Nå er alle turlagshyttene åpen for booking

Brydalseter.
Brydalseter. Foto: Bergen og Hordaland Turlag

Nå er alle turlagshytter åpen for booking, og T-ene dukker opp under snøen etter hvert. Vi guider deg til hyttene som er best tilgjengelige for øyeblikket og gir deg elleve turtips.

Husk kart og kompass og sjekk alltid føremeldinger før du skal på tur! Du må regne med noen snøfonner underveis, og pga. snøsmelting fører elvene mye vann. Vi anbefaler gode støvler og gamasjer, uunnværlig i vått vær, og gode ved vading.

Av smittevernhensyn er retningslinjer for hyttebesøk endret i 2020. Det er derfor viktig at du leser gjennom de nye retningslinjene for hyttebesøk før du bestiller overnatting. Alle må forhåndsbooke sengeplassene i år, det er ikke tillatt med dagsbesøk.

11 hytter og turtips

Turtips #1: Alexander Grieghytten

Hytten ligger lett tilgjengelig i Bergsdalen og er ubetjent. I juli og august 2020 er det mulig å booke rom på Alexander Grieghytten. Hamlagrøhornet, Mykkeltveitveten og Krampane nord for hytten, og Kjerringafjellet og Storliknausen sør for hytten er alle flotte toppturmål. Førstnevnte er mye benyttet som utflukt for de ynste turgåere (barneskolealder). Det ligger flere fiskevann på vei mot Hamlagrøhornet, og bademulighetene er mange rundt hytten.

Turtips #2: Brydalseter

Den lille hytten Brydalseter er ubetjent og ligger i et stølstun ovenfor Ortnevik i Sogn. Hytten ligger nydelig til på en liten fjellhylle med utsikt mot Sognefjorden i Stølsheimen landskapsvernområde. Turen opp er godt egnet for familier med barn. Turforslag fra Ortnevik til Brydalseter finner du her.

Turtips #3: Kalvedalshytta

Kalvedalshytta ligger ved Storavatnet i Eikefetvassdraget mellom Romarheimsdalen og Masfjorden, og er selvbetjent. Ta gjerne med fiskestang. Turen fra Kvingo til Kalvedalshytta er på litt over 12 kilometer med to bratte stigninger. Vi kan nå tilby en ny parkeringsplass og spennende start på stien til Kalvedalshytta fra Sørkvingevatnet. Parkeringsplassen ligger til høyre rett før man kommer inn til bygda Nordkvingo. Stistart fremdeles ved skolehuset. Den nye stien går gjennom Gjeleholet som er en attraksjon i seg selv. Parkering og stien blir skiltet snarlig, men kan allerede tas i bruk.

Turtips #4: Solrenningen

Den familievennlige hytten i Stølsheimen er selvbetjent og har både kano og robåt til utlån (låst med DNT-nøkkel). Turen fra Stølsvatnet er godt egnet for små barn siden den har knapt noe stigning. Turforslag fra Stølsdammen til Solrennignen finner du her.

Turtips #5: Vardadalsbu

Den selvbetjente hytten i Stølsheimen ligger ved et knutepunkt for rutene vest i Stølsheimen og er et godt turmål for både korte og lengre helgeturer. Bratt tur på 6,4 kilometer fra Steinsland.

Turtips #6: Vatnane

Den lille ubetjente hytten Vatnane ligger i en stølsbø på Fagerdalshalvøya mellom Arnafjord og Finnafjorden i Sogn, i et av de mest karakteristiske og vakreste områder vestlandsnaturen kan by på. For alle som er glade i den lille hytten Kiellandbu, så anbefaler vi turen til Vatnane som et koselig alternativ. Flott og bratt tur fra Arnafjord opp til hytten.

Turtips #7: Skavlabu

Hytten Skavlabu er selvbetjent og ligger høyt over Modalsfjellene ved et lite vann. Fra platået er det flott rundskue over de mektige Modalsfjellene og til Lønahorgi. Turen fra BKK-hytten "Engleberget" i nordøst-enden av Langavatnet tar rundt tre timer. Det er brøytet til Langavatnet. Så følger man anleggsveien i noen meter til sørvestenden av Storavatnet der stien starter.

Turtips #8: Stavali

Stavali er Bergen og Hordaland Turlags største hytte og ligger i den mest varierte delen av vestlige Hardangervidda. Hytten er delbetjent om sommeren, så da kan man enten få maten servert eller lage den selv. Hytten har også øl- og vinrett. Turen fra Kinsarvik til Stavali gjennom Husedalen anbefales når snøen smelter for å se på imponerende fosser. Det er også mulig å gå fra Hjølmo via Vivelid til Stavali.

På Stavali er det i år pga Covid 19 en type servert buffet. Buffeten er lukket med pleksiglass slik at man ikke har tilgang til å forsyne seg selv, men velger hva man vil spise og får dette servert. Til middag har vi som vanlig rømmegrøt m/spekemat og speketallerken m/eggerøre, grønn salat og potetsalat.

Turtips #9: Åsedalen

Denne selvbetjente hytten ligger i hjertet av Stølsheimen, og kan godt kombineres med en hytte-til-hytte tur fra Selhamar. Turen mellom Solrenningen og Åsedalen via Berdalen er 11,4 kilometer lang og har veldig lite stigning. Ellers parkerer man ved Stølsdammen og tar turen til Åsedalen derifra via Berdalen. Berdalen er forholdsmessig tørr for tiden, men det kan fort bli myrete.

Turtips #10: Hadlaskard

Hadlaskard ligger øverst i Veigdalen, på en voll ved elven, sammen med gamle støler og stølstufter. Hytten er selvbetjent. Turen fra Hjølmo via Viveli og Hedlo er på knappe 22 kilometer og våt for tiden, men kan fint gåes. Stien mellom Stavali og Hadlaskard er ikke mulig å gå enda.

Turtips #11: Hallingskeid

Hallingskeid ligger rett ved Bergensbanen og Rallarvegen. Den selvbetjente hytten er både utgangspunkt for flotte dagsturer i området, og et stoppested på sykkelturen langs Rallarvegen. Rallarvegen er åpen fra Hallingskeid via Myrdal og videre til Flåm.

På vei til Skavlabu.
På vei til Skavlabu. Foto: Sigrid Kvåle Myksvoll

Annonse

Skrevet av Sabine Koch 1. juli 2020