Hallingskeidvegen åpnet

Lars Sponheim erklærer ruten for åpnet.
Lars Sponheim erklærer ruten for åpnet. Foto: Torill Refsdal Aase

Med et målrettet økseslag åpnet fylkesmann Lars Sponheim den historiske vandreruten Hallingskeidvegen fra Osa til Hallingskeid lørdag 15. august.

Sponheim refererte til den lange historien denne ruten har, og var glad for at den er gjenopprettet for moderne bruk.

– Ruten er stolt bærer av historie og gir nye brukere muligheten til å oppleve det fantastiske landskapet mellom fjord og fjell som dette området representerer, sa han.

Åpningen fant sted ved Osaflorene i Osa, like forbi stistart fra bilvei. Snoren var solid tau og ble kuttet med øks. Ulvik Turlag og Venelaget for Hallingskeidvegen var verter for det lokale arrangementet, med god oppslutning både lokalt og fra ansvarlige for prosjektet, Riksantivkvaren og DNT.

Like etter åpningen gikk en gruppe fra Bergen og Hordaland Turlag av gårde som den første organiserte fellesturen etter at ruten fikk status som Historisk vandrerute, den andre i Hordaland. De skulle videre til Myrdal neste dag, også et strekk med svært mye historie langt tilbake i tid. Ingen kunne ønsket seg bedre vær; men i motbakkene var det nok noen som drømte om litt mer bris. Mange gikk også turen motsatt denne dagen. De var svært fornøyde etter en strålende tur fra høyfjell til vakre Osa og Ulvik.

Ulvik Turlag hadde også invitert til tur til Ossete. Vel 25 personer dro til støls etter åpningen, og fikk oppleve både imponerende sherpa-trapper og naturens brutalitet: 

– Det gjenstår ennå mye konstruksjonsarbeid i norsk natur, sa Tor Schei Hellesnes, som sammen med andre i Venelaget har vært til fjells og ryddet gangbar sti forbi et ras som gikk i fjor høst. Med andre ord, Hallingskeidvegen blir kanskje aldri helt ferdig. Den passer for turgåere med noe erfaring fra høyfjellet, til gjengjeld byr den på de beste opplevelsene.

Mange kriterier legges til grunn skal en turrute etablere som Historisk vandrerute. Da riksantikvaren fikk søknaden og prosjektbeskrivelsen, var liten tvil om dens kvaliteter. Historiske vandreruter er et prosjekt i samarbeid med Riksantikvaren og DNT, og fører blant annet til økt oppmerksomhet om disse unike ferdelseårene i norsk natur. De behøver ikke være spektakulære, men innholdsrike.

Og – Osa og Ulvik er bygder vel verdt et besøk; det er inngrepsfrie fjordarmer med naturen inntakt.

Les mer om Hallingskeidvegen her

Les mer om Historiske Vandreruter her

Se bildekavalkade fra åpningen

Tekst og foto: Torill Refsdal Aase

Annonse