Jaa! Snart høstferie!

Gleder du deg også til høstferie og tid med familie og venner? Da er du ikke alene.
Gleder du deg også til høstferie og tid med familie og venner? Da er du ikke alene. Foto: André Marton Pedersen

Den herlige høstferien er like om svingen. Her er 12 tips til hva du kan finne på.

Å være på fjellet eller i skogen om høsten gir deg avkobling, frisk luft og sterke synsinntrykk. Årstiden er både utetid og hyggetid, og som skapt for å dra på hyttetur med familie eller venner. 

Her er 12 tips til deg som vil finne på noe utendørs i høstferien.

1. Gå på nærtur

Nærturen er den kronglete stien som tar av rett borti veien, den hemmelighetsfulle skogen og de furukledde åsene. Nærturen byr på pustepauser i hverdagen og gir små glimt av lykke - og det gjør den enda viktigere enn de lange turene i høyfjellet. Og nærturen slutter aldri å overraske. Enten det er en rev som løper foran deg på stien, en lysning i skogen du ikke har oppdaget før, eller synet av den sene kveldssolen som speiler seg i tjernet. Nærturen byr på små lommer av lykke i en ellers travel hverdag. 

Det er lett å finne nye og gode turforslag i ditt eget nærmiljø på ut.no. Går du inn på ut.no fra en datamaskin dukker et søkefelt opp. Trykker du på det, så kommer det opp et forslag som heter «i nærheten av meg». Der får du opp flotte turforslag med kart og veibeskrivelse. Du kan bruke den i eget nabolag - og når du plutselig står på et nytt sted og har noen ledige timer.

Slik finner du din nærtur i ut.no

2. Langtur fra hytte til hytte

Større barn kan gå kortere fjellturer fra hytte til hytte. En opplevelse utenom det vanlige å fortelle vennene når du kommer tilbake på skolen. Husk at tidsberegningen på UT.no gjelder gangtid for voksne uten pauser, så du må legge på litt, og gjerne doble timeantallet når det gjelder barn. De selvbetjente hyttene er utstyrt med alt du trenger av kopper og kar, mat, ved og gass. Har du ikke vært på en selvbetjeningshytte før? Da er det på tide å ta i bruk denne fantastiske medlemsfordelen. Husk å booke oppholdet ditt på forhånd. 

På høsten er dagene kortere og været mer skiftende. I fjellet faller ofte den første snøen over 1000-1200 moh. i månedsskiftet september- oktober. Høsttur i høyden setter derfor litt ekstra krav til forberedelse, utstyr, og valg av turer og terreng.  Ta høyde for tidlig skumring og beregn heller litt ekstra gangtid. Da sørger dere også god tid til peiskos, god mat, samtaler og en bok, som også er en herlig del av høstturpakken.
På tur til Svinningen, 2020.
På tur til Svinningen, 2020. Foto: Heidi Reisegg Endal

3. Bli med på våre fellesturer i høstferien

Vi har mange ulike turer i høstferien og i lokallagene er det mange ulike grupper man kan hive seg med på tur i. Gå gjerne inn på ditt lokallag og se turprogrammet deres og hvilke turgrupper som er aktive. Alle er hjertelig velkommen med på tur. Du kan også se turprogrammet til våre lokallag her.

4. Prøv tur-appen KulTur  

Appen er laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur, og de som er ferske i friluftslivet. Aktivitetene har ulik vanskelighetsgrad. Man får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Gratis både for iPhone og Android. Nå er endelig Androidversjonen i Google Play! Du finner den her.

5. Send barna på friluftsmoro  

Friluftsskolene er et ferietilbud for 10-13-åringer på dagtid i nærmiljøet. Målet med Friluftsskolene er å gi flere barn mulighet til å oppleve hvor morsomt og sosialt det er å være ute i naturen på fritida. Alle som deltar får en grunnleggende innføring i friluftsliv. 

