17 gøyale utepåfunn

Foto: Hild Fjermestad Aase

I en tid som denne er det ekstra viktig å komme seg ut og finne de gode opplevelsene sammen med gjengen din. Her er noen tips til enkel moro i nærmiljøet. 

Har du lyst på noen gode idéer til hva du kan finne på ute med familien din eller venner? Her er lederen for Turboklubbene, Hild Fjermestad Aase, sine 17 tips til utemoro for hele familien!

1. Hengegøy!

Ta hengekøye med deg på tur, da kommer du deg opp fra den kalde og på denne tiden våte bakken og er et perfekt sted å spise matpakken. Det er også populært å bruke hengekøyene til å disse i. Leker man gjemsel er det et fint sted å gjemme seg også. Bare prøv!

Foto: Hild Fjermestad Aase

2. Slappe av i et tre

Vi klatrer ofte i trær, både store og små. Du får jo ekstra fin utsikt der oppe, og det er en god følelse å bare sitte der og slappe av. Husk å holde deg godt fast og aldri slipp taket med begge hender på samme tid!

3. Gjemsel i skogen

Hvem er best til å gå i ett med naturen? De minste er stort sett veldig gode på å gjemme seg, men vil du overraske barna så tar du med en fjellduk med kamuflasjemønster, da finner de deg aldri! Det er lurt å avgrense området litt, eller så kan det fort bli for vanskelig.

4. Lage demning i bekken 

Vet du om en liten bekk i nærheten? Prøv å lag en demning av stein og mose og se om du greier  å lage den helt tett. Ta gjerne med en bamse som trenger et bad eller en som du kan lære å svømme. Husk støvler så du kan gå ut i bekken selv, og varm kakao som du kan varme deg på underveis, det blir for veldig kaldt på hendene. 

5. Refleksløype

Heng opp reflekser i trærne i nærheten av der du bor og lag en kjekk løype. Vent til det blir mørkt og ta på hodelykt. Det er allltid spennende å gå på tur i mørket, er dere heldig og går dere stille, treffer dere kanskje på Herr. Hjort eller Uglemor som er ute på jakt. Ta alltid kveldsmaten med da man plutselig blir veldig sulten! 

6. Lage (jule)gaver

Det er mye fint man kan lage av det som finnes ute i naturen. Pass da på at det allerede ligger på bakken så risikerer en ikke å ødelegge noe. Kongler, fine steiner og greiner fra ulike trær. Male alle slags farger på steiner og lage små troll eller skrive noe fint til noen man er litt ekstra glad i? Ta hyssing i kongler og male de i alle slags farger og henge opp i vinduet? Lage en fin krans til døren? Lime blader, pinner og mose på papir. Mulighetene er mange og barna elsker det!

7. Fotosafari på tur

Barn elsker å ta bilder! Gi et kamera (eller mobilen) til barna og gi de oppgaven om å finne tall eller bokstaver i naturen. Eller bare finne fine naturelementer. Det er fasinerende hva barna finner, de finner motiver som du sannsynligvis aldri hadde tenkt på selv. Kanskje dette kan bli årets julegaver?

8. Dra på eventyrtur

Eventyr finner du ofte rett utenfor. Du må bare se godt etter. Har du sett trollet på fjellet der du bor? Eller de små nissene i skogen? Ta deg en tur ut og se etter trær, stubber, mosegrodde steiner eller mørke myrer og pytter som skjuler små hemmeligheter. Lag eventyrstemning og skriv et lite eventyr sammen med barna. Bruk fantasien og grav frem egne barndomsminner. Du kan gjerne lage en bok av det og få barna til å stå for illustrasjonene. Dette kan også bli til en veldig flott (jule)gave. Det gir best resultat i skumring og aller helst litt tåke. Skimter du noe der nede i dypet? 

Foto: Hild Fjermestad Aase

9. Spis kake midt i uken, gjerne oppe i et tre

Hvorfor er det slik at man bare skal unne seg noe godt i helgene? I disse tider er det ekstra viktig å skape gode minner sammen med barna og i familien. Lag en kake kvelden før og overrask de små med at etter middag så skal vi spise kake i Hjorteskogen, oppe i et tre. Det kommer de alltid til å huske!

