Finn hytten som passer for deg

Breidablik, juli 2020.
Breidablik, juli 2020. Foto: Jon Fraczak

Vil du ta magiske bilder, være alene, fiske eller treffe andre? Her er vår guide til hvilke hytte du bør besøke i høst.

Per Arne Aadland i Bergen og Hordaland Turlag jobber med hyttedrift og kjenner godt til Turlagets 25 hytter i Vestland fylke. Her guider han deg til hvilke hytte som kan passe for deg.

Hyttene for fotoentusiasten

– Til deg som er interessert i å ta noen fine bilder, så vil jeg si at du får veldig flotte bilder på de hyttene som ligger høyest, f.eks Skålabu, Fonnabu og Holmaskjer. Her får du tatt bilde av nydelige solnedganger! skryter Aadland.

Han nevner også at det å dra til de mindre hyttene kan være en like god idé.

–  Du kan jo få veldig koselige bilder på de små hyttene, f.eks Brydalseter og Vatnane, hvor det er koselig stølsmiljø, fortsetter han.

– Men kanskje vinneren i år Kiellandbu som har vært fullbooket siden juni og nesten hele september. Mange vil dit for å ta bilde ut vinduet mot Hardangerfjorden og Folgefonna, sier Aadland.

Hyttene for barnefamilien

– Vi har mange hytter som passer barnefamilier. F.eks Skavlabu og Selhamar i Stølsheimen og Træet gård på Osterøy. Træet er en gammel gård som er trivelig, også der er det kano ved vannet gjestene kan bruke. Ved Selhamar er det også kanoer og fine vann å bade i. Godt fiske er det der også , sier Aadland.

Hvis du vil ta familien med til en flott hytte i høst er også Solrenningen i Stølsheimen et annet godt valg. Det er ikke så langt å gå til hytten og ved hytten kan man fiske og bade i Vøvringevatnet eller i elven.

Oversikt over alle hyttene som passer barnefamilien finner du her

(Saken fortsetter under bildet)

Her koser barna seg med spill på Selhamar etter en lang dag ute.
Her koser barna seg med spill på Selhamar etter en lang dag ute. Foto: André Marton Pedersen

Hytter for den fiskeinteresserte

– Stavali er en flott hytte med mange gode fiskevann, så er du interessert i å få stor ørret på kroken, så er dette hytten å besøke. Ellers har hyttene Solrenningen, Selhamar og Høgabu gode fiskevann i nærheten av seg. Nå er jo høsten her også, så det er riktig tid å prøve å få napp på! sier Aadland.

Lær hva som er dine rettigheter og plikter når du ferdes i naturen

  Hyttene for den folkeskye

  Men det er kanskje ikke alltid man vil ha med familie og venner på hyttetur. Noen ganger vil du kanskje være helt alene? 

  – Hvis du gjerne vil på hyttetur, men helst ikke treffe på så mange folk, så anbefaler jeg våre hytter i Stølsheimen. Det er minst folk i Stølsheimen, og der er det god plass, sier Aadland.

  Bergsdalen derimot er det flere folk på hyttene.

  – Breidablikk ved Folgefonna er også ganske lite besøkt, sier Aadland.

  (Saken fortsetter under bildet)

  Vatnane turisthytte i Stølsheimen.
  Vatnane turisthytte i Stølsheimen. Foto: André Marton Pedersen

  Snøfrie stier til hyttene

  Det har vært en usedvanlig snørik vinter og mange av våre stier kunne man ikke gå snøfritt på før nå i august. Men nå er nesten all snøen smeltet på stiene til hyttene våre. Du kan riktignok treffe på noen snøpartier her og der, men disse er greie å gå på. Det er som alltid viktig å sette seg inn i ruten man skal gå, sjekke føremeldinger og ellers følge Fjellvettreglene når man skal legge ut på tur.

  Hyttene er ledig til høstferien

  Folk har såvidt begynt å booke sengeplass på hyttene til høstferien, men alle hyttene er ledig, så her er det bare å kaste seg på og sikre seg noen fine fjelldager i høstferien.

  – Det er nesten ingen som har booket plass til høstferien ennå, sier Aadland.

  Les mer om hyttene våre her

  Disse hyttene er nesten fullbooket de neste tre helgene: Breidablik, BT-hytten, Hadlaskard, Hallingskeid, Kiellandbu, Skåla, Stavali.

  Koronatrygt å dra til turlagshytte

  På grunn av smitteverntiltak må alle sengeplasser bookes på forhånd. Det er også viktig at du leser igjennom regler for hyttebesøk i 2020 før du drar på hytten. Dagsbesøk og drop-in er ikke tillatt, men teltere kan hente ut proviant og låne toalettet ved behov. 

  Aadland understreker at det er trygt å dra til en turlagshytte.

  – Dette har vi kontroll på. Vi har begrensninger på hvor mange som kan være på hytten, alle må forhåndsbooke og vi har gode rengjøringsrutiner, sier Aadland.

  Når han selv blir spurt om hvilke som er hans favoritthytte tenker han seg godt om.

  – Jeg liker de små hyttene, Vatnane og Brydalseter synes jeg er veldig flotte og koselige. Jeg håper å få dra dit snart, sier han.

  Annonse