Store naturopplevelser langs kyst og skjærgård

Sandeie, Algrøy i Sotra Øygarden kommune, 2019.
Sandeie, Algrøy i Sotra Øygarden kommune, 2019. Foto: Heidi Reisegg Endal

Har du lyst til å utforske nye naturopplevelser og friluftsområder i sommer? Du trenger ikke reise langt for å få store opplevelser du sent vil glemme.

Vakre opplevelser langs den vestlandske skjærgården

Vestland har et mangfold av vakre friluftsområder like i nærheten av der folk bor. Friluftsrådene arbeider målbevisst for å gjøre disse områdene tilgjengelig for alle, enten du er ute etter en ny badeplass, et nytt padlemål, et sted å slå opp teltet, prøve fiskelykken, eller om du søker etter et nytt turmål. Friluftsrådene jobber med å sikre kystnære områder for allmenhetens bruk, og gir deg tips og råd til flotte turer og utflukter som du ikke visste fantes.

Friluftsliv for alle

At vi har mange flotte friluftsområder langs skjærgården i Norge som er tilgjengelig for alle, kan vi i stor grad takke friluftsrådene for. Friluftsrådene har tradisjonelt vært opptatt av å dyrke frem kystnære områder, gjøre dem tilgjengelige for allmenheten og forhindre privatisering av disse attraktive tomtene. Friluftsrådets oppgave er å arbeide for sikring, tilrettelegging og drift av friluftsområder.

Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) er en viktig aktør innen friluftslivet i Vestland. De driver mer enn 245 ulike frilufts­områder i Vestlands-­skjærgården og har 12 medlemskommuner. Friluftsrådet Vest forvalter friluftsområder i Sunnhordaland og Nord-Rogaland, mens Fjordane Friluftsråd har Bremanger, Askvoll, Kinn og Solund som medlemskommuner.

Tilrettelegging og inspirasjon

Vi har snakket med daglig leder i Bergen og Omland Friluftsråd (BOF), Dag Seter, for å få noen tips og råd om hvordan man kan finne nye turmål i nærheten av der man bor. Seter råder alle som har lyst på inspirasjon og nye turtips til å undersøke Friluftsrådets hjemmeside og se hvilke friluftsområder som er tilgjengelige i nærheten av der man bor. Bergen og Omland Friluftsråd har en oversiktlig hjemmeside der du kan søke opp et område og få oversikt over alle fasiliteter, tjenester og muligheter, samt få tips til ulike aktiviteter og turer.

– Man ender ofte opp med å gå de samme turene om og om igjen, så det er fint å ha verktøy for å få nye ideer, inspirasjon og turtips, sier Seter.

Overnatting i havgapet

Bergen og omland friluftsråd har registrert en markant oppgang i folks interesse for padling. Inne på www.bof.no kan du finne mange turforslag for kajakk, blant annet en rekke digitale turkort som kan brukes som utgangspunkt for å planlegge den neste turen din. I tillegg til en rekke kystledhus drifter Friluftsrådet 10 naust som ofte står åpne, så dersom du padler kajakk, kan du overnatte der gratis.

Foreningen Nullmeteroverhavet jobber for å gi folk muligheten til å utforske kystlandskapet. De har blant annet bygget en liten kabin i havgapet på Duøy i Fjell kommune. Kabinen er flott designet, med soveplass til 2–3 personer med sovepose. Du må komme deg til hytten på egen hånd med båt eller kajakk. Hytten står på Friluftsrådets eiendom, men er administrert av Nullmeteroverhavet. Kabinen kan leies for 200 kr døgnet fra mai til oktober.

– Et sted jeg selv er nysgjerrig på, er Osterøy, sier Dag Seter. På Osterøy har BOF flere tilrettelagte friluftsområder langs sjøen. Det er mange badeplasser og fine steder å padle. Man skal kunne padle rundt Osterøy på 2–3 dager. Har du to til tre dager til rådighet, kan du padle rundt øya og besøke flere av områdene på veien.

Samfunnsnyttig, gøy og sosialt

Den nasjonale strandryddedugnaden til organisasjonen Hold Norge Rent har i år blitt flyttet til høsten 2020 som følge av faren for koronasmitte. Ryddeaksjonene som Friluftsrådet organiserer, er avlyst inntil videre, men Dag Seter oppfordrer gjerne enkeltpersoner til på eget initiativ å bidra til å holde kystområdene fri for marint søppel, i tråd med de gjeldende smittevernrådene.

– Strandryddiding har blitt veldig populært. Det er en flott måte å kombinere en kort tur med en meningsfylt og samfunnsnyttig gjerning. Strandrydding er både sosialt, samfunnsnyttig og gøy, sier Seter.

Les mer på holdnorgerent.no for mer informasjon om hvordan du kan bidra til å bevare de vakre kystområdene i nærheten av deg. Husk å sette deg inn i veiledning for strandrydding og avfallshåndtering. Ta gjerne kontakt med Friluftsrådet om du ønsker å rydde.

– Vi har ryddeutstyr, hansker og sekker gratis, og kan gi deg råd om steder hvor det kan ryddes. Klarer du ikke bære avfallet med deg tilbake, kan vi avtale nærmere hentepunkt, så tar Friluftsrådet seg av det, sier Seter og ønsker alle en fin sommer både langs skjærgården og til fjells.

Tekst: Camilla Haug

Fra Padlefestivalen på Sotra.
Fra Padlefestivalen på Sotra. Foto: Torill Refsdal Aase

Annonse