat. Du trenger altså ikke å ha et visst kosthold fra før for å delta. 
Les mer om turen og meld deg på her

Høyt over Nærøyfjorden til fjellgården Stigen
Dato: 28.–30. august
Denne turen gir deg et fantastisk utsyn over det unike fjordlandskapet som utgjør Nærøy- og Aurlandsfjorden. Fredag går vi opp fra Fyre til Grindafletene. Lørdag blir det langtur til fjellgården Stigen. Her blir det overnatting, badestamp og middag laget av lokale råvarer. Bad, mat og overnatting på Stigen er bare mulig for grupper etter spesiell avtale, så dette en en tur som er vanskelig å gjennomføre privat. Benytt muligheten! Les mer om turen og meld deg på her

Myrdal–Upsete gjennom Ugjerdsdalen
Dato: 30. august
Bli med på en relativt lettgått tur på gode stier i et vakkert og variert terreng mellom stasjonene Myrdal og Upsete som ligger i hver sin ende av den 5,3 km lange Gravahalstunnelen. Arbeidet med Gravahalstunnelen var det største enkeltprosjektet på Bergensbanen, og det tok seks år å få tunnelen ferdig. Da den åpnet i 1906, var det den lengste tunnelen nord for Alpene, og ble regnet som et pionerprosjekt. Vi tar toget fra Bergen til Myrdal, og vandrer herfra gjennom vakre Ugjerdsdalen, via Gravahalsen til Geitavatnet (1126 moh) og ned til Upsete. Turen er på omlag 11 km med en stigning på totalt 350 høydemeter, og tar 3-3,5 timer i rolig tempo.
Les mer om turen og meld deg på.

Oksen og Dronningstien
Dato: 12.–13. september
Bli med på helgetur til Hardanger. Der vil vi besøke to flotte fjellområder langs Hardangerfjorden: Oksen ved Tjoflot og Dronningstien ved Kinsarvik. Oksen i Hardanger er kjent for å ha en av de beste utsiktene i området. Toppen er 1 241 moh og har panoramautsikt over hele Hardanger, Folgefonna, Vossefjellene, Hardangervidda og Hardangerjøkulen. Dronningstien går fra Røte ved Kinsarvik og opp til kanten av Hardangervidda og ned Munketrappene til Lofthus.  Vi går hele tiden ovenfor Sørfjorden, med  fantastisk utsikt over fjorden og mot Folgefonna. Vi ser også Oksen som vi var på dagen før. Les mer og meld deg på

Topper og hyttekos i Stølsheimen
Dato: 18.–20. september
Vi tar med helgekosen til Stølsheimen! Vi tar turen til Solrenningen og stien inn til denne hytten er kort (6,6 km) og godt tilrettelagt langs Stølsvatnet med klopper og steiner uten bratte stigninger. Vi kan derfor fylle sekken godt opp med godsaker. På lørdagen blir det en tidlig start og en lang tur i nydelig høyfjellsterreng, mot Kleivfjellet, med utsyn over Stølsheimen og Sognefjorden. Vel hjemme på Solrenningen lager vi i stand til et velfortjent festmåltid. Søndagens tur følger ruten til Norddalshytten og tar av sørover ved Åsabotnen og ned til demningen ved Stølsvatnet. Alternativt velger vi en kortere rute og følger vi Blådalen retining Stølsvatnet. 
Les mer om turen og meld deg på.  

Tur fra Kinsarvik til Stavali turisthytte på Hardangervidda vest. En nydelig tur som går langs flere store fossefall i Husedalen
Tur fra Kinsarvik til Stavali turisthytte på Hardangervidda vest. En nydelig tur som går langs flere store fossefall i Husedalen Foto: André Marton Pedersen

Annonse

Skrevet av Birgithe Roald 27. mai 2020