Å gå på tur sammen med en turgruppe og oppdage nye steder synes mange er veldig kjekt. Denne turen gikk til Solkbakkafjellet ved Bontveit.
Å gå på tur sammen med en turgruppe og oppdage nye steder synes mange er veldig kjekt. Denne turen gikk til Solkbakkafjellet ved Bontveit. Foto: André Marton Pedersen

6. Øk din kompetanse med digitale friluftskurs 

DNTs nye digitale friluftskurs er enkle å ta og består av flere små kurs, som samlet skal gi kompetanse, tips og triks til hvordan drive enkelt friluftsliv. Kurspakken består av seks moduler som tar for seg blant annet turplanlegging, utstyr, kart og kompass og hvordan du sover ute for første gang. De gir også en innføring i allemannsretten og sporløs ferdsel.    

7. Dra på telttur 

Å overnatte i telt er spennende, spesielt når det blir tidlig mørkt. Pass på å ha med varme ullklær og lue, og hold varmen frem til du legger deg i soveposen. Litt aktiv lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig, som hodelykt eller lommelykt til lesestunden i soveposen. I denne artikkelen beskriver vinterturleder Jon Fraczak hva som er viktig å tenke på når man skal på telttur.

8. Lag flotte høstlykter

Det er moro og enkelt å lage vakre høstlykter. Finn frem noen syltetøyglass eller bokser fra resikuleringsposen. Pynt med knapper, steiner, glitter, høstblader eller annet du finner hjemme. Du bruker ståltråd til å henge lykten opp med. Dette er en fin aktivitet som passer for hele familien. Gjør det gjerne utendørs også - det er ekstra moro.

Fin høstaktivitet å lage noen lykter sammen. Bruk gamle syltetøyglass og lim på blader og annen pynt.
Fin høstaktivitet å lage noen lykter sammen. Bruk gamle syltetøyglass og lim på blader og annen pynt. Foto: André Marton Pedersen

9. Gå på lommelykttur

Kortere dager betyr flere muligheter på kveldstid. Ta med lommelykt på turen! For barna er det både morsomt og spennende, for alt ser annerledes ut i lyset fra lykten. Et tips er å henge opp noen reflekser langs løypen. Da er det lettere og morsommere å finne veien. Eller hva med å lage et skattekart og legge ut små skatter i hagen eller skogen? 

10. Ta middagen ute

Kombinerer man tur med middag, blir det lettere å komme seg ut. Inviter med familie eller venner på høstpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; lag maten hjemme og ha middagen klar i boks og på mattermos. 

Sjekk ut våre frivilliges favorittsteder

11. Fang en fjellørret

Fortsatt biter fisken godt og prøver du deg i et av fjellvannene nå er sjansen stor for å fange fin fjellørret. Bruk gjerne makk, det liker fisken, men spinner og sluk fungerer også. Det smaker nydelig med fersk ørret på tallerken etter en fin høstdag ute.

12. Rydd en strand

Det har vært strandryddedag og 2000 personer har gjort en formidabel jobb med å rydde strender, men tro ikke at oppgaven er ferdig. Fortsatt gjenstår flere tusener av strender i Norge som må ryddes. Inviter med venner og familie og lag en liten ryddeaksjon i nærheten av der du bor. Du kan få tips og registrere aksjon og funn i www.ryddenorge.no.

Se alle lagene av plast som har samlet seg opp gjennom tiårene. Bildet er tatt i Mågabølet i Austevoll.
Se alle lagene av plast som har samlet seg opp gjennom tiårene. Bildet er tatt i Mågabølet i Austevoll. Foto: André Marton Pedersen

Lurer du på noe?

Om du har spørsmål eller trenger utstyr til høstferien, så er Turbutikken i Marken tilgjengelig for deg. De ansatte der har gode kunnskaper om fjell, ruter og ikke minst hvilket utstyr som behøves. Ta gjerne turen innom for inspirasjon og en god prat.

Annonse