Oppsummering av annerledesåret 2020

Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag.
Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag. Foto: Helene Ødven

– Et lærerikt og krevende år, men også et veldig meningsfullt år, sier daglig leder i Turlaget, Helene Ødven.

Et lærerikt og krevende år

En prat med Helene Ødven om året som ble så annerledes enn vi hadde sett for oss.

– Hvordan har 2020 vært for Turlaget?

– Det har vært et veldig lærerikt og krevende år. Vi har virkelig blitt satt på prøve som organisasjon. I mars måtte vi legge ned all aktivitet og stenge våre hytter, og det var tøft å måtte gjøre når vi brenner så sterkt for å være ute og dra på tur sammen. 7-fjellsturen ble også avlyst, men det var klart vi skulle være med på dugnaden og sikre at folk ikke ble syke, sier Ødven.

Som en følge av nedstengningen av hyttene hadde hyttebesøket en nedgang på 40% sammenlignet med 2019.

– Det er helt naturlig med en slik nedgang, både på grunn av stengingen av hyttene, dårlige snø- og værforhold de første vintermånedene og at snøen lå til langt utpå sommeren, noe som gjorde ferdsel til mange av hyttene våre krevende. Det har også vært nytt for folk at man måtte booke sengeplass på forhånd, men jeg håper det har fungert fint. Kun 50% av sengene har vært mulig å bestille, men vi kommer sterkt tilbake i 2021 med offisiel åpning av Fonnabu 26. juni på Fonnabu. Stovegolvet skal reises neste år, og ikke minst håper vi å få på plass en kysthytte, så det er mye å se frem mot! sier Ødven.

Folk har brukt nærnaturen

I tiden med nedstenging av hytter og aktiviteter oppfordret Turlaget folk til å komme seg ut på tur på egenhånd i nærmiljøet og flere lokallag fristet med egne turpostprogrammer som ble veldig populære. Mange fant lokale turtips på ut.no og ble bedre kjent i sitt eget nærmiljø.

– Dette har jo egentlig vært det store Turåret - med stor T. Veldig mange har oppdaget hvilke stor rolle naturen har for oss. Mange har satt pris på det nære og naturen. Vi har funnet ro og trøst utendørs, sier Ødven.

Dette har jo egentlig vært det store Turåret - med stor T. Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag

Den største nedturen før Ødven var da flesteparten av de ansatte i administrasjonen i Turlaget måtte permitteres.

– Det var en veldig nedtur. Det skjedde som en følge av at vi måtte stenge ned all aktivitet og stenge ned hyttene. Det var kjipt. Men desto gladere er jeg for at alle er kommet tilbake til jobb igjen, sier Ødven.

20. mai kunne Turlaget åpne opp aktivitetene sine igjen. Turgruppene kom i gang igjen, hyttene ble åpnet igjen.

– Jeg er imponert over hvor raskt vi klarte å planlegge turer med smittevern. Vi var fleksibel og klarte å omstille oss. Dette gjorde at vi klarte å åpne opp veldig fort. Jeg er stolt over at vi klarte å gjennomføre dette på en trygg måte. Vi har ikke hatt et eneste smittetilfelle på våre aktiviteter. En stor takk til våre frivillige! smiler Ødven.

En stor takk til de frivillige i Turlaget

– Et enormt tusen takk for den fleksibililteten og iveren de frivillige har hatt i dette krevende året. De har oppdatert seg på smittevern og grepet mulighetene til å arrangere turer og holde hyttene åpne. Det er en enorm innsats de har lagt til, sier Ødven og fortsetter:

– Så må jeg også få si at vi setter umåtelig pris på alle som har vært medlem. De har ikke kunnet bruke hele tilbudet vårt, men har støttet oss likevel. Det er ikke nødvendigvis rabattene som lokker til medlemskap, men verdiene vi står for. At de har støttet oss i dette krevende året er fantastisk.

(Saken fortsetter under bildet)

Helene Ødven sammen med styreleder i Bergen og Hordaland Turlag, Elisabeth Skage.
Helene Ødven sammen med styreleder i Bergen og Hordaland Turlag, Elisabeth Skage.

Fremgang i vindkraftsaken

Turlaget har også i år jobbet mye med vindkraftsaken og i desember var det høring i Stortinget om stortingsmeldingen om vindkraft.

– Vi har jobbet intenst med vindkraftsaken de siste årene og har vunnet frem med flere av våre standpunkt, blant annet at vindkraftsaker fremover skal behandles gjennom plan- og bygningsloven. Det tror vi i DNT er bra. Vi har gitt mange innspill til Stortinget og de har lyttet til flere av dem. Men vi skulle gjerne ønske at natur- og friluftsliv skulle fått enda mer vekt i stortingets behandling av stortingsmeldingen, sier Ødven.

At turgruppene våre kom i gang igjen gjorde at folk kunne treffe hverandre. Det betydde mye for mange. Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag

Hodet over vannet økonomisk

– Hvordan gikk det økonomisk med Turlaget i 2020?

– Det har gått bedre enn forventet. Turlaget klarer seg fint økonomisk, vi kommer gjennom året med hodet over vannet. Vi har spart mye penger på grunn av lite aktivitet og vi har fått økonomisk støtte. Derfor klarer vi å gå ut med en pluss i dette krevende året.

Når Helene Ødven blir bedt om å se inn i glasskulen for neste år er det lyse skyer i horisonten.

– Etter det krevende året 2020 har vi mye å ta igjen, og det  blir forhåpentligvis mange sosiale møtepunkt. Jeg gleder meg utrolig mye til å få truffet alle de frivillige igjen. Vi har drevet på i over 130 år, og vi skal holde på i 130 år til - minst! smiler hun.

– Hvordan vil du oppsummere 2020?

– Et lærerikt og krevende år, men også et veldig meningsfullt år.

– Hva ser du mest frem til 2021?

– Å møtes igjen - ansikt til ansikt - og gi en god klem! avslutter Ødven.

Noen milepæler i 2020


 • Tysnes Turlag stiftet 12. februar.

 • Sotra Øygarden Turlag etablert.

 • En rekke ulike turpostprogrammer etablert av ulike lokallag.

 • Jubileumsstien ferdigstilt i Bergen kommunes 950-års jubileum

 • Ny turgruppe: Friluftstrimmen 60+.

 • Hallingskeidvegen, en historisk vandrerute, åpnet 15. august.

 • Vindkraftseminar med stortingspolitikere i Dyrkolbotn 26. august.

 • Turlaget tildelt Byggeskikkprisen for Breidablik av Kvam herad 4. november.

 • Alexander Grieghytten ferdig renovert og er Turlagets første universelt godkjente turlagshytte.

 • Utdeling av Hedersknapper, æresmedlemskap og Solrenningspris til frivillige.

 • 30-års jubileum for Stølsheimen landskapvernområde.

 • Over 250 nye turforslag er lagt ut på ut.no.

 • Ny sti til Kalvedalshytten og nye broer Berastøl og Blankelvi.

 • Etablering av Friluftsskoler og Unge Naturtalenter.

Annonse