10. Ta alltid med bamsen din på tur!

Det er veldig kjekt å ta med bamsen på tur, kanskje til og med en Turbobamserev. Barna kan pynte bamsen med mose og kongler, bark og strå. Husk å ta bilde av resultatet!

11. Kanotur i Andedammen!

Dagene er korte nå og det er ikke sikkert at man alltid har ork til å dra avgårde med kanoen på taket på bilen. Hva om en kan bære kanoen med ned i andedammen eller en tilsvarende pytt i nærheten av der du bor og la barna padle litt. Jeg kan love at det blir mye  latter. Husk redningsvest!

12. Bursdagsfeiring i skogen

Er du veldig heldig har du bursdag nå i denne mørke tiden. Da er det spennende med en ekte bursdagsfeiring i skogen! Ta med hengekøyer, sitteunderlag til alle og fyr opp et bål. Heng gjerne opp litt lyslenker om du har eller ta med noen te-lys og skap en ekstra fin stemning. Har du tilgang på en prosjektor kan du henge opp laken i skogen og kjøre film! Husk popkorn!

13. Vær en superhelt på tur!

Alle barn kan være superhelt på tur! Ta på deg en superhelt-drakt eller lag deg en kappe og få superkrefter til å gå en fjelltur. Jeg lover at det går fort  da de nærmest flyr oppover i terregnget. Pass på så det gjerne ikke går like fort ned igjen!

Foto: Hild Fjermestad Aase

14. Skattejakt i skogen

Gå ut kvelden før og gjem/legg for eksempel farerike fjær rundt i skogen, inni stubber, oppe i trærne, bak steiner og skjult nedi mosen. Ta gjerne med god matpakke og gjør aktiviteten til en kveldsmattur i skogen. Så drar dere på en skattejakt etter fjær og lag et fargerikt hodeplagg av hyssing. En kan også gjøre det mer avansert og lage fine hårbånd av strikk. Enda et julegavetips! 

15. Ta med gjengen din og se på en solnedgang

Er det skikkelig klarvær en fin høstdag så kan det være nesten magisk for barna og se himmelen forandre seg og skifte farge fra gul til orange og rosa. Ta med kveldsmat, fyr opp et bål og bli der til sola går ned. Det blir kanskje litt seint for noen, men det er verdt å få med seg så får man legge seg litt tidligere neste dag!

16. Spise deilig frokost ute

Det er jo alltid en slager å ta middagen ute, men hva med å ta frokosten ute istedet? Hoppe rett i kjeledressen med pysjen på? Ikke styr med avanserte menyer  det er mer enn godt nok med brødskiver med pålegg. Har du mulighet kan du lage litt kakao mens barna enda sover,husk krem! Det er uansett spennende for barn å bryte rutiner, dette skaper gode minner uansett!  

Foto: Hild Fjermestad Aase

17. Høstbading

Hva med å ta et forfriskende bad i sjøen en høstdag med hele familien? Da lover jeg at du vil våkne skikkelig! Jeg anbefaler da å sjekke ut en av Bof sine mange og flotte badeplasser. Kombinere det med et godt bål og et og varmt måltid ute. Husk badesko, morgekåpe og varm kakao! Tør du å fryse litt på tærne? 

18. Planlegg egen fritidsklubb

Er dere mye ute sammen med barna og liker varierte aktiviteter i all slags vestlandsvær? Kanskje du og en engasjert nabo vil planlegge å starte opp en egen Turboklubb? Dette vil være en fritidsklubb som inkluderer alle  barn med foreldre i nabolaget deres og som kanskje blir en ny sosial arena for dere? Dette er en fin tid for planlegging, da kan man teste ut litt med egen familie først nå i disse tider og så vente med oppstart til samfunnet vårt er tilbske igjen til normalen. Det gleder vi oss til! 

 Les mer om Turboklubben her

God tur og ha det gøy sammen med gjengen din ute! 

​​​​​​​

Foto: Hild Fjermestad Aase

Annonse

Skrevet av Hild Fjermestad Aase 20. november 2020