Påskehare i fritt svev

Påskerenn.
Påskerenn. Foto: Thorbjørn Kaland

Påsken kan bli bra den! Her er infoen om turer, hytter og ruter som du trenger for å unngå kræsjlanding.

Skaff deg påskehytten

Påsken nærmer seg og heller ikke denne påsken blir som normal. Økt smittespredning flere steder i landet krever strenge og nødvendige tiltak for å få ned smitten. Det gjelder også alle som ferdes til fjells. Regjeringen har kommet med en rekke anbefalinger for påsken, blant annet anbefales det ikke å gå fra hytte til hytte, siden dette innebærer betydelig økt risiko for smittespredning.

Du kan fortsatt dra til en hytte, men det er ikke sengebooking som vanlig. Nå leies alle turlagshyttene ut som selvstendige enheter. Det betyr at én familie eller én kohort kan reservere hytten pr døgn og få den for seg selv. Ordningen vil vare fram til og med 1. mai 2021. Du kan lese mer om ordningen her.

Det meldes om at hyttene i Bergsdalen og Kvammafjella har ledig kapasitet, det samme har Træet gård og BT-hytten.

Her er regjeringens anbefalinger for påsken

Avlyste overnattingsturer til over påske

Turlaget sine fellesturer med overnatting er avlyst til over påsken. Daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven, ser likevel lyst på det, selv om hun gjerne skulle kunne invitert alle med på påsketurer i fjellet. 

– Selv om overnattingsturene våre er avlyst, så kommer vi til å arrangere dagsturer fremover. Jeg anbefaler folk å gå inn på turkalenderen vår og finne frem til dagsturer de har lyst å være med på, sier Ødven.

Merk at smittesituasjonen er under endring og det kan forekomme ulike retningslinjer hos det forskjellige lokallagene. Vi anbefaler å kontakte ditt lokallag for oppdatert informasjon om hvilke turer som blir arrangert.

Begrenset kvisting i fjellet

Det er kvistet inn til en del av hyttene, men i år er det begrenset med kvisting i fjellet.

– Det er kvistet inn til Gullhorgabu og Vending i Bergsdalen, men Hardangervidda blir ikke kvistet til påske. Det er på grunn av skrantesyken. Vi må bidra til at reinsdyrene ikke skremmes inn til områder med andre reinsdyrflokker, noe som kan overføre smitte av skrantesyke, sier Ødven.

Oppdatert info: kvistede ruter i vinterfjellet

Naturen er åpen

Helene Ødven tipser om å bruke påsken til å utforske nærmiljøet.

– 20. mars lanseres TiTur21 med ti flotte turmål i Bergensregionen, og ellers finnes det mange flotte turpostprogrammer rundt omkring i fylket. F:eks har vi Kystpasset i Øygarden, Bergenstrimmen og mange turpostprogrammer i lokallagene. 

Det er lagt inn mange nye turforslag i ut.no. Søk deg frem til de områdene og turene du er nysgjerrig på.

– Naturen er åpen. Det går an å spise appelsin og Kvikk lunsj i nærmiljøet også! smiler Ødven.

Lær mer om friluftsliv fra sofakroken

Kanskje du vil bruke påsken til å bygge litt friluftskunnskap? Gjennom denne kursrekken vil vi bidra med nyttig kompetanse, tips og triks til hvordan drive et lavterskel friluftsliv om vinteren. Alle kursene baserer seg på turer i lavlandet. Modulene kan tas separat, men til sammen tror vi dette gir et godt grunnlag for å teste vinterfriluftsliv. 

Sjekk ut våre digitale friluftslivskurs her

Så riktig god påske til alle sammen. Vi håper du får mange fine turer og gode opplevelser. Ta sats, men unngå kræsjlanding. God påske!

Man kan fortsatt arrangere påskerenn, kle oss ut og ha det moro i løypen, men vi kan nok ikke stå så tett som dette. Bildet ble tatt før koronatiden.
Man kan fortsatt arrangere påskerenn, kle oss ut og ha det moro i løypen, men vi kan nok ikke stå så tett som dette. Bildet ble tatt før koronatiden. Foto: Thorbjørn Kaland

Annonse